Χάνεται η χρονιά για τεύτλα και ΕΒΖ;

27-02-2015, 13:03
Χάνεται η χρονιά για τεύτλα και ΕΒΖ;

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο


Της Βούλας Μαλαίνου

 

Υπό τον κίνδυνο να χαθεί η φετινή χρονιά τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) τηρούν στάση αναμονής μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας μήπως και «τρέξουν» πληρωμές ή ανακοινωθεί ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ζαχαροβιομηχανίας, έτσι ώστε και η καλλιέργεια να σωθεί και η εταιρεία να γλιτώσει έστω και στο… παρά ένα το «λουκέτο».

 

Οι ίδιοι επιμένουν, πάντως, πως η επιβίωση της εισηγμένης είναι αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα και πλέον, όπως τονίζουν στην «Παραγωγή», αυτό το έχει δείξει ξεκάθαρα η πορεία των εξελίξεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλο Βαρκάκη, εάν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που έρχεται, οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο 60% για τα δεδουλευμένα τους κατά την περασμένη καμπάνια και δεν έχει ανακοινωθεί το φετινό τιμολόγιο, τότε η χρονιά «χάνεται» και μαζί με αυτήν και η ζαχαροβιομηχανία.

 

Ο κ. Βαρκάκης υποστηρίζει πως η ανάκτηση της τευτλοκαλλιέργειας και η επιβίωση της εταιρείας βρίσκεται στο «χέρι» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία εάν θέλει, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην πιστώτρια τράπεζα, την Πειραιώς, προκειμένου η τελευταία να ανάψει το «πράσινο φως» για δανειοδότηση. Ο ίδιος δε επισημαίνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά είχε… «παραχωρήσει» στην Πειραιώς το δικαίωμα του να «λύνει και να δένει». Τώρα, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τα «κακώς κείμενα». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν παραγωγοί από τον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προεκλογικά και μετεκλογικά πως κύριο μέλημα είναι η επαναλειτουργία των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

 

Ο κ. Βαρκάκης τονίζει πως οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να κινηθούν περαιτέρω, προκειμένου να υπάρξει πιθανή ενεργοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι «σκασμένη» από την ενημέρωση και των εργαζομένων και των καλλιεργητών, η οποία είναι σε καθημερινή βάση, ενώ οι όποιες συναντήσεις έχουν γίνει με αρμόδιους πολιτικούς φορείς, δεν έχουν αποδώσει τα βέλτιστα.

 

Πάντως, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαμηνύει πως θα ληφθεί άμεσα δράση για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για την ΕΒΖ και πως η καθυστέρηση που παρατηρείται, οφείλεται στην προσήλωση της κυβέρνησης στις πρόσφατες σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Σύμφωνα με στελέχη του, από τη στιγμή που επετεύχθη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup, ανοίγει ο «δρόμος» για συζητήσεις περί της ζαχαροβιομηχανίας.

 

Μόνο με εντολή Χαραλάμπους η σπορά

 

Οι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο 40% για τα τεύτλα, που παρέδωσαν στην εισηγμένη κατά την περασμένη καμπάνια. Ούτε και υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τα πάρουν. Οι ίδιοι δεν είναι αισιόδοξοι και όσο αυτοί δεν πληρώνονται τόσο η εταιρεία δεν θα ανακοινώνει την τιμολογιακή της πολιτική για φέτος.

 

Την περασμένη εβδομάδα καλλιεργητές από τον Έβρο, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν στην «Παραγωγή», ζήτησαν από την ΕΒΖ να πάρουν σπόρο για 4.000 στρέμματα. Όμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Λάμπρος Χαραλάμπους ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, τονίζοντας στους παραγωγούς πως μόνο με δική του εντολή θα σπείρουν.

 

Καλλιεργητές λένε στην «Παραγωγή» πως η άρνηση Χαραλάμπους στοιχίζει σε αυτούς εισοδήματα. Ειδικότερα, για τα 4.000 στρέμματα που ζήτησαν να σπείρουν, οι ίδιοι έχασαν πάνω από 1.100.000 ευρώ (σ.σ. 7 τόνοι το στρέμμα, 40 ευρώ ο τόνος).

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών στον Έβρο Βασίλης Στεφανακίδης δηλώνει πως οι καλλιεργητές ήθελαν να σπείρουν τώρα που ο καιρός είναι «σύμμαχος», διότι από την άλλη εβδομάδα αναμένονται βροχές και δεν θα μπορούν να μπουν στα χωράφια.

 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως «μπαίνει» Μάρτιος και για τις τιμές ούτε συζήτηση. Αναμενόμενο, από τη στιγμή που η Πειραιώς εξακολουθεί να μην δεσμεύεται για χρηματοδότηση. Πέρυσι, αν και αργότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, το τιμολόγιο είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο, παρά τα όποια ακανθώδη ζητήματα. Οι αποφάσεις αναμένονται. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καταλυτική για την εταιρεία…

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<