Eπί τάπητος το θέμα των βοσκοτόπων

25-02-2015, 15:20
Eπί τάπητος το θέμα των βοσκοτόπων

Την προσεχή Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει στην Αθήνα η τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον συντονισμό της σύνταξης των προσωρινών σχεδίων των βοσκοτόπων ή βοσκήσιμων γαιών, διαδικασία που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης και Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.

 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πεβερέτος, ο ΣΕΚ έχει ήδη καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόταση με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση και αποτύπωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Η πρόταση αυτή προβλέπει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης των 51 πρώην Νομαρχιών της χώρας με ισάριθμους επικεφαλής συνεταιρισμών μελών του ΣΕΚ σε κάθε Νομό της χώρας μας, έτσι ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να “κερδίσει η χώρα μας το στοίχημα ολοκλήρωσης του Project“.

 

Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατανομή ανά Δήμο και μετά θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των στρεμμάτων επιλέξιμων βοσκοτόπων που θα μπορεί κάθε κτηνοτρόφος να χρησιμοποιεί, ανάλογα με το μέγεθος του κοπαδιού του, όπως διευκρίνισε ο κ. Πεβερέτος. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΚ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας, τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να “πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, να ανοίξει η στρόφιγγα των τραπεζών και να μπορέσουν να πάρουν χρήματα, με ευνοϊκούς όρους, οι κτηνοτρόφοι, έτσι ώστε να προμηθευτούν με τροφές για τα ζώα τους τα οποία υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η παραγωγή γάλακτος”.

 

Στο μεταξύ, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015 πρόκειται να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΚ και στο πλαίσιο αυτό η ένωση των κτηνοτρόφων θα συνεδριάσει στις 15 του επόμενου μήνα στη Βέροια, ώστε να οριστικοποιηθούν και να ιεραρχηθούν τα ζητήματα που θα του θέσουν επί τάπητος, αλλά και να αποφασίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών του φορέα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμπούρης οι εκλογές της ΠΕΚ θα διεξαχθούν μετά το Πάσχα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών, ο κ. Αποστόλου ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα δοθούν άμεσα λύσεις στο θέμα των πληρωμών, βοσκοτόπων και αποζημίωσης λόγω καταρροϊκού πυρετού. Στη συνάντησή τους οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης το θέμα με τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων, αλλά και το ζήτημα του κτηνιάτρου εκτροφής. Μεταξύ άλλων ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε ότι εάν στο αμέσως προσεχές διάστημα δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα των πληρωμών των κτηνοτρόφων, η ΠΕΚ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις περιφερειακού τύπου, έξω από τα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις κατά τόπους περιοχές που λειτουργούν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<