Παίρνει τα πάνω της φέτος η βιομηχανική ντομάτα

16-03-2015, 12:31
Παίρνει τα πάνω της φέτος η βιομηχανική ντομάτα

Της Άννας Αραμπατζή

 

Αυξημένες κατά 15% είναι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ελλάδα. Η τόνωση της ζήτησης για τον πελτέ διεθνώς, η ένταξη της βιομηχανικής ντομάτας στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και η τάση των παραγωγών να καταφεύγουν σε όσο το δυνατόν πιο «σίγουρες» λύσεις για την απορρόφηση του προϊόντος τους σε συμφωνημένη τιμή, βάζουν την καλλιέργεια ψηλά στο «βάθρο» των προτιμήσεων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η συνδεδεμένη.

 

Ήδη η βιομηχανία Νομικός έδωσε τις τιμές για φέτος και όπως σημειώνει η κα Χριστίνα Κουτσαμπέλα, γραμματέας του συνεταιρισμού Θεσσαλών Ντοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, εξαιτίας του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζουν οι τιμές είναι αυξημένες κατά ένα ευρώ για το δικό τους προϊόν.

 

Όπως επισημαίνει στην Παραγωγή, η αύξηση των στρεμμάτων φέτος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Στον ΘΕΣΤΟ θεωρούν πως πρόκειται για επιτυχία που εν μέρει μπορεί να «πιστωθεί» και στο συνεταιρισμό τους, μετά την προσπάθεια και τις διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν. Ωστόσο, ακόμα οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι ασαφείς, απομένει η υπουργική απόφαση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έτσι, αυτή την εποχή παράλληλα με τα της καλλιέργειας, γίνεται προσπάθεια να δρομολογηθούν κάποιες συναντήσεις με την ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου.

 

Αυτή την εποχή στον ΘΕΣΤΟ ασχολούνται με την χρονοκατανομή των φυτεύσεων, έτσι ώστε να γίνει ομαλή η παράδοση του προϊόντος στις βιομηχανίες όταν έρθει η ώρα. Ωστόσο, ο καιρός μέχρι στιγμής αποτελεί πρόβλημα και θα πρέπει να σταματήσουν οι βροχές για να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις στα τέλη του μήνα περίπου.

 

Παράλληλα, ο Χρήστος Βαλλιανάτος, της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας εξηγεί πως αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές για την περιοχή τους, εκτιμά ότι πιθανότατα θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, στα 82-83 ευρώ ανά τόνο κατά μέσο όρο.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σιγουριά της πληρωμής σε συνδυασμό με την κακή πορεία άλλων καλλιεργειών ωθούν τους παραγωγούς να «επενδύσουν» περισσότερο στην βιομηχανική ντομάτα.

 

Όσο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ο κ. Βαλλιανάτος σημειώνει πως απομένει η απόφαση του υπουργείου για να δουν το τι θα ισχύει εν τέλει για την καλλιέργεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ομάδα Παραγωγών της Αμαλιάδας μαζί με αρκετές ακόμα από τη χώρα ζητούν συνάντηση με τον υπουργό.

 

Πάντως, «μόλις σταματήσουν οι βροχές, περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις», σημειώνει ο κ. Βαλλιανάτος.

 

Από την πλευρά του ο κ. Σάββας Μαράτος, της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Α.Σ. Γαστούνης, όπου ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές, σημειώνει πως η αύξηση κατά 10%-15% στα στρέμματα οφείλεται στη ζήτηση του τελικού προϊόντος. Σύμφωνα με τον ίδιο οι βιομηχανίες ήδη έχουν πουλήσει την φετινή παραγωγή και δεν υπάρχουν αποθέματα. Παράλληλα, αφήνει αιχμές, λέγοντας πως ενώ ζητείται περισσότερη πρώτη ύλη, οι βιομηχανίες δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική με τις τιμές.

 

Ο κ. Μαράτος εκτιμά πως περίπου σε δεκαπέντε μέρες θα ξεκινήσουν οι πρώιμες φυτεύσεις, αν και οι βροχές τους πάνε πίσω.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.19.2019 15:22

ΟΠΕΚΑ: Την Τετάρτη καταβάλλονται τα διατροφικά προνοιακά επιδόματα
Αύριο, Τετάρτη καταβάλλονται τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου σε 16.755 δικαιούχους σε όλη την χώρα, όπως αναφέρει η...

02.19.2019 15:18

«Βυθίστηκε» η ζήτηση για καφέ μετά την αύξηση του φόρου
Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν προκύψει σε καταναλωτές και επιχειρηματίες του κλάδου από την επιβολή του...

02.19.2019 14:14

Από τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων Βιολογικής Καλλιέργειας
Μετατέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη 2η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<