Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία

06-02-2015, 13:31
Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία

Της ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Τις… πληγές τους από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα μετρούν παραγωγοί ανά την Ελλάδα, κυρίως όμως στη Δυτική και την Ήπειρο. Η πλήρης καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου σε περιοχές όπου οι πλημμύρες ήταν μεγαλύτερες είναι θέμα ημερών, καθώς όπως διαμηνύει ο ΕΛΓΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο παρεμβαίνει και ετοιμάζει να αποστείλει άμεσα δύο φακέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει «ανακούφιση» στους πληγέντες αγρότες, με βοηθήματα και αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώτος φάκελος αφορά την αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων της ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος στην αποκατάσταση των απωλειών του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής.

 

«Ξεκινάμε από την άμεση ανακούφιση της ζωικής παραγωγής, δίνοντας ένα βοήθημα στις μονάδες που δεν έχουν αυτή την ώρα ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα, που επέζησαν από την πλημμύρα. Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η άμεση καταγραφή των απωλειών σε ζωικό πληθυσμό και εκεί θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο, καταγραφή και αποζημίωση όποιου ποσού κριθεί, με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Ηπείρου, όπου είχε σειρά επαφών με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλειο Ψαθά, τους δημάρχους του Νομού Χρήστο Τσιρογιάννη και Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιο Γιαννούλη, καθώς και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, οι άμεσες ενέργειες για αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, θα είναι:

- Η ενίσχυση των μονάδων ζωικής παραγωγής που επλήγησαν, για την προμήθεια ζωοτροφών.

- Η καταγραφή των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και σε μελισσοσμήνη.

- Η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον πρόσφατο παγετό, σε συνδυασμό με τις νέες ζημιές από τις πλημμύρες.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι -μετά την έγκριση των κονδυλίων- να γίνουν ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς να ξεκινήσουν την αποκατάσταση και με τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων.

«Έχουμε χρέος όχι μόνο να στηρίξουμε τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Ήπειρος: Στα… «κάγκελα» γεωργοί και κτηνοτρόφοι

 

Στην Ήπειρο χιλιάδες γεωργοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με την καταστροφή των καλλιεργειών τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Τα πεδινά τμήματα σε Ιωάννινα, Άρτα και 8.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο πλημμύρισαν.

 

Στην Άρτα οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι, καθώς έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής 600 απώλειες ζώων. Πέρα από τις ζημιές που σημειώθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο, καταστροφές διαπιστώνονται στον εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, καθώς τα κλιμάκια του Οργανισμού θα έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν μονάδες, στις οποίες τώρα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης λόγω άσχημων συνθηκών.

 

Στο μεταξύ, μεγάλα πλήγματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο. Προβλήματα από καθιζήσεις και καταπτώσεις προκλήθηκαν στις επαρχιακές οδούς Άρτα - Γέφυρα Πλάκας, Άρτα - Τρίκαλα, Άρτα - Καρδίτσα, Σταυροβρύση - Ελάτη - Καστανιά, Άνω Καλεντίνη - Τετράκωμο και Δαφνωτή, τα οποία ήδη αντιμετωπίστηκαν.

 

Προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι η αποκατάσταση -σε πρώτο στάδιο- των οδικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης συνεχίζει τις επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές, συντονίζοντας το έργο για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.


Πνίγηκαν κοπάδια στη Δυτική Ελλάδα

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται και οι παραγωγοί στη Δυτική Ελλάδα, όπου υπήρξαν περιπτώσεις κοπαδιών που πνίγηκαν. Τα περισσότερα ποτάμια της Δυτικής Ελλάδας και του ορεινού άξονα της Πίνδου πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα οι ζημιές να εντοπίζονται τόσο στην υποδομή όσο και σε καλλιέργειες.

 

Προβλήματα προκλήθηκαν και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας και ιδιαίτερα στους δήμους Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας και Καλαβρύτων. Έντονες ήταν οι πλημμύρες από τους ποταμούς Ίναχο, Εύηνο και Αχελώο, στους Δήμους Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου.

 

Ο μηχανισμός της περιφέρειας βρίσκεται… επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύσκολα κατολισθητικά φαινόμενα.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<