Κοροϊδεύουν τους τευτλοπαραγωγούς

23-03-2015, 10:03
Κοροϊδεύουν τους τευτλοπαραγωγούς

Της Βούλας Μαλαίνου


Το «σκοτσέζικο» ντους συνεχίζεται για τους τευτλοπαραγωγούς! Ο Μάρτιος φτάνει στο τέλος του και οι τιμές της ΕΒΖ ακόμα… ανακοινώνονται, παρά την αλλαγή της διοίκησης. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης καλεί τους καλλιεργητές να σπείρουν, ενώ τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα δεν έχουν καταβληθεί, αν και έχουν επανειλημμένως υπάρξει σχετικές δεσμεύσεις Λαφαζάνη και έχει εγκριθεί και το έκτακτο δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Οι παραγωγοί αισθάνονται να βρίσκονται και πάλι σε σημείο «μηδέν», ενώ, όπως λένε χαρακτηριστικά στην «Παραγωγή», «έχουν βαρεθεί να ακούνε λόγια και από πράξεις να μη βλέπουν τίποτα». Σημειώνεται, δε, πως τόσο ο κ. Λαφαζάνης όσο και ο κ. Αποστόλου, με το που ανέλαβαν καθήκοντα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αντίστοιχα, πρώτα απ’ όλους συναντήθηκαν με τους τευτλοπαραγωγούς, προκειμένου να τους καθησυχάσουν για την εξεύρεση μίας συνολικά βιώσιμης λύσης για την εταιρεία, για την ανάκτηση της καλλιέργειας και την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

 

Η αντικατάσταση του κ. Λάμπρου Χαραλάμπους από τον πρώην διευθυντή των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες, Δημήτρη Γιαννακίδη, έδωσε μία σχετική «ανακούφιση» σε καλλιεργητές και εργαζομένους, καθώς η αλλαγή της ηγεσίας της ζαχαροβιομηχανίας ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα αμφοτέρων.

 

Ωστόσο, «φως» δεν έχει ακόμα διαφανεί ούτε για το τιμολόγιο ούτε για τις πληρωμές. Όπως πληροφορείται η «Παραγωγή», ως το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχαν ανακοινωθεί τιμές, ενώ λεφτά δεν είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

 

Αυτό, ενώ την περασμένη Πέμπτη ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι το τιμολόγιο θα είχε ανακοινωθεί μέσα στην ίδια ημέρα, πως θα είναι ίδιο με το περυσινό και πως το μεταφορικό κόστος θα το αναλάβει η εισηγμένη, όπως κάνει κάθε χρόνο από τότε που ιδρύθηκε.

 

Οι δεσμεύσεις αυτές του κ. Αποστόλου δόθηκαν, μετά τη συνάντηση που έχει ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης, 19 Μαρτίου με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στη Θεσσαλονίκη.

 

Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να ξεκινήσουν τη σπορά, όσο ο καιρός το επιτρέπει, αφού, όπως λένε και οι ίδιοι οι καλλιεργητές, χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.

 

Παραγωγοί από τον Έβρο και εργαζόμενοι από τη μονάδα στο Πλατύ τονίζουν στην «Παραγωγή» πως πίστευαν πως η νέα διοίκηση και το νέο τιμολόγιο θα είχαν ανακοινωθεί «πακέτο», πράγμα, το οποίο δεν έγινε.

 

Οι ίδιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επιλογή Γιαννακίδη στο «τιμόνι» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της ζάχαρης και τις ανάγκες της εισηγμένης. Όπως επισημαίνουν στην «Παραγωγή», «η συνύπαρξη της παλιάς διοίκησης, επί Χαραλάμπους, με την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αδύνατη, αφού άλλα ήθελαν οι μεν και άλλα οι δε». Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις δεν «τρέχουν», σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους.


Τα «μασάνε» τώρα για τα εργοστάσια

 

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να τα «μασάει» τώρα και για την επαναλειτουργία των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, η οποία ήταν ήδη προεκλογικά δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η τευτλοκαλλιέργεια θωρείται «εργαλείο» για τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Σημειώνεται εδώ πως η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους ήταν όρος της Πειραιώς με αντάλλαγμα την παροχή δανειοδότησης, η οποία ακόμα δεν έχει φανεί.

 

Ωστόσο, όπως είχε γράψει η «Παραγωγή» στο προηγούμενο φύλλο, επικαλούμενη παραγωγούς από τον Έβρο, κυβέρνηση και ζαχαροβιομηχανία έχουν θέσει ως προϋπόθεση για το «άνοιγμα» των μονάδων αυτών, σε καθένα από τα τρία εργοστάσια να αντιστοιχούν πάνω από 30.000 στρέμματα.

 

Διαφορετικά, αν έχεις λιγότερο από 30.000 στρέμματα, διαμηνύει το υπουργείο, κάπου έχεις πρόβλημα λειτουργίας του εργοστασίου.

 

Πάντως, όπως πληροφορείται η «Παραγωγή», η παλιά διοίκηση της ΕΒΖ είχε διαμηνύσει στους καλλιεργητές ότι στόχος για φέτος είναι η σπορά 150.000 στρεμμάτων. Παραγωγοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι απλά αδύνατο.

 

«Πάμε για άνοιξη. Αν μας είχαν δώσει σπόρο στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως είχαμε ζητήσει, τώρα θα είχαμε ήδη σπείρει 5.000 στρέμματα», δηλώνει ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών στον Έβρο, Βασίλης Στεφανακίδης.

 

«Οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη της καλλιέργειας είναι απλά ημίμετρα. Μόνο με συνολική λύση θα σωθεί η εταιρεία», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<