Κερδίζουν έδαφος τα ΑΤΜ γάλακτος

27-04-2015, 12:33
Κερδίζουν έδαφος τα ΑΤΜ γάλακτος

Της ANNAΣ AΡΑMΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τις βάσεις για τη νέα εποχή στο γάλα σε επίπεδο παραγωγής και οργάνωσης αλλά και διάθεσης, βάζουν σιγά-σιγά Συνεταιρισμοί. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω κρίσης και ενώ μονάδες παραγωγής κλείνουν η μία μετά την άλλη, υπάρχουν κάποιες ομάδες που όχι μόνο δεν «χύνουν την καρδάρα με το γάλα», αλλά… το βάζουν σε ΑΤΜ για να φτάνει στα χέρια των καταναλωτών εύκολα και χωρίς μεσάζοντες.

 

Στην περιοχή της Θράκης θα δραστηριοποιηθεί μέσω αυτόματων πωλητών γίδινου γάλακτος ο Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός». Όπως επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Χρήστος Παρασχούδης, από το φετινό καλοκαίρι θα λειτουργήσουν πιλοτικά ΑΤΜ γίδινου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Αυτόν τον καιρό στον Συνεταιρισμό κάνουν έρευνα αγοράς και ζητούν προσφορές για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη που έχουν υλοποιήσει οι ίδιοι, είναι μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, η περιοχή του Έβρου έχει πάρα πολλά γίδια και έπρεπε να βρεθεί μια λύση για τη διάθεση του γίδινου γάλακτος, το οποίο στην ουσία έμενε στα χέρια των παραγωγών, το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, που είναι και η βασικότερη περίοδος παραγωγής. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γίδινο γάλα είναι ευεργετικότερο για τα μικρά παιδιά. «Άλλωστε και ο θεός Δίας μεγάλωσε με μια γίδα», λέει ο κ. Παρασχούδης.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, ο «Θρακών Αμνός» αποφάσισε να συνεργαστεί με την Εβροφάρμα για την παστερίωση του γάλακτος και να προχωρήσει σε επενδύσεις για το στήσιμο των ΑΤΜ. «Αν όλα πάνε καλά μέσα σε 2 χρόνια, φιλοδοξία μας είναι να υπάρχει ένα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος σε κάθε πόλη της Μακεδονίας και της Θράκης», σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, εξηγώντας πως αν και το γίδινο γάλα στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένο, θα ξανάρθει σιγά-σιγά στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.

 

Ο «Θρακών Αμνός»

 

O Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012 στο Νομό Έβρου από αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής, με σκοπό για πρώτη φορά να κινηθούν σαν σύνολο προς την καταπολέμηση  των κοινών προβλημάτων τους. Σήμερα, αριθμεί 143 μέλη από την ευρύτερη περιοχή του Νομού, με συνεχή αύξησή τους.

Δραστηριοποιούνται στην εμπορία των παραγόμενων αγαθών των μελών τους, στην ποιοτική ανάλυση του προϊόντος τους, στην ενημέρωσή τους για τα δρώμενα της κτηνοτροφίας, στην επίλυση των προβλημάτων τους μέσω τακτών συνελεύσεων, καθώς και στην εξυπηρέτησή τους για οποιοδήποτε πρόβλημα-πληροφορία χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τόσο από το γραφείο του Συνεταιρισμού, αλλά και από τους ίδιους τους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στόχος τους η περαιτέρω αύξηση των μελών, η δημιουργία δικής τους ζώνης γάλακτος με απώτερο σκοπό την καθετοποίηση των προϊόντων. Βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τράπεζες για εκχώρηση συμβολαίου για τη μαζική αγορά ζωοτροφών-λιπασμάτων και άλλων αγαθών και πρώτων υλών που χρειάζονται τα μέλη, σε χαμηλότερες τιμές, ώστε αφενός να μειωθούν τα έξοδα που έχει η εκτροφή και αφετέρου να παράγουν-προμηθεύσουν τόσο ποσοτικά όσο και πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα τους στους ανθρώπους που συνεργάζονται. Τελικός στόχος είναι η πλήρη οργάνωση διαχείριση των εκτροφών των μελών μέσω του Συνεταιρισμού, με τελική απελευθέρωση του κτηνοτρόφου, να ασχολείται ΜΟΝΟ με τις κτηνοτροφικές εργασίες και όχι με τη γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες.

 

Ο ΘΕΣγάλα, πρώτος διδάξας

 

Σχεδόν 2 χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια των αυτόματων πωλητών γάλακτος στην περιοχή της Λάρισας, ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος. Γιατί δεν «αγκάλιασαν» το εγχείρημα αυτό μόνο οι Λαρισαίοι, που προσέρχονται καθημερινά στα 16 καταστήματα, αλλά το αγάπησαν και οι Θεσσαλονικείς. Αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 16 ΑΤΜ γάλακτος στη συμπρωτεύουσα και αναμένεται στο εγγύς μέλλον να φτάσουν τα 20.

Η ζήτηση γάλακτος φτάνει τους 25 τόνους την ημέρα και δεν λείπουν και οι σκέψεις για επέκταση στην Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν σχεδιασμός για αυτή την κίνηση.

 

Καλά τα πάει το ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ

Αρκετά καλά τα πάει, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά και το ΓΙΑΝΝΙΩΤ΄ΚΟ

γάλα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, κ. Μιχάλη Τζίμα, το ΓΙΑΝΝΙΩΤ΄ΚΟ γάλα και γιαούρτι, τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του περίπου, βρίσκεται σε όλα τα τοπικά καταστήματα των Ιωαννίνων. Μάλιστα, υπάρχουν και κρούσεις από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να το βάλουν στα ράφια τους.
Ημερησίως διακινούνται 1.500 λίτρα γάλα την ημέρα και αναμένεται να φτάσουν τα 2.000 τον επόμενο μήνα. Όσο για το γιαούρτι, διακινούνται 500 κεσεδάκια την ημέρα. Νέα προσθήκη για το ΓΙΑΝΝΙΩΤ΄ΚΟ ήταν το πρόβειο παστεριωμένο γάλα. Εκτιμάται, μάλιστα, πως αν και ειδικό προϊόν, πάει απρόσμενα καλά, καθώς πωλούνται 150 λίτρα την ημέρα.

Επαφές για επέκταση και στην υπόλοιπη Ήπειρο υπάρχουν, κυρίως με την Άρτα και την Πρέβεζα, αλλά το μεγάλο «αγκάθι» είναι το θέμα των επενδύσεων. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για επέκταση, αλλά ούτε και για την επένδυση σε ΑΤΜ γάλακτος που επιθυμούν και σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, σε αυτό το θέμα θα πρέπει να βοηθήσει το κράτος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<