ΕΒΖ: Δόθηκαν λεφτά και τιμές, «ανοιχτό» το σχέδιο αναδιάρθρωσης

06-04-2015, 12:25
ΕΒΖ: Δόθηκαν λεφτά και τιμές, «ανοιχτό» το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Το τρίτο και βασικότερο «μέτωπο» έχει παραμείνει ανοιχτό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο αφορά την επικαιροποίηση ενός συνολικού πλάνου αναδιάρθρωσης, προκειμένου και η τευτλοκαλλιέργεια να διατηρηθεί και η ζαχαροβιομηχανία να εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Η «ένεση ρευστότητας», που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς στην εισηγμένη ύψους 30 εκατ. ευρώ, δίνει τα πρώτα «καύσιμα» στην εταιρεία για να λειτουργήσει κατά το τρέχον έτος, αφού με αυτά θα αποπληρώσει πέρα από τη ΔΕΠΑ, στην οποία οφείλει 10 εκατ. ευρώ και άλλους προμηθευτές. Ωστόσο, για την εισροή περαιτέρω κεφαλαίων, απαιτούνται και άλλες ενέργειες.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ θα έχει ως βάση τη μελέτη της Kantor, στην οποία υπενθυμίζεται πως στηρίχθηκε και η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Άρα, αυτό είναι ένα κρατούμενο. Τί θα γίνει με τις δύο αυτές μονάδες, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται ξανά και ξανά ότι θα επαναλειτουργήσουν;

 

Πάντως, πρώτο βήμα της νέας διοίκησης υπό τον Δημήτρη Γιαννακίδη θα είναι το «νοικοκύρεμα» στις σπατάλες, όπου αυτές έχουν γίνει, με περικοπές δαπανών, μέσω εξονυχιστικών ελέγχων, σκέλος, στο οποίο πάλι η μελέτη της Kantor θα έχει το ρόλο της.

 

Σημειώνεται πως το «πράσινο φως» για δανειοδότηση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ δόθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Στη συνέχεια, η εταιρεία εξόφλησε με τα εγκρινόμενα 8,5 εκατ. ευρώ από την Τρ. Πειραιώς και τους παραγωγούς για τα τεύτλα, που οι ίδιοι παρέδωσαν στη ζαχαροβιομηχανία κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, «ανακουφίζοντας» εν μέρει του αγρότες, οι οποίοι όλο για λεφτά άκουγαν, αλλά λεφτά δεν έβλεπαν.


Ο καιρός «πάγωσε» τα χαμόγελα των παραγωγών

 

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι τευτλοπαραγωγοί -καθώς και εξοφλήθηκαν και το περσινό τιμολόγιο διατηρήθηκε, με τη ζαχαροβιομηχανία να αναλαμβάνει και φέτος το μεταφορικό κόστος- και ο καιρός «πάγωσε» τα χαμόγελά τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν λένε να σταματήσουν, ενώ οι πλημμύρες ειδικά στον Έβρο χειροτερεύουν περαιτέρω την κατάσταση.

 

Τα θεσμικά στα τεύτλα πήραν τον δρόμο τους, αλλά ο καιρός τώρα δεν είναι «σύμμαχος». Οι καλλιεργητές δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη σπορά, καθώς όλη σχεδόν η περασμένη εβδομάδα πήγε «στράφι» εξαιτίας των βροχών.

 

Σημειώνεται πως αγρότες σε Λάρισα και Ορεστιάδα ξεκίνησαν τη σπορά πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από σχετική έκκληση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ δεν είχαν ακόμη λάβει το υπόλοιπο 45% για τα δεδουλευμένα τους κατά την περασμένη καμπάνια.

 

Πάντως, οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν στην «Παραγωγή» ικανοποιημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις, από τις οποίες διαφαίνεται ένα «αχνό φως» στην άκρη του τούνελ, δεδομένης και της συνδεδεμένης στα τεύτλα, η οποία ξεκινά με 5 εκατ. ευρώ.


Ίδιες με πέρυσι οι τιμές

 

Ευχαριστημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί με το φετινό τιμολόγιο, που ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, καθώς είναι ίδιο με το περυσινό και σε κάποια σημεία «ίσως και καλύτερο», όπως λένε οι ίδιοι στην «Παραγωγή».

 

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «Π», τα στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο από 12 pol και κάτω θα πληρώνονται με 26,69 ευρώ/τόνο. Τα στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο pol 12,50 με 29,88 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 13 με 33,07 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 14 με 37,47 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 15 με 41,47 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 16 με 42,88 ευρώ/τόνο και ο ζαχαρικός τίτλος pol 17 με 46,47 ευρώ/τόνο.

 

Σε σύγκριση με τις περυσινές τιμές για στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο:

 

-pol 10 αντιστοιχούσαν 19,34 ευρώ/τόνο,

 

-pol 11 αντιστοιχούσαν 21,13 ευρώ/τόνο,

 

-pol 11,5 αντιστοιχούσαν 23,91 ευρώ/τόνο και

 

-pol 12 αντιστοιχούσαν 26,69 ευρώ/τόνο.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<