Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

26-01-2015, 10:47
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Προληπτική αντιμετώπιση απαιτείται για σημαντικές ασθένειες του ξύλου στο αμπέλι (ίσκα, φόμοψη, ευτυπίωση), επειδή η εκ των υστέρων αντιμετώπισή τους είναι αδύνατη. Σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή και κυρίως τις λεμονιές, τις νερατζιές και τις κιτριές αποτελεί η κορυφοξήρα. Προσοχή χρειάζεται για τις προσβολές της πατάτας από τον περονόσπορο και το δορυφόρο.


ΑΜΠΕΛΙ

Οι ασθένειες του ξύλου στο αμπέλι είναι σημαντικές και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιμέλεια και πάντα προληπτικά.

Επισημαίνεται ότι η προσβολή από την ίσκα στα πρέμνα αρχίζει από το εσωτερικό του ξύλου των κληματίδων και σιγά-σιγά επεκτείνεται προς την περιφέρεια, σε αντίθεση με τους βραχίονες, στους οποίους η επέκταση γίνεται πολύ γρήγορα και φτάνει ως το υπόγειο τμήμα του πρέμνου.

Οι αμπελουργοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων της φόμοψης στις κληματίδες, τους βραχίονες και τα φύλλα του αμπελιού, επειδή αυτά χρειάζονται γνώση και εμπειρία. Η ασθένεια αυτή του ξύλου ευνοείται από βροχερό καιρό και προσβάλλει τόσο την ετήσια βλάστηση όσο και το παλιό ξύλο. Συνιστάται για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της να γίνεται γρήγορα ο εντοπισμός των νεκρώσεων στους μίσχους των φύλλων και των νεκρωτικών κηλίδων στα φύλλα.

Η ευτυπίωση είναι η τρίτη κατά σειρά ασθένεια που προσβάλλει το ξύλο του αμπελιού και εκδηλώνεται με καχεκτική βλάστηση, χλωρώσεις, βραχυγονατώσεις και ξήρανση των κεφαλών και των βραχιόνων, τα δε συμπτώματα ξεκινούν συνήθως από τις μη επουλωμένες τομές του κλαδέματος. Συμπερασματικά, για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών του ξύλου στο αμπέλι, τα μέτρα είναι κοινά και αναφέρονται κυρίως σε διάφορες προληπτικές, καλλιεργητικές πρακτικές.

Για την αναδημιουργία των πρέμνων προτείνονται διάφορες επεμβάσεις, όπως κλάδεμα και αφαίρεση των κληματίδων, στις περιπτώσεις που κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο παρουσίασαν ξήρανση χρώματος άσπρου με μικρά, μαύρα στίγματα (φόμοψη), καχεκτική βλάστηση την άνοιξη (ευτυπίωση) ή μεσονεύρια χλώρωση το καλοκαίρι (ίσκα).

Ανάμεσα στα σημαντικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των ασθενειών του ξύλου στο αμπέλι, περιλαμβάνονται το καθυστερημένο κλάδεμα με ξηρό καιρό, η συχνή απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με οινόπνευμα ή χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά και τέλος, κάψιμο όλων των προσβεβλημένων πρέμνων, κορμών και βραχιόνων. Οι πληγές (τομές) του κλαδέματος πρέπει να αλείφονται με ένα προστατευτικό προϊόν (πάστα) ή να γίνεται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.


ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Η κορυφοξήρα είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των εσπεριδοειδών. Ο μύκητας που την προκαλεί, εμφανίζεται αρχικά με χλωρώσεις στις νευρώσεις των φύλλων, ακολουθεί φυλλόπτωση και τελικά ξήρανση των αποφυλλωμένων βλαστών.

Συνιστάται ιδιαίτερα στις λεμονιές, τις νερατζιές και τις κιτριές να εφαρμόζονται τρεις τουλάχιστον ψεκασμοί, από τον Οκτώβριο μέχρι και το Φεβρουάριο, με τον πρώτο να πραγματοποιείται αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας. Οι ψεκασμοί γίνονται με βορδιγάλειο πολτό και πρέπει να επαναλαμβάνονται εάν λάβουν χώρα έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετός κ.ά.), επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ασθένεια να καταστρέψει τη φυτεία ολοκληρωτικά. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές είναι ότι τα τμήματα των δέντρων στα οποία παρουσιάζονται κυρίως τα συμπτώματα βρίσκονται στις σχισμές των κλάδων που σχηματίζονται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα.


ΠΑΤΑΤΑ

Οι συχνές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις αυτής της εποχής, προκαλούν μεγάλη διύγρανση των φύλλων σε πολλές φυτείες πατάτας σε όλες τις περιοχές της χώρας, που σε συνδυασμό με μέτριες θερμοκρασίες, δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση του περονόσπορου στα φυτά.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο, όταν τα φυτά έχουν ύψος περίπου 20 εκατοστά. Στις περιοχές της χώρας που το φύτρωμα της πατάτας μόλις έχει αρχίσει ή τα φυτά βρίσκονται σε πολύ μικρό στάδιο ανάπτυξης δεν κρίνεται αναγκαίος ο άμεσος ψεκασμός, επειδή τα φυτά στο στάδιο αυτό δεν είναι πολύ εκτεθειμένα και δεν διατρέχουν ακόμα σοβαρό κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ο περονόσπορος από τις μυκητολογικές και ο δορυφόρος από τις εντομολογικές, αποτελούν δύο από τις σοβαρότερες ασθένειες της πατάτας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<