Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μέσα από το ταξίδι της Σελόντα

24-04-2015, 13:34
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μέσα από το ταξίδι της Σελόντα

  Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μέσα από το ταξίδι της Σελόντα ξετυλίχθηκε σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές ο βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο με την ευκαιρία της έκδοσης επετειακού λευκώματος της εταιρείας από τις εκδόσεις Μίλητος, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σελόντα Γιάννης Στεφανής τόνισε ότι επέλεξε να προχωρήσει στην έκδοση λευκώματος «Το ταξίδι της Selonda. Το χρονικό της πρώτης εταιρείας στον κόσμο της ιχθυοκαλλιέργειας» τη δεδομένη στιγμή καθώς ολοκληρώθηκε μια πρώτη περίοδος μετά από 35 χρόνια.

«Εκτιμήσαμε ότι τώρα θα ολοκληρωνόταν η κεφαλαιοποίηση της Σελόντα, θα είχε εγγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Νηρεύς και θα είχε υπογραφεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Για τα δύο τελευταία πέσαμε περίπου δέκα μέρες έξω» τόνισε ο κ. Στεφανής και συμπλήρωσε ότι το λεύκωμα σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης μέρας για την εταιρεία καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της αναδιάρθρωσης που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014.


«Έχασα τον έλεγχο της Σελόντα, αλλά κέρδισα την εξυγίανσής της» παραδέχθηκε στην ομιλία του ο κ. Στεφανής και συγκινημένος κατέγραψε το χρονικό της εταιρείας.

Η Σελόντα ξεκίνησε το 1981 ένα τολμηρό ταξίδι μια «γαλάζια επανάσταση» στις ιχθυοκαλλιέργειες από έναν μικρό όρμο της Κορινθίας για να φτάσει στις πέντε ηπείρους και τις επτά θάλασσες του κόσμου.

Πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις η Σελόντα στη δεύτερη δεκαετία του βίου της είναι ο πιο ισχυρός όμιλος εταιρειών του κλάδου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με κερδοφορία και προοπτική που αλλάζει οριστικά τον ρου της ιστορίας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.


Η διαδρομή της εταιρείας ήταν δυναμική και δημιουργική. Ακόμα και όταν τα «μαύρα σύννεφα» άρχισαν να μαζεύονται στον ορίζοντα η διοίκηση της Σελόντα αντιστάθηκε και πήρε τη γενναία απόφαση να γυρίσει σελίδα και συνεργαζόμενη με τις τράπεζες να αλλάξει το μετοχικό χάρτη με σκοπό να προσφέρει καλύτερη προοπτική και υγεία στην πορεία του δημιουργήματός της.


Στη νέα εποχή που ξεκινά στις ιχθυοκαλλιέργειες η Σελόντα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανή είναι έτοιμη να συνεχίσει το ταξίδι της και να πρωταγωνιστήσει στις αγορές του κόσμου. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η αντιμετώπιση την οποία θα τύχει ο κλάδος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειεας να είναι ανάλογη του έργου που προσέφερε και να συνεχίσει να προσφέρει, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα Γιάννης Ανδριανόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Σελόντα, με τις δεκάδες μονάδες εκτροφής, τα συσκευαστήρια και τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας μεσογειακών ειδών στην Ευρώπη. Και ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία στον πρωτογενή τομέα και τις εξαγωγές.

Ο κ. Ανδριανόπουλος εκτίμησε ότι η ολική επαναφορά της Σελόντα θα συνεχιστεί τόσο το 2015 όσο και το 2016. Η εταιρεία έχει νέα διοίκηση αλλά και μετόχους που πρέπει με προσοχή να αντιμετωπίσουν τις προοπτικές του κλάδου.


«Η συγκέντρωση και αναδιάρθρωση, με τη βοήθεια των τραπεζών, του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών θα οδηγήσει σε μεγάλες, υγιείς επιχειρήσεις στον κλάδο ικανές να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό» εκτίμησε ο κ. Ανδριανόπουλος.


Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πορεία του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών και τις προοπτικές του έτσι όπως καταγράφονται στη μελέτη της McKinsey που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012.


Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση έχει χρέος να μην βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η αντιπολίτευση να απέχει από λαϊκίστικες πρακτικές, στηρίζοντας κάθε μέτρο που ενισχύει την ανάπτυξη και την επιχιερηματικότητα.


Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «απαιτείται να έχουμε χώρα όρθια στην Ευρωζώνη που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η πρόκληση των επόμενων ημερών».


Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Γιώργος Δράκος, ο οποίος έχει προλογήσει και το λεύκωμα, ευχήθηκε η Σελόντα αλλά και ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών «να βγουν αλώβητοι από την κρίση συνεχίζοντας τη προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και τελικά να αποδοθούν σε όποιους έμπειρους επενδυτές εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον».

 

πηγή: ΑΜΠΕ

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<