Ροδακινοπαραγωγοί: Αγωνία για την επόμενη μέρα

22-01-2015, 12:15
Ροδακινοπαραγωγοί: Αγωνία για την επόμενη μέρα

Της Βούλας Μαλαίνου

 

Αγωνία για την επόμενη μέρα εκφράζουν οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί, την ώρα που οι τιμές στη διεθνή αγορά «καταρρέουν» και η εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία καλά κρατεί.

 

Η ανακούφιση, από τις πλέον επίσημες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος από την πτώση των τιμών κατά την προηγούμενη χρονιά, είναι παροδική, καθώς το ρωσικό εμπάργκο δεν αναμένεται να αρθεί νωρίτερα από τις 10 Αυγούστου του 2015.

 

Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς ροδακίνων, δεδομένου ότι η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει το Μάϊο και η κυριότερη εξαγωγική περίοδος είναι κατά τον Αύγουστο, όπου εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης χαρακτήρισε τη διατήρηση του «μπλόκου» του Ρώσου Προέδρου ως ένα «σοβαρότατο πρόβλημα» για τις εξαγωγές ροδακίνων, το οποίο ρίχνει κατά κόρον τις τιμές, με αποτέλεσμα αφενός οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και αφετέρου η συνέχιση της καλλιέργειας να απειλείται.

 

«Οι πολύ χαμηλές τιμές που επικράτησαν το 2014 στη διεθνή αγορά ήταν πρωτοφανείς. Συγκεκριμένα ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών. Η πτώση «άγγιξε» το 75% συγκριτικά με το 2013», τονίζει ο κ. Γιανννακάκης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν αναμένεται «φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω πρόληψη όσο το εμπάργκο παραμένει σε ισχύ, καθώς και για άλλες οικονομικές στηρίξεις προς τους πληγέντες παραγωγούς.

 

Εντός των ημερών, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα πριν το Μάϊο, όπου αρχίζει η παραγωγή. Ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας επισημαίνει δε ότι το ζήτημα αφορά βεβαίως και τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, με προτεραιότητα στους πρώτους, όπου γι’ αυτούς η παραγωγή είναι πρώιμη.

 

Όσον αφορά στη στάση που τηρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Γιαννακάκης εξηγεί πως ο Γιώργος Καρασμάνης προσπαθεί ακόμη να κλείσει τις «πληγές» της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες είναι τεράστιες. Αρκεί να αναφερθεί πως οι μέσες τιμές πώλησης για τον παραγωγό κινήθηκαν πτωτικά κατά 20 λεπτά το 2014, όταν το 2013 ήταν πάνω κάτω 50 λεπτά.

 

Να «ανοίξουν» οι αγορές…!

 

Το εμπάργκο δεν βοηθά στην «είσοδο» των αγροτικών προϊόντων και σε νέες αγορές, πέρα των παραδοσιακών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, παρά το «μπλόκο», συνεχίζονται οι σταδιακές προσπάθειες για το «άνοιγμα» του ροδάκινου στις αραβικές και στις σκανδιναβικές χώρες.

 

Δίνοντας μία πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι εξαγωγές, μετά την άρση του εμπάργκο, ο ίδιος τονίζει πως η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη, ενώ διευκρινίζει ότι κύριο ρόλο θα παίξουν και οι ποσότητες που θα ρίξουν στη διεθνή αγορά τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Ιταλοί.

 

Σημειώνεται πως σε προηγούμενο φύλλο της «Παραγωγής» στελέχη της Incofruit-Hellas δήλωναν επιφυλακτικοί για την πορεία των εξαγωγών το 2015 λόγω του ρωσικού «δαχτύλου».

 

Παράγοντες της Incofruit-Hellas ανέφεραν πως και φέτος «πρωταγωνιστές» των εξαγωγών θα είναι τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα μήλα και από τα κηπευτικά τα αγγούρια.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει και άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Μέση Ανατολή, με βασικό εξαγώγιμο προϊόν το μήλο και η Κίνα και η Ινδία, με βασικό εξαγώγιμο προϊόν το ακτινίδιο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και η καλλιέργειά του είναι σταθερά ανερχόμενη.

 

Ωστόσο, απαιτείται η υπογραφή διμερών συμφωνιών, οι οποίες τουλάχιστον προς το παρόν… αιωρούνται.

 

Οι ίδιοι είχαν τονίσει πως τώρα σοβαρό ζήτημα παρουσιάζεται και στη φράουλα, το 60% της οποίας εξάγεται προς Ρωσία. Η καλλιέργεια της φράουλας σημειώνει μείωση της τάξεως του 15%

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<