Υπό ίδρυση κοινοπραξίες επεξεργασίας φρούτων ρωσικών με πορτογαλικές εταιρείες

15-04-2015, 13:58
 Υπό ίδρυση κοινοπραξίες επεξεργασίας φρούτων ρωσικών με πορτογαλικές εταιρείες

Κοινή παραγωγική μονάδα βαθιάς επεξεργασίας αγροτικής παραγωγής θα λειτουργήσει στη ρωσική περιφέρεια του Σαράτοφ σε συνεργασία των πορτογαλικών εταιρειών «Optimistic», «Leisure launch», «CAL» και «Global food» και της ρωσικής μεταφορικής-αποθηκευτικής εταιρείας «Devon-Alliance», σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαξίμ Φατέεφ.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο Φατέεφ εξήγησε ότι Ρώσοι και Πορτογάλοι επιχειρηματίες υπολογίζουν στην μερική χαλάρωση του καθεστώτος του εμπάργκο, που επιβλήθηκε σε απάντηση των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ τον Αύγουστο του 2014.

Οι Πορτογάλοι επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την περιφέρεια του Σαράτοφ για να προσδιορίσουν το απαιτούμενο μέγεθος του δικού τους μεριδίου στην επένδυση, όπως αποφασίστηκε χθες κατά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των Εμπορικών-Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ρωσίας και Πορτογαλίας από τους προέδρους τους Σεργκέι Κατίριν και Μπρούνο Μπομπόνε.

«Με την ‘Οπτιμίστικ' προβλέπεται η δημιουργία μικτής επιχείρησης (joint venture) για τη δημιουργία agropark, δηλαδή για την αποθήκευση, επεξεργασία, κονσερβοποίηση, συσκευασία αγροτικής παραγωγής από την Πορτογαλία, η οποία θα υφίσταται στη Ρωσία ελαφριά ή βαθύτερη επεξεργασία, θα συσκευάζεται και θα αποθηκεύεται για την περαιτέρω πώλησή της. Τέτοια προϊόντα είναι ελιές, λεμόνια, πορτοκάλια, σταφύλι, εμφιαλωμένα και μη κρασιά, προϊόντα και υλικά οινοποιίας», διευκρίνισε ο Μ.Φατέεφ.


Όπως αναφέρεται στο ρωσικό τηλεγράφημα η σχετική συμφωνία προωθείται στο πλαίσιο της πρότασης, που είχε πρώτος διατυπώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ και αφορά στην εισαγωγή στη Ρωσία «πρώτης ύλης» για περαιτέρω επεξεργασία, έτσι ώστε να παρακαμφθούν με «νόμιμες» κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαδικασίες οι σημερινές απαγορεύσεις στις σχέσεις με την ΕΕ.

«Θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε ένα σχήμα όχι απευθείας εισαγωγών, αλλά εισαγωγής του λεγόμενου Give and take raw material (σ.σ. έννοια, που έχει την αφετηρία της στην πετρελαϊκή βιομηχανία) με επενδύσεις σε ρωσικό έδαφος για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας τροφίμων», είχε τότε σχολιάσει ο κ. Πεσκόφ, αναφερόμενος στα αιτήματα της Ελλάδας για χαλάρωση του καθεστώτος του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Εκτός της Ρωσίας η υπό ίδρυση ρωσο-πορτογαλική κοινοπραξία θα παρέχει στις πορτογαλικές εταιρείες πρόσβαση στην αγορά του Καζαχστάν (σ.σ. που συμμετέχει μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία και Αρμενία στην Ευρασιατική Ένωση), ενώ η εταιρεία «Global Food» θα ασχολείται με την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών όλων των ειδών στην Πορτογαλία και τις πρώην πορτογαλικές αποικίες, οργανώνοντας τις μεταφορές φορτίων έως και τη Ν.Αφρική, επεσήμανε ο Μ.Φατέεφ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.18.2019 16:01

Σύμβαση 155 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ με την ΕΤΕπ
Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης, ύψους 155 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση...

01.17.2019 16:45

Αποκωδικοποιήθηκε το «DNA» της ελληνικής φέτας
Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για...

01.16.2019 17:04

Δυναμική η παρουσία του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ
Τη σταθερή άνοδο που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την τελευταία πενταετία επισημαίνει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<