Η Κρόνος που κερδίζει τον κόσμο

08-01-2013, 14:22
Η Κρόνος που κερδίζει τον κόσμο

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες στη χώρα μας οι οποίες ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και διαπρέπουν παραδίνοντας μαθήματα πρωτοποριακών επιλογών με εντυπωσιακά αποτελέσματα εν μέσω κρίσης.

 

Η εταιρεία παραγωγής κομπόστας Κρόνος Α.Ε., είναι η μοναδική στον χώρο, η οποία όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την κρίση, αλλά λειτούργησε δυναμικά και αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας έσοδα ,θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Εξ’ αιτίας αυτής της δυναμικής η Κρόνος είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κομπόστας στον κόσμο, η οποία έδωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους κοντά στο 2%, ενώ επένδυσε 9 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Η Κρόνος σήμερα εξάγει το σύνολο της παραγωγής σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη και στην Κίνα, η οποία κάποια στιγμή «απείλησε» τις ελληνικές εξαγωγές κομπόστας!

 

Την περασμένη χρονιά η μακεδονική εταιρεία (έδρα Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα) πέτυχε εξ’ αιτίας της επιθετικής της πολιτικής να αυξήσει την παραγωγής της κατά 40% και να πολλαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών. Σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της βιομηχανίας, οι πωλήσεις σε κομπόστες ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού αναμένεται να αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ από εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αυστραλία.

 

Η Κρόνος επεξεργάζεται κάθε χρόνο περί τους 50.000 τόνους ροδάκινα, βερίκοκα και αχλάδια, τους οποίους προμηθεύεται από περίπου 10.000 παραγωγούς των Νομών Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Κορίνθου και Αργολίδας. Εκτός από το εξασφαλισμένο εισόδημα για τους παραγωγούς για επτά μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, απασχολεί περί τους 800 εργαζόμενους της περιοχής. Επειδή όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι αγορές χάνονται και κερδίζονται εύκολα (τη δεκαετία του 1990 οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής κομπόστας είχαν φτάσει σε σημείο να ελέγχουν το 70% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τώρα έχει πέσει στο 50%), η εταιρεία έχει φροντίσει να ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να διατηρήσει την πρωτιά της. Εν μέσω βαθειάς ύφεσης και κρίσης την περίοδο 2008-2011 η Κρόνος και η θυγατρική Kronos Sun Energy, επένδυσαν 9 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, την παραγωγή νέων προϊόντων, την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η Κronos Sun Energy πριν από δύο χρόνια κατασκεύασε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πέλλα, ισχύος 1,5 μεγαβάτ, ενώ σχεδιάζει και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην στέγη του εργοστασίου στη Σκύδρα. Η Κρόνος ιδρύθηκε το 1970 με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό. Η πρώτη χώρα προορισμού των προϊόντων της ήταν η Γερμανία. Μέχρι το 1980 η εταιρεία προσπάθησε αρκετά προκειμένου να ανταγωνιστεί μεγάλες παραγωγικές μονάδες της διεθνούς αγοράς, με βασικούς αυτούς της Καλιφόρνιας. Μετά τη Γερμανία, τα προϊόντα κομπόστας κερδίζουν τις αγορές της Αγγλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η επεξεργασία του συμπύρηνου ροδάκινου, αντί του παραδοσιακού γιαρμά, παρασέρνοντας και χιλιάδες παραγωγούς να στραφούν προς την συγκεκριμένη ποικιλία. Το 1988 οι κομπόστες Κρόνος ταξιδεύουν στην Ιαπωνία. Η Καλιφόρνια υποχωρεί και οι ελληνικές εξαγωγές φτάνουν το 70%. Ήταν η χρυσή εποχή της κομπόστας…

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.07.2018 15:43

Διεθνής διάκριση για την εζα Alcohol Free
Υπό την αιγίδα του οικονομικού περιοδικού The Βusiness Review.

11.30.2018 14:20

Προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ πλέον η αγκινάρα Ιρίων
Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ

11.30.2018 14:13

Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την παράδοση της κορινθιακής σταφίδας
Μετά από αίτημα των ίδιων των παραγωγών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<