Σε συναγερμό ο Έβρος

03-02-2015, 12:15
Σε συναγερμό ο Έβρος

Σε συναγερμό έχει κηρυχτεί η περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την αύξηση της παροχής των νερών τού ποταμού, στη διάρκεια της νύχτας. Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά.

 

Στη διάρκεια της χθεσινής δύσκολης νύχτας, οι αυξημένες παροχές νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα του φράγματος τού Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή τού Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερο από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά αντλιοστάσια. Να σημειωθεί ότι στη θέση Ωοειδές, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανέρχεται στις 70.000 στρέμματα. Το σπάσιμο του αναχώματος, πάντως, στην περιοχή Ωοειδές είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμοί, όπως οι Καστανιές και η Βύσσα.

 

Στις Καστανιές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας -και κυρίως τις απογευματινές ώρες- τα τεχνικά συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας είχαν προχωρήσει στην κατασκευή μικρών αναχωμάτων του ενός μέτρου σε διάφορα σημεία του οικισμού, τα οποία θα ενισχύονταν στη διάρκεια της νύχτας εφόσον υπήρχε ανάγκη. Με απόφαση τού δημάρχου Ορεστιάδας δεν θα λειτουργήσουν, σήμερα -για καθαρά προληπτικούς λόγους- όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου κρίνεται ιδιαιτέρα κρίσιμη καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος των νερών κατευθύνεται προς τον κεντρικό και νότιο Έβρο. Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα πέντε μέτρα και ογδόντα πέντε εκατοστά, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα.

 

Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Ανδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια - Άρδας, Έβρος και Τούντζας- η παροχή των νερών έχει φθάσει τα 2000 κυβικά το δευτερόλεπτο. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεκίνησαν λεπτομερή έλεγχο όλων των αναχωμάτων ώστε να επέμβουν άμεσα, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σύμμαχος των συνεργείων σε αυτό το δύσκολο έργοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Έβρου τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνοντας έτσι τη δουλειά ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.19.2018 15:45

Αποδοκίμασαν και τον ΣΥΡΙΖΑίο Παπαδόπουλο στη Λάρισα
Ο κυβερνητικός βουλευτής αποχώρησε από ημερίδα που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

05.24.2018 12:48

Προχωρούν έργα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ για το Ρέθυμνο από την Περιφέρεια Κρήτης
Για αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή Αρμένοι - Παλέ, για καθαρισμούς ποταμών και τεχνικών έργων και για αντιπλημμυρικά έργα.

05.24.2018 12:34

Κεφαλονιά: 61χρονος αγρότης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Μεταξάτα.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<