Η κατάργηση των ποσοστώσεων «απειλεί» την γαλακτοπαραγωγή

19-02-2015, 14:17
Η κατάργηση των ποσοστώσεων «απειλεί» την γαλακτοπαραγωγή

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


Βαθιά ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για την επικείμενη κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα από τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, κάνοντας λόγο ακόμα και για κίνδυνο αφανισμού του κλάδου στη χώρα!

 

Η κατάργηση των ποσοστώσεων σημαίνει πως οι παραγωγοί ανά την Ευρώπη θα μπορούν να παράγουν όσες ποσότητες γάλακτος θέλουν, δίχως προκαθορισμένο όριο, άρα και χωρίς κανέναν κίνδυνο για επιβολή προστίμου, όπως ισχύει τώρα.

 

Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή θα επιτρέπει στις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, να «γεμίσουν» με δικό τους γάλα όλη την Ευρώπη. Η κατάργηση των ποσοστώσεων θα ωφελήσει ειδικά την Πολωνία.

 

Όπως προβλέπει το σχετικό καθεστώς, το οποίο θεσπίστηκε τη δεκαετία του ’80, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλεονασματικής παραγωγής, σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ χορηγούνται δύο ποσοστώσεις: μία για τις παραδόσεις σε γαλακτοκομικές μονάδες (97,6% του συνόλου της ΕΕ) και μία για τις απευθείας πωλήσεις σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης (2,4%). 

 

Οι ποσότητες αυτές κατανέμονται μεταξύ των παραγωγών (ατομικές ποσοστώσεις) σε κάθε κράτος-μέλος. Όταν ένα κράτος-μέλος υπερβαίνει την εθνική του ποσόστωση, οι παραγωγοί καταβάλλουν στο οικείο κράτος-μέλος συμπληρωματική εισφορά 27,83 ευρώ ανά 100 κιλά (που συνήθως ονομάζεται «υπερεισφορά»), ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην υπέρβαση κατά το έτος ποσόστωσης (1 Απριλίου-31 Μαρτίου). Τα ποσά αυτά καθορίζονται μετά από ανακατανομή της μη χρησιμοποιηθείσας ποσόστωσης των άλλων παραγωγών.

 

Όφελος στο ράφι, αλλά όχι στο… χωράφι

 

Πάντως, ο καταναλωτής θα ωφεληθεί, καθώς οι τιμές θα «πέσουν». Ταυτόχρονα, όμως, θα «πέσουν» και οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα χωρίς να έχει μειωθεί το κόστος παραγωγού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων στη χώρα μας.

 

Στο πλαίσιο της κατάργησης των ποσοστώσεων, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να παρέμβει περαιτέρω και να στηρίξει τους γαλακτοπαραγωγούς διεθνώς, προκειμένου οι τελευταίοι να προσαρμοστούν χωρίς σοβαρές συνέπειες στις νέες συνθήκες της αγοράς, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά το Μάρτιο.

 

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν πρόσφατα δεν υπέκυψε στις πιέσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για προώθηση περαιτέρω ενεργειών, με στόχο την επιπλέον βοήθεια προς το γαλακτοπαραγωγικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επικαλέστηκε τη μέση τιμή παραγωγού του γάλακτος, η οποία, όπως είπε, είναι χαμηλή μεν αλλά παραμένει σε ψηλότερα επίπεδα από την περίοδο 2010/2012.


Κομβικός ο ρόλος των Συνεταιρισμών

 

Με τη λήξη των ποσοστώσεων ο ρόλος των Συνεταιρισμών αναμένεται να είναι πράγματι κομβικός, όπως είχε γράψει η «Παραγωγή» στο προηγούμενο φύλλο της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η πολιτική της ΕΕ στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων, δεν θα πρέπει απλώς να συμβάλει στην ανάπτυξη και στην επέκταση αλλά οφείλει, επίσης, να στηρίξει τις μικρότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στις μειονεκτούσες και στις ορεινές περιοχές. Πρέπει να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους και στην οικονομία της ΕΕ, τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις αναπτυσσόμενες παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πολιτικοοικονομική συμβολή των μικρών γαλακτοκομικών μονάδων, που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες.


«Σύμμαχος» το γάλα πέντε ημερών

 

Ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από την ανακοίνωση της εξαγγελίας του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, ειδικά τώρα που καταργούνται οι ποσοστώσεις.

 

«Το γάλα πέντε ημερών, φρέσκο και νωπό, πέρα του ότι είναι απόλυτα ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις δεν αφήνει και περιθώρια για εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες, όπως από Βουλγαρία και Ουγγαρία, αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη, γεγονός που συμβαίνει με το γάλα των 7 ημερών», διευκρινίζει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση ως προς τη στήριξη των παραγωγών και πως πρόκειται για ένα από τα πολλά αιτήματα των κτηνοτρόφων, που οι ίδιοι έχουν καταθέσει στο υπουργείο. «Είναι ένα «όπλο αμυντικό» η επαναφορά της διάρκειας ζωής στις πέντε ημέρες.

 

Με βάση τις αναλύσεις πανεπιστημιακών καθηγητών, το γάλα στην Ελλάδα, το οποίο παστεριώνεται στους 78 βαθμούς, δεν μπορεί να ζήσει με ασφάλεια πάνω από τις 5 ημέρες», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος.

 

«Έχουμε στείλει ένα πλαίσιο αιτημάτων στο υπουργείο, προκειμένου αυτό να μελετηθεί. Παράλληλα, όμως ζητάμε και την επανεγγραφή της προέλευσης του γάλακτος, ώστε να είναι ενήμερος ο καταναλωτής για το τί προϊόν αγοράζει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή προέλευσης είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.10.2021 08:32

Υποχρεωτικός ο ΑΤΑΚ για τα ιδιωτικά μισθωμένα βοσκοτόπια
Υποχρεωτική θα είναι η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τα ιδιωτικά μισθωμένα βοσκοτόπια όπως αναφέρει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου...

06.10.2021 08:31

«Καμπάνες» σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για υπερβολικό κέρδος
Πρόστιμα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για υπερβολικό κέρδος σε βασικά καταναλωτικά αγαθά επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων...

06.10.2021 08:28

Μέχρι τις 16 Ιουλίου οι αιτήσεις για την επιδότηση των τόκων υφιστάμενων δανείων ΜμΕ
Δημοσιεύθηκε η δεύτερη τροποποίηση της πρόσκλησης της δράσης «Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<