Βέτο από την Ε.Ε. σε παράκαμψη του εμπάργκο

27-04-2015, 12:21
Βέτο από την Ε.Ε. σε παράκαμψη του εμπάργκο

Ξεφτίζει μέρα με τη μέρα το «σχέδιο» παράκαμψης του ρωσικού εμπάργκο για ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τον διθυραμβικό τόνο που δόθηκε στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, η πρόταση για κοινές ρωσο-ελληνικές επιχειρήσεις πέραν της γενικευμένης ασάφειας συναντά τεράστια προβλήματα.

 

Αυτή τη φορά δεν είναι μόνο τα τεχνικά ζητήματα (πώς, πού, με ποιούς και για ποιό σκοπό θα γίνουν οι εταιρείες) που «φρενάρουν» τη διαδικασία. Έρχεται τώρα και η Ε.Ε., η οποία στην ουσία απαγορεύει μεμονωμένες κινήσεις. Όπως ξεκαθάρισε ο προερχόμενος από τη Λιθουανία επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία, Βιγκάουντας Ουσάτσκας, «καμία χώρα δεν θα μπορεί να εξάγει προς τη Ρωσία μεμονωμένα, παρά μόνο μετά από άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Όπως δήλωσε ο κ. Ουσάτσκας στο πρακτορείο ΤΑΣ, «τόσο η ρωσική πλευρά όσο και οι χώρες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρόμοια βήματα (σ.σ. χαλάρωσης) και τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο στη βάση των κοινών αποφάσεων».

 

Η θέση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι όποιες προσπάθειες από την Ελλάδα δεν θα έχουν αποτέλεσμα, καθώς όλα θα περνάνε από την Ε.Ε., η οποία σε περίπτωση που θα παρακαμφθεί μπορεί να επιβάλει ακόμη και πρόστιμα!

 

Κάντο όπως οι Πορτογάλοι

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν η Ε.Ε. θα επιτρέψει τις εξαγωγές ή όχι, η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα. Οι ροδακινοπαραγωγοί –κυρίως– όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να καταλάβουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία, παρά τα όσα είπαν στην Ελλάδα υπουργοί και μη, δεν έγινε για τους Έλληνες παραγωγούς, αν και είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα για τους Πορτογάλους.

 

Οι παραγωγοί, παρά τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις από τηλεοράσεως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκου (ο οποίος υποστήριζε πριν την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ότι θα αρθεί το εμπάργκο), σήμερα δεν γνωρίζουν τί εννοούν οι Ρώσοι όταν λένε «κοινές επιχειρήσεις για επεξεργασία». Διαμηνύουν, δε, ότι αν εννοούν χυμοποίηση και κομποστοποίηση, αυτό δεν τους αφορά, αφού χυμοί και κομπόστα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του εμπάργκο.

 

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΤΑΣ, εκτιμούν ότι οι απώλειες της Ελλάδας από το εμπάργκο έφθασαν τα 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιουκάεφ, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης η Ρωσία ήταν αυτή που «ετοίμασε σειρά προτάσεων, που αφορούν μια εν δυνάμει χαλάρωση του εμπάργκο τροφίμων ως προς την Ελλάδα».

 

Παρά την ασάφεια, ελληνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές με ρωσικές εταιρείες, αναζητώντας φόρμουλα συνεργασίας για την εξαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων, ενώ στο τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας σε περίπου 30 επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να πιστοποιηθούν και να είναι έτοιμες για εξαγωγές στη Ρωσία όταν αρθεί το εμπάργκο.

 

Από τον… φεγγίτη

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σγουρίδης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ανοίξαμε έναν φεγγίτη στις ελληνορωσικές σχέσεις, ως προς την εξαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων. Ο φεγγίτης έγινε μια πύλη εισόδου μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι, αποφασίστηκε να μπορούν ελληνορωσικές επιχειρήσεις να εξάγουν χύδην νωπά αγροτικά προϊόντα που θα συσκευάζονται στη Ρωσία, θα διανέμονται εκεί και το όφελος θα μοιράζεται και στα δύο μέρη. Είναι προτιμότερο αυτό, από το να πηγαίνουν στη χωματερή, έναντι κάποιου αντιτίμου, όλα αυτά τα νωπά προϊόντα. Ήδη, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ελληνικές επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε επαφή με ρωσικές επιχειρήσεις. Ήδη, το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

 

Την προσέγγιση αυτή πολλοί συνεταιριστές την χαρακτήριζαν «μπακαλίστικη», καθώς η παράκαμψη του εμπάργκο είχε ως σκοπό την εξασφάλιση του εισοδήματος και όχι απλώς τη διάθεση με μεσάζοντες τους Ρώσους…


Κίνδυνος για μεγάλες απώλειες κονδυλίων

 

Σε παράταση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ελπίζει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μη χαθούν σημαντικά κονδύλια, που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς.

 

Όλα θα ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε αναμένεται η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αναφορικά με το αίτημα για παράταση του τρέχοντος ΠΑΑ 2007-2013 (προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές απώλειες κονδυλίων), που υποβλήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

 

Εκτός της παράτασης του προγράμματος, όπως ανακοινώθηκε –μονομερώς– από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι οι υπηρεσίες του θα εξετάσουν άμεσα και με θετικό πνεύμα, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες λύσεις, και το ζήτημα των καταλογισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008-2009 και κρίθηκαν ως ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να καλείται η Ελλάδα να τις ανακτήσει.

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και ότι το υπουργείο θα καταθέσει γραπτές προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για μια ρεαλιστική διευθέτηση του θέματος. Σημειώνεται ότι οι καταλογισμοί υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

 

Η φέτα και οι βοσκότοποι

 

Στον αρμόδιο επίτροπο ο Έλληνας υπουργός έθεσε και το ζήτημα της προστασία της φέτας, στο πλαίσιο όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και ιδιαίτερα της συμφωνίας με τον Καναδά. Όπως είπε, «η κοινή γνώμη, το Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και η ελληνική αντιπροσωπεία που θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία με τον Καναδά στο Συμβούλιο της ΕΕ, αδυνατούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα αυτής της Συμφωνίας» και ζήτησε από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την καναδική πλευρά και τις ελληνικές αρχές, «να προωθήσει μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση για τη φέτα».

 

Κατά τη συνάντηση ο κ. Αποστόλου παρουσίασε, επίσης, τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου που καταρτίζεται και αφορά τη διαχείριση των βοσκοτόπων, ενώ έκανε λόγο για θετική προσέγγιση από την πλευρά του Επιτρόπου.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η νομοθεσία θα κατοχυρώνει την ακριβή αποτύπωση των βοσκοτόπων σε εθνική βάση δεδομένων αλλά και τη βοσκοϊκανότητά τους, με βάση εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης, που θα εξυπηρετούν την παραχώρηση δικαιωμάτων βόσκησης στους κτηνοτρόφους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των ζώων που εκτρέφουν. Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τον Επίτροπο να επιδείξει, εφόσον χρειαστεί, την απαραίτητα ευελιξία, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο αυτό, εξασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της κτηνοτροφίας, αλλά και την αποφυγή δυσβάσταχτων προστίμων

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<