Εργοστάσιο υπερτροφών made in Greece

26-01-2015, 12:37
Εργοστάσιο υπερτροφών made in Greece

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

 

Μέσα στην άνοιξη του 2015 μπαίνουν μπροστά οι μηχανές στο πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας υπερτροφών στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια της μονάδας στη Ματαράγκα Καρδίτσας έγιναν προ μηνών και τώρα είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές στα μηχανήματα, ενόψει της εκκίνησης της πλήρους λειτουργίας.

 

 

Πρόκειται για την υλοποίηση του οράματος δύο φίλων, του Γιάννη Γαλατούλα και του Θανάση Γεωργίου. Ήθελαν από καιρό να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και το πήραν απόφαση το 2009, όπου φύτεψαν 5 στρέμματα με γκότζι μπέρι στη Ματαράγκα Καρδίτσας. Και επειδή η αγορά είναι τεράστια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους παραγωγούς για να μπορέσουν να κινηθούν.

Έτσι, το 2011 μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού με σκοπό την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία υπερτροφών (γκότζι, μύρτιλλο, αρώνια, ιπποφαές) που οδήγησε στη σύσταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Υπερτροφών ΕΥΚΑΡΠΟΝ – HELLENIC SUPERFOODS. Τα μέλη του, απ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν φτάσει αισίως τα 115.

«Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΕΕ, που θέλει τον αγρότη παράλληλα και επιχειρηματία», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Γαλατούλας. Τα μέλη του θα πληρώνονται στο τέλος της κάθε χρήσης, δεν θα αγοράζεται απλώς το προϊόν τους. Ωστόσο, ο Συνεταιρισμός  προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα στα μέλη του. Έχει «μεσολαβήσει», κλείνοντας κεντρικές συμφωνίες με φυτώρια και εμπόρους λιπασμάτων, προκειμένου να αγοράζουν πρώτες ύλες για την καλλιέργεια σε χαμηλότερες τιμές.

 

 

Μέχρι το Πάσχα ξεκινούν

Εδώ και δύο χρόνια ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται νωπό προϊόν, αλλά φέτος γύρω στο Πάσχα θα έχουν και μεταποιημένο. Θα παράγουν οτιδήποτε αποξηραμένο, συμπυκνωμένο, όπως μαρμελάδες, σιρόπι και πρώτη ύλη για φαρμακευτικά σκευάσματα. Η γκάμα τους θα περιλαμβάνει 65 κωδικούς και θα είναι πλήρης σε 6-8 μήνες.

 

Τώρα είναι σε εξέλιξη η δοκιμαστική παραγωγή, καθώς έχουν αρκετό προϊόν και θέλουν να δουν πως παρασκευάζεται σε μεγάλη κλίμακα, στα δικά τους μηχανήματα. Το εργοστάσιο στήθηκε με ίδια κεφάλαια, αλλά και με την εκμετάλλευση ενός προγράμματος leader ύψους 200.0000 ευρώ. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 500.000 ευρώ και οι εργαζόμενοί του θα είναι 7. Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι θα είναι οι απασχολούμενοι στο δίκτυο πώλησης και διανομής.

Άλλωστε, το δίκτυο διανομής και πώλησης είναι κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γαλατούλα, το ψάχνουν από την πρώτη στιγμή. Έχουν σαφή προσανατολισμό στις ξένες αγορές και με αφορμή μια έκθεση, στην οποία συμμετείχαν, έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι είναι τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, «πρωταγωνιστής» είναι η πρώτη ύλη για φαρμακευτικό προϊόν και ακολουθούν τα υπόλοιπα.

Έχουν ήδη εξάγει μικρές ποσότητες νωπών καρπών στην Κύπρο, κυρίως για να δουν πως «συμπεριφέρεται» ο καρπός στη μεταφορά.

 

Η καλλιέργεια

Η «συμπεριφορά» του καρπού, από το χωράφι μέχρι το ράφι, είναι κάτι που τους απασχολεί. Από φέτος ξεκινά ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης των καλλιεργειών, με τη στήριξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών φορέων, το οποίο ευελπιστούν να διαρκέσει 3 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, λειτουργούν πιλοτικά πειραματικοί αγροί από 5 παραγωγούς τους, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα γεωργίας ακριβείας που συγκεντρώνει δεδομένα και τους τα αποστέλλει τηλεματικά.

Μάλιστα, θεωρούν πως αν και θα είναι δύσκολο να πεισθεί ο κάθε παραγωγός να συγκεντρώνει δεδομένα, είναι ζωτικής σημασίας για την έξοδό τους στις αγορές, καθώς θα μειώσει τα κόστη.

 

Γκότζι μπέρι

Ο καρπός του γκότζι μπέρι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες της κατηγορίας Β (Β1, Β2, Β6) και C. Επίσης, περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και στοιχεία, αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα.

 

Μύρτιλλο

Το φρούτο αυτό μεταποιημένο κυκλοφορεί ευρέως ως μαρμελάδα και ως αποξηραμένο σε καταστήματα ξηρών καρπών και υγιεινής διατροφής. Ο καρπός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.


Αρώνια

Ο καρπός της αρώνια είναι πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Χρησιμοποιούνται σε πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη, για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ρευματισμών, αλλεργιών, αλλά και για τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, από αυτήν παράγεται κρασί, μαρμελάδες, γλυκά κ.ά.

 

Το ιπποφαές

Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρμελάδες, λικέρ, αλλά και για την παρασκευή καλλυντικών.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<