Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση

04-05-2015, 11:23
Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Σε χαμηλό 22 μηνών διολίσθησε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης, μέγεθος, το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 46.5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013.

Όπως διαπιστώνει η Markit στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών. Η απότομη και επιταχυνόμενη μείωση της παραγωγής τόσο των ενδιάμεσων όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ακόμα ένας παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύριου δείκτη. Αντίθετα, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, μολονότι βραδύτερη.

Ο συνολικός όγκος των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες. Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.

Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός.

Εξακολούθησε η έλλειψη της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων του τομέα, ενώ περαιτέρω δριμεία υποχώρηση καταγράφηκε στα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Απρίλιο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών.

Τα επίπεδα των αγορών που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές μειώθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο, καθώς επιβραδύνθηκαν οι γραμμές παραγωγής. Ο βαθμός μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο το 2013, ενώ οδήγησε και πάλι σε υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών, μολονότι με ελαφρώς μέτριο ρυθμό. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σύγκριση με τον έντονο ρυθμό που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο έντονος ανταγωνισμός ώθησε τους παραγωγούς αγαθών σε περιορισμό των τιμών χρέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων. Ο ρυθμός μείωσης ήταν δριμύς και ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί σε διάστημα οκτώ μηνών. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους κατέγραψε υψηλό δέκα μηνών, και ενώ μέλη του πάνελ ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, τις οποίες συνέδεσαν, εν μέρει, με το εξασθενημένο ευρώ.

Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου υπέδειξαν τον πέμπτο συνεχή μήνα όπου καταγράφηκε αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε:

«Η συνεχιζόμενη ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα έφθασε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ η έρευνα του δείκτη PMI υπέδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια υποχώρησε στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα περίπου δύο ετών. Η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, συνέτεινε στην υποχώρηση του τομέα.

Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις από τα στοιχεία της έρευνας ήταν γενικά δυσοίωνες. Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης μετά από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας. Εάν στα δεδομένα αυτά προσθέσουμε και τις αυξανόμενες πιέσεις επί του κόστους λόγω του εξασθενημένου ευρώ, η τελευταία έρευνα έδωσε μια συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<