ΠΑΣΕΓΕΣ: Οι προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη

24-02-2015, 13:15
ΠΑΣΕΓΕΣ: Οι προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη

Τη δημιουργία ενός εθνικού αγροτικού κτηματολογίου, με στόχο την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων που έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρηθεί στους αγρότες και καλλιεργούνται, θέτει ως προτεραιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ στο υπόμνημα που κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, με τις προτάσεις της για την ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, συναντήθηκε με τον κ. Αποστόλου σε «θετικό κλίμα», ενώ δήλωσε ότι «οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, μας βρίσκουν σύμφωνους κατά ένα μεγάλο μέρος».

Ειδικά για το θέμα του «εθνικού αγροτικού κτηματολογίου», το οποίο η Συνομοσπονδία βάζει ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης με το υπουργείο, η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ότι σήμερα, οι 560.000 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 3,4 εκατ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 21 εκατ. στρεμμάτων, και οι 240.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 2,7 εκατ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 35 εκατ. στρεμμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί σε αγρότες και καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα, η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση, με την άνοδο του κόστους των εισροών να υπερβαίνει σε απόλυτο μέγεθος το επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως περίπου του 13%, ενώ μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών εισροών η δυσμενέστερη μεταβολή αναφέρεται στο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που αυξήθηκε αθροιστικά κατά 21%.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «πρόκειται για δύο κρίσιμες συνιστώσες, που αποτελούν σήμερα περίπου το 58% του συνολικού κόστους παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει σημαντική πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, που μειώθηκε κατά περίπου 4,5% στο διάστημα της διετίας 2011-2013». Επομένως, σημειώνει η Συνομοσπονδία, ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, τόσο στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για τον αγροτικό τομέα όσο και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτήν η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση ρύθμιση του ζητήματος των βοσκοτόπων, τον έλεγχο και εκρίζωση των ζωονόσων, αλλά και την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες.

 

Ρευστότητα και φορολογία

Η Συνομοσπονδία προτείνει και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, από το 2009 έως σήμερα ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων σε ετήσια βάση (Δεκ. 2009-Δεκ. 2013), καταγράφει πτώση της τάξεως του 59%.

Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με την ψήφιση νέου νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του αγροτικού τομέα της χώρας και θα διευκολύνει την αποτελεσματική/ορθολογική λειτουργία των οργανώσεων των παραγωγών.

Τέλος, αναφορικά με τη φορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων, η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι πρέπει να τεθεί σε νέα δικαιότερη βάση, ώστε να επιτρέπει την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται μέτρα όπως, αφορολόγητο όριο αγροτών-κτηνοτρόφων τουλάχιστον μέχρι 12.000 ευρώ, απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 30.000 ευρώ, μείωση ΦΠΑ στις εισροές ( πχ λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα) από 13% με 23% που είναι σήμερα, στο 6%-7%, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 4% και παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να ενοικιάζουν τη γη τους για χρήση αγροτική-κτηνοτροφική έναντι συγκεκριμένου χαμηλού ενοικίου ή να την πωλούν.

 

Τα αιτήματα των αγροτών από τα «μπλόκα»

Παρότι η κυβέρνηση με το «καλημέρα» έχει τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τους παραγωγούς, υποσχόμενη παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες παραμένουν σε θέσεις μάχης, θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα και περιμένοντας την ανταπόκριση της κυβέρνησης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος το προηγούμενο Σάββατο, στην πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατέληξαν στα βασικά αιτήματά τους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα εξής:

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020, που οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.

-Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.

-Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Κούρεμα σε ποσοστό 30% για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

-Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα, και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

-Να μην γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.

-Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων για τα έτη 2013-14 και άμεση πληρωμή των βιοκαλλιεργητών.

-Επαναλειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης και μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας.

-Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<