Έρχονται παρεμβάσεις στήριξης αγροτών-κτηνοτρόφων

20-02-2015, 13:35
Έρχονται παρεμβάσεις στήριξης αγροτών-κτηνοτρόφων

Η δημιουργία περιουσιολογίου αγροτικής γης, η παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, η επαναφορά στις 5 ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και η επανεξέταση των προτεραιοτήτων της νέας ΚΑΠ, εντάσσονται στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως τις περιέγραψε τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε τη δημιουργία «τράπεζας ακινήτων αγροτικής γης» αλλά και αντίστοιχης «τράπεζα για την αγροτική επιχειρηματικότητα», στη λογική της παλιάς ΕΤΒΑ. Όπως εξήγησε, μια τράπεζα «ειδικού σκοπού» σημαίνει ότι «κατά κλάδο πρέπει να υπάρχει ένα πιστωτικό εργαλείο. Το σκεφτόμαστε ως παρακλάδι μιας τράπεζας με τομείς αναπτυξιακούς. Να έχει έναν στόχο το αναπτυξιακό-επενδυτικό κομμάτι, ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να μπορεί να υπηρετηθεί. Κάτι σαν την παλιά ΕΤΒΑ».

 

Παράλληλα το υπουργείο μελετά και ένα άλλο πιστωτικό εργαλείο, την «αγροκάρτα», ώστε «να μπορεί ένας αγρότης που έχει μια καλλιεργητική περίοδο τριών μηνών να παίρνει σε αυτό το τρίμηνο ένα μικρό άτοκο δάνειο. Η αποπληρωμή του θα συνδεθεί με τις κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το κεφάλαιο αυτού του εργαλείου».

 

Σε ό,τι αφορά την αγροτική γη του Δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «θέλουμε να φτιάξουμε μια τράπεζα αγροτικής γης και ακινήτων –σαν περιουσιολόγιο. Σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι σχολάζουσες γαίες του Δημοσίου. Να δούμε πόση είναι η δημόσια αγροτική γη, να την καταμετρήσουμε. Υπάρχουν πολλές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί –υπάρχουν περίπου 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου. Αν είναι βοσκότοποι, να τους δώσουμε στην κτηνοτροφία. Αν είναι χωράφια χερσαία αγροτικά, να τα εκμεταλλευτούμε. Μπορούμε, επίσης, να δούμε σε συμφωνία με την Εκκλησία, πώς θα αξιοποιήσουμε την τεράστια αγροτική εκκλησιαστική περιουσία».

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των επιλέξιμων βοσκοτόπων, που «καίει» τους κτηνοτρόφους, ο κ. Αποστόλου κάνει λόγο για «πολύπλοκο θέμα» και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταρτίσει διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκοτόπους όλης της χώρας. Όπως είπε, «τα προσωρινά διαχειριστικά μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Θα θέσουμε το θέμα στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών. Και άλλες χώρες έχουν ζητήσει παράταση στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Θα βρούμε μια συνεννόηση».

 

Η νέα ΚΑΠ

 

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της περιφερειοποίησης, της διαίρεσης, δηλαδή, της χώρας σε τρεις περιφέρειες: βοσκοτόπια, μονοετείς και πολυετείς καλλιέργειες, ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι ενισχύσεις. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά θα πρέπει να δούμε τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, που αφορά τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη. Μήπως κάνουμε κάποια παρέμβαση για τις αροτραίες καλλιέργειες. Θέλουμε να τις στρέψουμε προς την παραγωγή ζωοτροφών, για να στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Θέλουμε οπωσδήποτε να καλλιεργήσουμε ψυχανθή. Πρέπει να παράγουμε φθηνές ζωοτροφές». Εκτίμησε, δε, ότι «έχουμε μια κατανομή πόρων που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα που έχει σήμερα η χώρα μας. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ξεκινάμε τη νέα ΚΑΠ το 2015 με βάση τα στοιχεία του 2008», προσθέτοντας ότι «με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα, δικαιούμαστε περισσότερα από τα περίπου 20 δισ. ευρώ του πακέτου της νέας ΚΑΠ».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Αποστόλου άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα των ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), λέγοντας ότι «το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του. Όλα να τα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τα δεδομένα όλης της χώρας. Ωστόσο ο οργανισμός αυτός θέλει ενίσχυση. Η αιχμή μας είναι η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων».


Στις πέντε μέρες η διάρκεια ζωής του γάλακτος

 

Την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξήγγειλε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής. Όπως είπε, «με το προηγούμενο καθεστώς, και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή, πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία».


Σταδιακά η απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

 

Ειδικά για το θέμα της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλαδή, έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο: πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<