(upd)Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

08-04-2015, 13:56
(upd)Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

(upd)Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Κρεμλίνο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη των κατ' ιδίαν συνομιλιών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις που διέπουν τους δύο λαούς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι αισθάνεται χαρά και συγκίνηση γιατί απέτισε φόρο τιμής σε στους εκατομμύρια νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο σημείο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη «να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η χώρα του ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας, αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση κατά 40%. Η επίσκεψη είναι σημαντική γιατί πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους και να δούμε τι θα κάνουμε για να επανέλθουμε σε ανάκαμψη, υπογράμμισε.

Όλα τα θέματα στο τραπέζι

Οι δύο άνδρες, πάντως, θα θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα, την ώρα που οι διαβουλεύσεις για την τύχη της ελληνικής οικονομίας είναι σε εξέλιξη.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ δήλωσε` ότι δεν αποκλείει η χώρα του να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση. Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.

Δάνεια και έκπτωση στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια .

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», δήλωσε ρωσική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τόσο η εταιρεία Gazprom όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και την χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Η μη κατονομαζόμενη πηγή δεν προσδιόρισε το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι επεδίωξε το 2013 την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ , αλλά υπαναχώρησε αφού δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, διευκρινίζει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο κυβερνητικό αεροδρόμιο «Βνούκοβο» από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την Ελληνίδα ομόλογό του κ. Δ-Μ.Κουμανάκου και τον δ/ντή εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά αύριο στις 10:00 με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.

Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016. Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης , η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης , θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όπως δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. «Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έτσι, είτε αλλιώς το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα», είπε ο κ. Πεσκόφ. Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<