Κουράστηκαν να περιμένουν την άρση του εμπάργκο οι παραγωγοί

09-03-2015, 11:37
Κουράστηκαν να περιμένουν την άρση του εμπάργκο οι παραγωγοί

Γράφουν οι Άννα Αραμπατζή, Βούλα Μαλαίνου


Σκεπτικισμό και εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στους Έλληνες παραγωγούς οι εξαγγελίες του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, για πιθανότητα άρσης του ρώσικου εμπάργκο για τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια.

 

Οι ανακοινώσεις έγιναν προ μιας εβδομάδας από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Σγουρίδης συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του κ. Αλεξέι Αλεξεγένκο, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR). Μετά από αίτημα του 'Ελληνα υπουργού, ο κ. Αλεξεγένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό.

 

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν με τυμπανοκρουσίες, ενώ όσοι ήταν παρόντες στη δεύτερη συνάντηση που είχε ο κ. Αλεξεγένκο με εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς σημειώνουν πως δεν είδαν κάτι το τόσο θετικό, από τη στιγμή που ο κ. Αλεξεγένκο ξεκαθάρισε πως είναι πολιτική απόφαση και δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από το να μεταφέρει τις ελληνικές προτάσεις.

 

Από την άλλη, παραγωγοί προϊόντων που έχουν αποκλειστεί από τη «short list» με τα προς άρση του εμπάργκο προϊόντα είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένοι, καθώς θεωρούν πως με τέτοιου είδους κινήσεις διαχωρίζονται οι έλληνες αγρότες. Επιπλέον, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και για δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους.

 

«Απλά θα τεθεί το θέμα»

 

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, παρά την υπεραισιοδοξία- μάλλον εσωτερικής κατανάλωσης- για το ενδεχόμενο άρσης του ρώσικου εμπάργκο για φράουλες, ροδάκινα και πορτοκάλια. Μετά τη συνάντηση του Σγουρίδη- Αλεξεγένκο συναντήθηκε και με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Επί τάπητος φυσικά και τέθηκε το θέμα του εμπάργκο και το αίτημα άρσης του από ελληνικής πλευράς.

 

Ωστόσο, ο κ. Αλεξεγένκο δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, ο κ. Αλεξεγένκο ξεκαθάρισε πως το αίτημα της ελληνικής πλευράς θα μεταφερθεί στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς είναι θέμα δικό του, πρόκειται για πολιτική απόφαση. «Απλά θα τεθεί το θέμα, αλλά αυτό απέχει πολύ από την επίλυση του», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

 

Στη σύσκεψη ο κ. Αλεξεγένκο δεν παρέλειψε απλώς να συστήσει στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο και να έχουν έτοιμες πιστοποιήσεις προϊόντα γαλακτοκομικά, ιχθυηρά κα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, αυτή την εποχή «για τα φρούτα είμαστε στο μηδέν», αν και πιέζουν και η Ιταλία με την Ισπανία για την άρση του εμπάργκο. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να ασκηθούν πιέσεις στην Κοινότητα για το θέμα και πως το όποιο πρόγραμμα απορρόφησης των προϊόντων που πλήττονται από το εμπάργκο, θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Μαΐου.


Προβληματισμός

 

«Δεν είναι σαφής η θέση των Ρώσων», εκτιμά ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας από την περιοχή της Ηλείας, εκτιμώντας πως «κάπου κολλάνε».

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ακόμα χειρότερο θα είναι να τα καταφέρουν οι ρώσοι να βρουν ένα «παραθυράκι» για να αρθεί το εμπάργκο για ελληνικά προϊόντα και να μην μπορεί η Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσία, εξαιτίας της ΕΕ. «Όλα αυτά έχουν να κάνουν με πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως το πραγματικό ζήτημα είναι η κατάρρευση του ρουβλίου και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ρώσων.


«Μόνη σωτηρία η άρση»

 

«Η μόνη σωτηρία είναι η άρση του εμπάργκο, αλλιώς θα κλείσουμε», τονίζει στην Παραγωγή ο κ. Σπύρος Παπαδάκος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυκλών Λακωνίας. Η ΕΑΣ σε συνεργασία με την Ένωση Αγρινίου έχει ανοίξει κατάστημα στη Μόσχα για την προώθηση και πώληση των προϊόντων τους. Μέχρι την επιβολή του εμπάργκο τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά τα περιοριστικά μέτρα ήταν μεγάλο πλήγμα.

 

Πλέον, δεν εξάγουν πορτοκάλια στη Ρωσία, δεν μπορούν και κρατούν το κατάστημα ανοιχτό χωρίς, επί της ουσίας να μπορούν να το δουλέψουν. «Το κρατάμε μήπως και αρθεί το εμπάργκο άμεσα, αλλιώς θα το κλείσουμε», τονίζει ο κ. Παπαδάκος.

 

Όσο για το ενδεχόμενο να εισάγονται στη Ρωσία τα φρούτα ως πρώτη ύλη και να μεταποιούνται εκεί, πρόταση πίσω από την οποία «κρύβονται» οι Ρώσοι, εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι λειτουργικό και ανεβάζει και το κόστος.


Τι λένε οι Ρώσοι

 

Η Ρωσία για την άρση του εμπάργκο θέτει όρους που είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, μετά τις επαφές Σγουρίδη- Αλεξεγένκο άφησε «παράθυρο» χαλάρωσης των όρων του εμπάργκο για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση τα αγροτικά προϊόντα να γίνεται επεξεργασία στη Ρωσία.

 

«Με βάση τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για την Ελλάδα, αίροντας τις κυρώσεις ενάντια στην ΕΕ», είπε ο Πέσκοβ, σύμφωνα με το Russia Today.

