(upd2)"Κλειδώνει" η κυβέρνηση-Τα βρήκαν Τσίπρας-Καμμένος

26-01-2015, 10:36
(upd2)

(upd)"Κλειδώνει" η κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρο Θεοδωράκη.

Το Eurogroup συνεδριάζει απόψε στις Βρυξέλλες, εκεί όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στην ελληνική οικονομία και στις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει η νέα κυβέρνηση, από τις οποίες θα κριθεί η σχέση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Αυτό καθιστά επιτακτικό το σχηματισμό κυβέρνησης σε άμεσο χρόνο και προς αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στις 10:30 το πρωί για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο σχήμα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίστηκε πρωθυπουργός, ενώ το αργότερο έως αύριο θα ορκιστεί και η κυβέρνηση.

Ωστόσο, πέρα από τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει αυξημένη εμπιστοσύνη από τη Βουλή, ώστε να έχει ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών. Γι’ αυτό και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να ζητήσει τουλάχιστον ψήφο ανοχής από το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε αποκλείσει χθες το βράδυ το να δώσει ψήφο ανοχής, ωστόσο η απόφαση Τσίπρα για συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ίσως περιπλέξει τα πράγματα, καθώς επικεφαλής του Ποταμιού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ και ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί καμία συνύπαρξη με το Ποτάμι.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να συναντηθεί και με τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και με άλλα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική στήριξη για την κυβέρνηση του.

Σε κάθε περίπτωση, από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι στόχος τους είναι η αυξημένη εμπιστοσύνη της Βουλής, ώστε να είναι η κυβέρνηση ισχυρή στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Άλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο «μεσάζοντα» μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον υπάρχει και για τις εξελίξεις στη ΝΔ, στον απόηχο της ήττας που υπέστη και της γκρίνιας που ήδη από χθες ακούγεται στη Συγγρού για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ από το Ζάππειο, έστειλε μήνυμα για να προλάβει όσους σκέφτονται να τον αμφισβητήσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι παρών και την επόμενη μέρα, για να εγγυηθεί προσωπικά τον «κρίσιμο ρόλο» που θα διαδραματίσει το κόμμα. Από νωρίς χθες κυκλοφορούσαν πληροφορίες για πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, όπου ενδεχομένως θα ζητούσε και ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, και ανάλογα με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ κάποιες κινήσεις ώστε να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των κορυφαίων της ΝΔ, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την προεκλογική τακτική του κόμματος αλλά και με τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά που καθόρισαν αυτή την τακτική...

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<