Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

23-03-2015, 11:38
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Σημαντική ασθένεια της φιστικιάς είναι η φυτόφθορα ή κομμίωση, η οποία αντιμετωπίζεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα. Εποχή φύτευσης της βιομηχανικής τομάτας και επομένως αναγκαία είναι η προετοιμασία των χωραφιών, καθώς και η περίοδος δημιουργίας ψυχρών (υπαρίθριων) σπορείων για τα ανοιξιάτικα λαχανικά (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.ά.). Ελλοχεύει ο μύκητας που προκαλεί τον περονόσπορο και προσβάλλει τις ανοιξιάτικες πατατοφυτείες της χώρας, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.


ΦΙΣΤΙΚΙΑ

 

Η φυτόφθορα (κομμίωση) εμφανίζεται σε δενδρώνες φιστικιάς που έχουν το σημείο εμβολιασμού χαμηλά, στο ανθεκτικό υποκείμενο της τσικουδιάς, ποτίζονται με σπρέι και το νερό πέφτει στον κορμό ή ακόμη όταν βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ή εδαφική υγρασία.

 

Επισημαίνεται ότι τα προσβεβλημένα δέντρα παρουσιάζουν χλώρωση των φύλλων, που στη συνέχεια κιτρινίζουν, πέφτουν και παρουσιάζουν έλλειψη νερού ακόμη και όταν ποτιστούν. Ενίοτε τα νεαρά δεντρα ξεραίνονται απότομα, χωρίς προηγουμένως να παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Η ασθένεια συνιστάται να αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά μέτρα, τόσο προληπτικά όσο και μετά την εμφάνισή της.

 

Ειδικότερα, όταν αφορούν μέτρα πρόληψης, περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση ανθεκτικού υποκειμένου, π.χ. τσικουδιά, καθώς και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Προσοχή απαιτείται, ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται σε μεγάλο ύψος (70 εκατ.) από την επιφάνεια του εδάφους, προκειμένου να μη φθάνουν οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εμβόλιο, η αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορμού, η αποφυγή δημιουργίας πληγών που ευνοούν τις μολύνσεις κ.ά.

 

Στις περιπτώσεις που εμφανισθούν ύποπτα συμπτώματα προσβολής πρέπει τα δέντρα να ξελακώνονται και να εξετάζονται στην περιοχή του λαιμού και αν η προσβολή είναι ελαφριά πρέπει να γίνει καθαρισμός με μαχαίρι της μεταχρωματισμένης περιοχής, μαζί με μια ζώνη 2 εκατ. από τους γύρω υγιείς ιστούς. Οι παραγωγοί πρέπει, στη συνέχεια, να προβούν σε απολύμανση των πληγών με βορδιγάλεια πάστα και όταν στεγνώσει σε επάλειψη με ένα προστατευτικό πληγών.

 

Προσοχή χρειάζεται ώστε, εάν υπάρχουν ξερά και έντονα προσβεβλημένα δέντρα, να εκριζώνονται και να απομακρύνονται μαζί με τις ρίζες και να απολυμαίνεται το έδαφος πριν φυτευτούν άλλα δέντρα.

 

ΠΑΤΑΤΑ

 

Σε όλες τις περιοχές της χώρας οι ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο προσβολής από τον περονόσπορο. Ειδικότερα, ο καιρός είναι ευνοϊκός και επιτρέπει την εκδήλωση προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου. Η άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τη μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία, ευνοούν την εμφάνιση του μύκητα που προκαλεί την ασθένεια, ενώ υπενθυμίζεται ότι, εάν ο άστατος και συννεφιασμένος καιρός παραταθεί, θα ευνοηθεί περισσότερο.

 

Συνιστάται για την αντιμετώπισή της η χρησιμοποίηση των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

 

Περίοδος για φύτευση (πρώτο 15νθήμερο Απριλίου) στην οριστική τους θέση στο χωράφι, των φυταρίων της βιομηχανικής ντομάτας. Αναφερόμαστε ενημερωτικά ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί να γίνεται από τους παραγωγούς η προμήθεια έτοιμων φυταρίων από βιομηχανικά φυτώρια και να αποφεύγεται έτσι η δημιουργία ατομικών σπορείων.

 

Απαιτείται ενόψει της εγκατάστασης της φυτείας, η καλή προπαρασκευή του εδάφους για τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης του σπόρου, η οποία πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένη.

 

Επισημαίνεται ότι η διεργασία αυτή πρέπει να γίνεται με ελαφρά μηχανήματα (π.χ. καλλιεργητής), παραμονές της ημερομηνίας μεταφύτευσης, με σύγχρονη ενσωμάτωση στο έδαφος των απαραίτητων ανόργανων λιπασμάτων (βασική λίπανση). Απαραίτητη κρίνεται, επίσης, και η ισοπέδωση της επιφάνειας του εδάφους, ιδιαίτερα σε χωράφια και ποικιλίες που προβλέπεται μηχανική συγκομιδή.

 

Σημειώνεται ότι φέτος αναμένεται αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων και επομένως και του όγκου παραγωγής, λόγω της εκ νέου ένταξης της καλλιέργειας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

 

Μετά την παρέλευση των κρύων του Μαρτίου, μπορούν να δημιουργηθούν ψυχρά σπορεία (χωρίς κάλυψη) για την παραγωγή φυταρίων για ανοιξιάτικα κηπευτικά, όπως τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.ά. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φυτάρια στο σπορείο θα μείνουν 2 μήνες περίπου, μέχρι να είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση στο χωράφι (υπαίθριος λαχανόκηπος) ή στο θερμοκήπιο.

 

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να επιδειχθεί στις προληπτικές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, στο διάστημα που θα μείνουν τα φυτάρια στο σπορείο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μυκητολογικών προσβολών.

 

Επισημαίνεται ότι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αποφυγή εκδήλωσης μυκητολογικών ασθενειών, αποτελεί η αλλαγή της θέσηςτου σπορείου από έτος σε έτος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<