 

«Υπάρχουν σαφείς κανόνες του ΠΟΕ και η Ρωσία, ως μέλος του, δεν μπορεί να διαλέξει, δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην ΕΕ και μετά να τις άρουμε επιλεκτικά για μια από τις χώρες μέλη», υπογραμμίζει.

 

Ωστόσο, όπως σημειώνει, μπορούν να γίνουν παραδόσεις γεωργικών προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εισαχθούν ως πρώτες ύλες σε επενδύσεις- εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων επί ρωσικού εδάφους.

 

Απο την άλλη, πιο δεκτικός είναι ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Alexei Ulyukayev. «Αναζητούμε λύσεις που θα επιτρέπουν στις εταιρείες από την Ελλάδα και την Ουγγαρία να μπουν στη ρώσικη αγορά», σημειώνει και προσθέτει πως είναι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα, οι οποίες να μην αντιβαίνουν στους κανονισμούς του ΠΟΕ.


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι μηλοπαραγωγοί

 

Η πιθανή εξαίρεση του ροδάκινου, πορτοκαλιού και φράουλας από το ρωσικό εμπάρκο ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση διαχωρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Οι ίδιοι σκέφτονται δε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, μέχρις ότου το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δώσει σε αυτούς μία σαφή απάντηση στο αίτημά τους για αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος από το «μπλόκο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας, δηλώνει πως η μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάς την περασμένη Πέμπτη είχε πολύ μεγάλη απήχηση, καθώς συμμετείχαν αγρότες με πάνω από 120 τρακτέρ, όλοι οι φορείς της περιοχής, ενώ συσπειρώθηκαν και μηλοπαραγωγοί από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναδειχθεί το οξύτατο πρόβλημα της επιβίωσης των τελευταίων.

 

Ο ίδιος τονίζει πως οι παραγωγοί ζητούν το αυτονόητο. Η κυβέρνηση να προβεί στις ίδιες κινήσεις με τις αντίστοιχες για τα χαμένα από το εμπάργκο εισοδήματα των ροδακινοπαραγωγών. «Εμείς επιχειρήσαμε να δώσουμε ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση. Πιστεύουμε πως εκείνη το έλαβε», λέει στην «Παραγωγή» ο κ. Μαρούδας. Επισημαίνει δε ότι την ερχόμενη Κυριακή, στις 15 Μαρτίου οι μηλοπαραγωγοί θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΟΑΣΝΛ, οι παραγωγοί θα ζητήσουν ακόμη μία συνάντηση με τον αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. «Εάν η κυβέρνηση δεν εισακούσει τα αιτήματά μας, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα και έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ζητάμε να εξαιρεθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα από το ρωσικό εμπάργκο. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τους αγρότες και τα προϊόντα της… είναι δυνατόν; Στη Ρωσία εξάγεται το 51% όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Η καταστροφή και για μας είναι μεγάλη. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης», εξηγεί ο κ. Μαρούδας. Ο ίδιος δε υπογραμμίζει ότι το πράσινο μήλο είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα, το οποίο μέχρι πρότινος κατέκλυζε τη ρωσική αγορά. Ωστόσο, η κυβέρνηση «έβαλε υπογραφή στην παράταση του εμπάργκο για το μήλο, αλλά όχι για το ροδάκινο, το πορτοκάλι και τη φράουλα.

 

Ο κ. Μαρούδας δηλώνει πως μεγάλες ποσότητες έχουν παραμείνει στα ψυγεία, ενώ τα μήλα, τα οποία πουλήθηκαν, ήταν σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ίδιος δε αποκαλύπτει στην «Παραγωγή» πως οι μηλοπαραγωγοί δεν θα παραδώσουν φάκελο, με τα φετινά και περσινά τιμολόγια και τις αδιάθετες ποσότητες, στον κ. Αποστόλου, όπως ο εκείνος ζήτησε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία απλά κωλυσιεργεί τις αποφάσεις. «Η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία αυτά από τα οποία προκύπτει το ύψος των χαμένων εισοδημάτων των παραγωγών. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ.

 

Όσο για το πώς θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα, ο κ. Μαρούδας απαντά με προγράμματα de minimis, όπως συνέβη στην περίπτωση των ροδακινοπαραγωγών, τα οποία εγκρίνει και η ΕΕ. Από εκεί και πέρα, επισημαίνει ο ίδιος, η κυβέρνηση αν θέλει, θα βρει τους απαραίτητους πόρους.


Και η άλλη όψη…

 

«Στα στρατηγικά προϊόντα θα πρέπει να δοθεί η έμφαση, γιατί σε αυτά βασίζεται η αγροτική οικονομία», εκτιμά η διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια, κυρία Χριστίνα Μανώση, σχολιάζοντας την πιθανότητα άρσης του ρωσικού εμπάργκο για ροδάκινο, πορτοκάλι και φράουλα.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», η ίδια τονίζει πως εθνικά το αντίκτυπο για το ακτινίδιο είναι σοβαρό, καθώς στη Ρωσία εξάγεται πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, η ίδια υπογραμμίζει πως το «μπλόκο» δίνει ένα μεγάλο μάθημα στους Έλληνες εξαγωγείς, πως «όταν βασίζεσαι σε μία μόνο αγορά, τότε υπάρχει διασπορά κινδύνου».

 

Η κυρία Μανώση κάνει λόγο για μία καλή ευκαιρία για να αναζητηθούν και νέες αγορές, όπως εκείνες της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας. «Κάποιες είναι καλύτερες από τη Ρωσία, κάποιες άλλες όχι. Πρέπει να υπάρχει ζύγι», συμπληρώνει.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<