«Χαλαρώνει» το ρωσικό εμπάργκο

30-03-2015, 12:06
«Χαλαρώνει» το ρωσικό εμπάργκο

Τα προϊόντα τροφίμων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία θα είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ μόλις τελειώσει το εμπάργκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Sergei Dankvert, εκπροσώπου της Rosselkhoznadzor.

 

Η Rosselkhoznadzor είναι η υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας και είναι στην ουσία η Υπηρεσία που ελέγχει τις εισαγωγές και εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στη χώρα. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Dankvert, είναι έτοιμη να στείλει επιθεωρητές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, προκειμένου να ακούσουν τους προμηθευτές και να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές προϊόντων από αυτές τις χώρες, αμέσως μετά την απόσυρση των κυρώσεων. Ωστόσο, ο Dankvert ξεκαθάρισε πως, αφού επιλυθεί το θέμα με το εμπάργκο, η Rosselkhoznadzor θα επιτρέψει εισαγωγές μόνο από τους προμηθευτές που ελέγχθηκαν από τους εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε.


Έρχονται αρχές Απριλίου;

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε. – A Cert, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται τις μέρες αυτές στη Μόσχα, ενημέρωσε ότι η Rosselkhoznadzor ετοιμάζει θετική απάντηση στην επιστολή του Έλληνα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, σύμφωνα με την οποία θα αποστείλει κλιμάκιο αξιολόγησης στη χώρα μας αρχές Απριλίου.

 

Αντικείμενο των ελέγχων, όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΒΕΑ, θα είναι σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος, κρέατος, ιχθύων, καθώς και των προϊόντων αυτών, που ενδιαφέρονται να εξάγουν στη Ρωσία. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν Κύπρος και Ουγγαρία.

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, από σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Rosselkhoznadzor, «...η Α CERT πρόκειται να πραγματοποιήσει αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις εξαγωγικών επιχειρήσεων. Για αυτόν τον λόγο, η A CERT έχει αναπτύξει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, το οποίο εγγυάται τις παραδόσεις ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στη Ρωσία...».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν, να δηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν εγκαίρως, πριν την άφιξη της ομάδας αξιολόγησης, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εγγραφή τους.


Διευκρινίσεις για τα εκτός εμπάργκο προϊόντα

 

Έπειτα από ερωτήσεις ενδιαφερομένων σχετικά με τον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων που είναι εκτός του ρωσικού εμπάργκο, διευκρινίζεται ότι για τον γαλακτοκομικό τομέα τα προϊόντα που εντάσσονται στον εν λόγω κατάλογο είναι το «Γάλα χωρίς λακτόζη και προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη».

 

Αντίστοιχα, για τον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων, στον κατάλογο εκτός του ρωσικού εμπάργκο εντάσσονται «Ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα (εκτός εκείνων που αναφέρονται στον κατάλογο RESOLUTION of 20 August 2014 No.830 της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά στο εμπάργκο)».

 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ελληνικών προϊόντων, τα οποία είναι στον κατάλογο των προϊόντων εκτός του ρωσικού εμπάργκο, έχει ως εξής:

Γάλα χωρίς λακτόζη και προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη
• Σπόροι
• Δενδρύλλια
• Μέλι
• Ζωικά υποπροϊόντα
• Σπέρμα ζώων αναπαραγωγής
• Έμβρυα
• Ζώα αναπαραγωγής
• Αυγά για επώαση
• Νεοσσοί μιας ημέρας
• Ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα (εκτός εκείνων που αναφέρονται στον κατάλογο RESOLUTION of 20 August 2014 No. 830 της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά το εμπάργκο).

 

Οι παραγωγοί και όσοι δραστηριοποιούνται στα παραπάνω προϊόντα, μπορούν να εξάγουν στη ρωσική αγορά, διότι εξαιρούνται του εμπάργκο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<