Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της κυβέρνησης

27-01-2015, 11:35
Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της κυβέρνησης

Εν αναμονής της ανακοίνωσης, εκτός απροόπτου σήμερα, της σύνθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δίνει και παίρνει από χθες η ονοματολογία σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργεία αλλά και οι πληροφορίες για τη δομή του νέου σχήματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως σχεδιάζει αλλαγές.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν και χθες, από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι επιθυμούν συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν συζητούν καθόλου ενδεχόμενη νέα ελάφρυνση του χρέους, η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης αναμένεται να στείλει ένα πρώτο μήνυμα σχετικά με τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα έναντι των εταίρων και δανειστών, καθώς ειδικά το πρόσωπο του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα σηματοδοτεί και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει, βέβαια, για τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση και σε σχέση με την ευρύτερη στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει η ορκωμοσία. «Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση ουσιαστικά θα είναι έτοιμη», δήλωσε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει αμέσως τις θέσεις της και τα νομοσχέδια που έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει στη Βουλή.

Ως προς τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι «θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα, αλλά ταυτόχρονα θα εκφράζουν και τις ιδεολογικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Δραγασάκης θα έχει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ ρόλο-κλειδί στο οικονομικό επιτελείο θα έχουν οι Γιάννης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης. Επίσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ., ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως διεκδίκησε και εξασφάλισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ θέση στο νέο σχήμα θα έχει όπως όλα δείχνουν και ο Τέρενς Κουίκ, ενδεχομένως στο υπουργείο Εξωτερικών, σε θέση υφυπουργού.  

 

«Σφιχτό» σχήμα

Πάντως το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα προβλέπει ένα «σφιχτό» κυβερνητικό σχήμα, με συνενώσεις υπουργείων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, θα συσταθούν 4 νέα υπουργεία, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, ενώ δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν. Πρόκειται για:

• το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

• το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

• το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

•  το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

 

Στάση αναμονής

 

Έως αργά χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι γινόταν προσπάθεια να επέλθει συμφωνία ώστε να συμπεριληφθεί και πρόσωπο ή πρόσωπα από το Ποτάμι στην κυβέρνηση. Το θέμα φαίνεται, μάλιστα, πως τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ωστόσο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν τελικά ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση στελέχη του Ποταμιού ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος και ότι θα προχωρήσει στο σχεδιασμό του, φέρνοντας στη Βουλή τα νομοσχέδια που έχει δεσμευτεί και αναμένοντας την ευρύτερη δυνατή στήριξη τους.

Πάντως από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ωστόσο, περιμένει πρώτα να δει «τί πραγματικά θέλει να διαπραγματευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να πάει ενωμένη και με σχέδιο. «Το Ποτάμι θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις της δεν θα συγκρούονται με τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Θεοδωράκης.


«Υπάρχουν επιφυλάξεις, υπάρχουν και σημεία συμφωνίας», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, καταλήγοντας ότι «είναι προτιμότερο να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα σημεία συμφωνίας, αλλά περιμένουμε τις πραγματικές προτάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε»...

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<