Συμβουλές της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος για την τιμή του οβελία

27-03-2015, 16:05
Συμβουλές της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος για την τιμή του οβελία

Ο έντονος ανταγωνισμός για την τιμή του οβελία, ενόψει του Πάσχα, οδήγησε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητάει ότι οι καταναλωτές να εμπιστευτούν τον κρεοπώλη της γειτονιάς «από τον οποίο μπορούν να προμηθευτούν εγγυημένες ποιότητες σε επιλεγμένα κρέατα, αντί να προσφύγουν στα ανώνυμα κρέατα μαζικών πωλήσεων μεγάλων αλυσίδων τροφίμων που υποτίθεται ότι είναι φθηνά, αλλά τελικά ακριβότερα σε σχέση με την ποιότητα και την προέλευσή τους».

 

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επισημαίνεται ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλά νοικοκυριά, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και περίσκεψη από κάθε άλλη φορά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται σε «παραπλανητικές εμπορικές τακτικές» στην αγορά και εξηγεί: «Στην πολύ σημαντική εποχική αγορά του Πάσχα υπάρχουν προσφορές ελκυστικές για τον καταναλωτή, ιδίως μάλιστα, όταν δημιουργούνται σκόπιμα, για να λειτουργούν ως κράχτες αγοράς και άλλων προϊόντων, μία τακτική που εφαρμόζουν αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα επιθετικά τα σούπερ μάρκετ.

Όπως κάθε χρόνο, ανοίγει ένας πόλεμος μεταξύ των σουπερμάρκετ, ποιος θα δώσει τη χαμηλότερη προσφορά στο παραδοσιακό πασχαλινό αρνί και κατσίκι.

Η κατάσταση αυτή, που φαίνεται πως ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, φέρνει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς βγαίνουν διαφημιστικά με αιγοπρόβειο κρέας πολύ κάτω από το κόστος χονδρικής.


Μάλιστα, όταν πρόκειται για προσφορές σούπερ μάρκετ, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής, διότι σχεδόν πάντα η διάρκεια της προσφοράς και οι ποσότητες που διατίθενται, είναι ολίγων ημερών και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Είναι γνωστό σε όλους τους καταναλωτές το περσινό φιάσκο της προσφοράς αρνιού τις ημέρες του Πάσχα, από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που αποκαλύφθηκε ότι προσφέρθηκαν για τρεις ημέρες μόνο, συνολικά 15 αρνιά, που βέβαια δεν κάλυψαν ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ».

Η ΕΔΟΚ και οι παραδοσιακοί κρεοπώλες- μέλη της, ως υπεύθυνος φορέας, υποδεικνύει πως υπάρχει κράτος, υπηρεσίες και ελεγκτικοί μηχανισμοί που πρέπει να επισκεφτούν τα σούπερ μάρκετ, να απαγορεύσουν τις παραπλανητικές προσφορές, να ελέγξουν την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, δηλαδή την προέλευση και την ποιότητά του και να δημοσιοποιούν στον Έλληνα καταναλωτή τις εκάστοτε παραβάσεις, αλλά και τα μέτρα που θα λαμβάνονται εναντίων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΔΟΚ συμμετέχουν οι ακόλουθοι επαγγελματικοί φορείς:

1. Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ)

3. Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος

4. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)

5. Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ως εθνική συντονιστική οργάνωση των ΣΑΟ (Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων)


Επίσης, συμμετέχει ως συνδεδεμένος φορέας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Σφαγείων-Κρέατος.


Τέλος, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, από πλευράς κρεοπωλών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, παρά τη μέχρι τώρα πτώση της κατανάλωσης, εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι καταναλωτές θα κατέβουν τη μεγάλη εβδομάδα, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο και θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους στα κρέατα που προσφέρουν, κάνοντας τις αγορές τους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2019 14:25

Την Παρασκευή πληρώνεται το ΚΕΑ Μαΐου
Θα καταβληθεί το ποσό των 53,2 εκατ. ευρώ που αφορά περισσότερα από 480.000 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

06.20.2019 09:06

Παράταση στις προθεσμίες του κτηματολογίου για 19 ΟΤΑ
Ποιους φορείς της αυτοδιοίκησης αφορά η παρατάση. 

06.12.2019 09:37

«Οδηγός» για τη δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης
Το δεύτερο «κύμα» δικαιούχων θα εισπράξει το επίδομα στις 28 Ιουνίου.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<