Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

13-02-2015, 12:08
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Επαγρύπνηση απαιτείται για την αντιμετώπιση των αφίδων και του τετρανύχου, στην πιπεριά του θερμοκηπίου. Τα μηλοειδή προσβάλλονται από το βακτηριακό κάψιμο, το φουζικλάδιο, την εξέλκωση και τον κόκκινο τετράνυχο και πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνδυασμό καλλιεργητικών και φυτοπροστατευτικών μέτρων. Στους οπωρώνες της βερικοκιάς, ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για την αντιμετώπιση του κορύνεου, στις φυτείες κυρίως που προσβάλλονται κάθε χρόνο.


ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ - ΠΙΠΕΡΙΑ

 

Σημαντικές ζημιές προκαλούνται από την προσβολή των κηπευτικών του θερμοκηπίου, π.χ. πιπεριά, από τις αφίδες που προκαλούν σημαντικές ζημιές τόσο από την απομύζηση του χυμού των φυτών, όσο και από την καπνιά, που είναι το αποτέλεσμα δευτερογενούς προσβολής, αφού αναπτύσσεται στις μελιτογόνες εκκρίσεις τους.

 

Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι οι αφίδες περιορίζουν την αφομοιωτική επιφάνεια των φυτών και προκαλούν σημάδια στους καρπούς, τους οποίους καθιστούν μη εμπορεύσιμους, ενώ επίσης μπορεί να μεταδώσουν, αλλά και να βοηθήσουν στην εξάπλωση των ιώσεων. Συνιστάται να αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, με τη χρήση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Προτείνονται ως καταλληλότεροι μέθοδοι εφαρμογής, με στόχο να φτάσει το φυτοπροστατευτικό προϊόν σε όλες τις θέσεις που βρίσκονται οι αφίδες, υποκαπνισμοί και νεφελοψεκασμοί.

 

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί ο τετράνυχος στην πιπεριά, είναι μικρές κιτρινόασπρες κηλίδες που εμφανίζονται στα φύλλα της και στη συνέχεια αποκτούν σκούρο κίτρινο χρώμα. Η αντιμετώπισή του γίνεται με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ακαρεοκτόνα) που πρέπει να αλλάζουν συνεχώς, επειδή υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Επισημαίνεται ότι οι καλλιεργητές πρέπει να καταβάλλουν ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία των φυτειών τους από τον τετράνυχο, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης όταν υπάρχει χαμηλή σχετική υγρασία, συνθήκες που το άκαρι πολλαπλασιάζεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

 

Ο τετράνυχος μπορεί να αντιμετωπιστεί και με βιολογικές μεθόδους και να συνδυαστεί με αυτήν του αλευρώδη. Ως κατάλληλες συνίστανται η χρήση ενός παράσιτου εντομοκτόνου ή ενός εντομοκτόνου μύκητα, καθώς και ειδικές κολλητικές παγίδες με κίτρινο χρώμα. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο αλευρώδης αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται γρήγορα και σε παρόμοιες με αυτές του τετρανύχου συνθήκες, γεννά, δε, τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της πιπεριάς.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

 

Το βακτηριακό κάψιμο στα μηλοειδή αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά, αλλά και φυτοπροστατευτικά μέτρα. Στα πρώτα περιλαμβάνονται:

 

1) Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δέντρων με αφαίρεση όλων των τμημάτων που έχουν προσβληθεί, που στη συνέχεια καίγονται για να μην υπάρξει διασπορά του βακτηρίου. Προσοχή, για τη σίγουρη απομάκρυνση του μολύσματος αφαιρείται και τμήμα του υγιούς βλαστού μήκους 20-30 εκ.

 

2) Ξερίζωμα και κάψιμο των δέντρων, στις περιπτώσεις πολύ έντονων προσβολών.

 

3) Απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με την εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5%.

 

4) Απαγόρευση της λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.

 

Σημειώνεται ότι στα φυτοπροστατευτικά μέτρα περιλαμβάνεται ο ψεκασμός των δέντρων με βορδιγάλειο πολτό 3,5% πριν τη διακοπή του ληθάργου ή το φούσκωμα των οφθαλμών.

 

Συνιστώνται, για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου και της εξέλκωσης στα μηλοειδή, καλλιεργητικά μέτρα, όπως το κλάδεμα και το κάψιμο όλων των προσβεβλημένων κλαδιών, η κατάλληλη διαμόρφωση της κόμης των δέντρων με το κλάδεμα, για να διευκολύνεται ο αερισμός και να μειώνεται η υγρασία, η διατήρηση των δέντρων σε καλή θρεπτική κατάσταση και η ορθολογική, ισόρροπη λίπανση με άζωτο και Κάλιο.

 

Η επέμβαση με το κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την καταπολέμηση του κόκκινου τετράνυχου στα μηλοειδή είναι απαραίτητη όταν διαπιστωθούν περισσότερα από 1.000 χειμερινά αυγά τετρανύχου ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Τα παραφινέλαια και τα ορυκτέλαια είναι κατάλληλα για ψεκασμό, που είναι αποτελεσματικός μόνο όταν η διαβροχή των δέντρων είναι πλήρης και επιμελής, επειδή τα αυγά του τετράνυχου εναποτίθενται σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά και κυρίως στη νότια πλευρά.

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

 

Το κορύνεο στη βερικοκιά αντιμετωπίζεται από τους παραγωγούς με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων μυκητοκτόνων, σε χρόνο που προηγείται της διόγκωσης των οφθαλμών, ενώ η επέμβαση είναι απαραίτητη κυρίως στους οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές κάθε χρόνο από την ασθένεια. Υπενθυμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι κατά τη χρησιμοποίηση των διάφορων φυτοπροστατευτικών ουσιών πρέπει να ακολουθούνται επακριβώς οι οδηγίες της ετικέτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<