Περνάει στον Θεοδωροπουλο η Νίκας

02-03-2015, 16:17
Περνάει στον Θεοδωροπουλο η Νίκας

Στα χέρια των Impala Invest και Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα περάσει η εταιρεία Νίκας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο διάσωσης της αλλαντοβιομηχανίας, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και «κουρέματος» μέρους των υποχρεώσεων, που θα είναι της τάξης τoυ 20% plus.

Τα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι δύο πλευρές θα είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της Νίκας ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ μέσω factoring.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες επιχειρηματικών παραγόντων, δέχτηκε εκπρόσωπο της ελληνικών συμφερόντων ολλανδικής εταιρείας Impala, η οποία όπως αναφέρθηκε, έχει συμφωνήσει να αποκτήσει την εισηγμένη μετά από την διευθέτηση των δανείων της προς τις τράπεζες. Οι διαδικασίες αναφέρεται ότι αναμένεται να διαρκέσουν 4 - 6 μήνες συνολικά. Ο υπουργός μάλιστα, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, εξέφρασε την επιθυμία να μην θιγούν οι 500 θέσεις εργασίας και αν είναι δυνατόν να αυξηθούν, ενώ οι επενδυτές φέρονται να διαβεβαίωσαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση αυτή από πλευράς Γ. Σταθάκη, σηματοδοτεί τη βούληση του Υπ. Ανάπτυξης για γρήγορη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και την αναθέρμανση του επενδυτικού κλίματος. Έμφαση δίνεται στο ότι αποτελεί το πρώτο εγχείρημα για επένδυση σε υπερχρεωμένη εισηγμένη, ενώ η επιτυχία του θα αποτελέσει «πιλότο» για τη συνέχεια και σε άλλους κλάδους. Επίσης, η επιτυχία του εγχειρήματος εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας αποφόρτισης των συστημικών τραπεζών από τα βαρίδια των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, η οποία αποτιμάται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα πολιτική περίοδο στη χώρα. O εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης της εταιρείας μάλιστα φέρεται να εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αναπτυξιακή βούληση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η επιτυχία αυτής της επένδυσης συνεπάγεται πιθανόν και επόμενες από τον ίδιο όμιλο στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Λακωνικής Τροφίμων, που έχει ιδρύσει ο Παναγιώτης Nίκας, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της ΠΓ Nίκας. Η Λακωνική Τροφίμων δραστηριοποιείται και αυτή στον τομέα των αλλαντικών και στη χρήση του 2013 εμφάνισε τζίρο 12,72 εκατ. ευρώ και ζημίες 32 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Impala Invest θα συμμετέχει στην επένδυση μέσω της θυγατρικής της Bella, που αποτελεί παραγωγικό βραχίονα της Impala Invest στη Βουλγαρία, από τα τέλη του 2008. Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα δραστηριοποιείται εκτός από τον κλάδο των αλλαντικών στις αγορές των σφολιατοειδών και των μαργαρινών.

Διαθέτει εννέα μονάδες παραγωγής, η ημερήσια δυναμικότητα των οποίων είναι άνω των 300 τόνων, απασχολεί 3.000 άτομα προσωπικό, «σερβίρει» περισσότερα από 12.000 σημεία πώλησης στη Βουλγαρία. Στη θέση του CEO της Bella, βρίσκεται ο κ. Βιντζηλαίος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2018 21:01

Ενίσχυση 696 νέων αγροτών με 9 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής...

08.09.2018 12:35

Αποζημιώσεις 10,7 εκατ. καταβάλλει την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 10.752.494 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές...

08.09.2018 12:20

«Ναι» από ΡΑΕ για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε όλη την επικράτεια, μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης, φέρεται να εισηγήθηκε η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<