Φρέσκο πρόβειο γάλα από την Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων

14-04-2015, 14:03
Φρέσκο πρόβειο γάλα από την Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων

 Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, διατίθεται φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα, από την Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων. Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής το «Γιαννιώτικο» πρόβειο γάλα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα Ιωάννινα.

 

Δύο και πλέον μήνες μετά το πρώτο εγχείρημα των κτηνοτρόφων να δώσουν στους καταναλωτές της περιοχής το δικό τους «Γιαννιώτικο» αγελαδινό γάλα πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, αλλά και γιαούρτι, η Κίνηση προχώρησε σε ένα ακόμη καινοτόμο βήμα, καθώς όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια υποστηρίζεται και αποτελεί την επιλογή από τους ντόπιους.

Το πρόβειο γάλα, είναι ανάλογο του αγελαδινού ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού.

 

Ο πρόεδρος της Κίνησης Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια αυτή και υποστήριξε πως χρειάζεται υποστήριξη με χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Μάλιστα, αποκάλυψε πως ξεκίνησαν οι επαφές και οι συζητήσεις με κτηνοτρόφους σε όλη την Περιφέρεια με στόχο να παραχθεί το «Πανηπειρωτικό» γάλα. Σήμερα, όπως ανέφερε, η παραγωγή των προϊόντων γίνεται σε ένα μικρό τυροκομείο με προσωπική εργασία των κτηνοτρόφων και καλύπτει οριακά την ζήτηση. Αρχικά, στην αγορά των Ιωαννίνων, διατέθηκαν καθημερινά 1.000 μπουκάλια αγελαδινό γάλα και σήμερα η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τον αριθμό στα 1.500 ημερησίως. Το πρόβειο γάλα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ήπειρο, καθώς με αυτό, μεγάλωσαν πολλές γενιές στην περιοχή.

 

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, αποφάσισαν να προχωρήσουν ενωμένοι με τις δικές του δυνάμεις. Τα προϊόντα τους, όπως υποστηρίζουν, είναι ποιοτικά, ανταποκρίνονται στην ανάγκη των καταναλωτών και μελλοντικός στόχος τους είναι να βγουν σε όλη την ελληνική αγορά σε συνεργασία με άλλες πρωτοβουλίες και συνεταιριστικές κινήσεις από όλη την χώρα. Όμως, όπως εκτιμά ο κ. Τζίμας, ένα τέτοιο εγχείρημα που θα τονώσει την αδύναμη τοπική οικονομία, απαιτεί πολιτική βούληση για χρηματοδοτήσεις και στήριξη από τους καταναλωτές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<