Στα δικαστήρια για την εξισωτική οι κτηνοτρόφοι

19-01-2015, 10:15
Στα δικαστήρια για την εξισωτική οι κτηνοτρόφοι

Στα… κάγκελα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την πληρωμή της εξισωτικής, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, καταγγέλλοντας ότι, παρά τις εξαγγελίες, χιλιάδες παραμένουν απλήρωτοι και ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους κρατά «όμηρους» του προεκλογικού παιχνιδιού.

Με τους αρμόδιους να δεσμεύονται για πληρωμή «από ώρα σε ώρα» της δεύτερης δόσης για όσους πληρώθηκαν στις 31/12/2014, αλλά και όσων δεν είχαν πληρωθεί εξαιτίας ελλιπών δικαιολογητικών, οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη σύγκρουση στα άκρα προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Το θέμα περιπλέκεται, καθώς πέρα από τις πληρωμές της εξισωτικής, αφορά και την απώλεια γης και δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, εκπρόσωποί τους εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το πόσους θα αφορά η όποια συμπληρωματική πληρωμή και για ποια ποσά. Σε κάθε περίπτωση, οι Σύλλογοι ανά την Ελλάδα ζητούν να δοθεί λύση άμεσα, πριν από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κάνει λόγο για «νέο εμπαιγμό των κτηνοτρόφων» στην πληρωμή της εξισωτικής του 2014 και ήδη προχώρησε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΚ, «οι κτηνοτρόφοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και η κτηνοτροφία πρέπει να ενισχυθεί εάν δεν θέλουμε να γνωρίσουμε στο μέλλον καταστάσεις πείνας και μαζικής εξαθλίωσης».

«Αδικημένοι» οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα, ο ΓΑΣ Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ Αγροτών», με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τους τοπικούς φορείς, διαμαρτύρεται έντονα «για την αδικία, η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών του Νομού» για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, τονίζει πως «παρότι η κατανομή των βοσκοτόπων, η οποία έγινε από την οργάνωσή μας κατά την υποβολή των αιτήσεων του έτους 2014 κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος όλους τους παραγωγούς μας (…), η κατανομή δεν έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε η τεχνική λύση που καθορίστηκε με Υπουργική Απόφαση για ολόκληρη τη χώρα, με τη διαβεβαίωση βέβαια ότι θα καλυφθούν όλα τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης και θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της εξισωτικής αποζημίωσης με μια μικρή περικοπή οριζόντια για όλους τους δικαιούχους. Με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία ακολούθησε στις 02/01/2015, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι παραγωγοί του Νομού μας πληρώθηκαν με ασήμαντα ποσά, χωρίς βέβαια να έχουμε εικόνα της τεχνικής λύσης, η οποία εφαρμόστηκε μέχρι στις 08/01/2015, δεδομένου του ότι το σύστημα ήταν κλειστό. Με το άνοιγμα του συστήματος, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τοποθετήθηκαν στο Νομό μας παραγωγοί όχι μόνο από όμορους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και Νομούς της Στερεάς Ελλάδας».

Ο κ. Μπαλτογιάννης κάνει λόγο για «κατάφορη αδικία», δεδομένου ότι ο Νομός Ιωαννίνων «είναι ο πιο άγονος και προβληματικός Νομός της χώρας και ο πρωτογενής τομέας βασίζετε στην κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς, στους οποίους υπάρχουν πέραν της κτηνοτροφίας δενδρώδεις καλλιέργειες σιτηρά, βαμβάκια κ.λπ.». Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει, «άμεσα απαιτούμε, όπως αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία, η οποία προκλήθηκε εις βάρος των παραγωγών της πιο φτωχής περιοχής της χώρας και να πληρωθούν οι παραγωγοί μας με οποιονδήποτε τρόπο, καλύπτοντας τα απαραίτητα στρέμματα για την εξισωτική αποζημίωση».

Πληρωμές 23 εκατ. ευρώ για την Ενιαία Ενίσχυση του 2014

Νέα πληρωμή ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ για την ενιαία ενίσχυση του 2014, πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για 38.864 δικαιούχους αγρότες, μετά τον αναγκαίο έλεγχο των δηλώσεών τους. Τα ποσά πιστώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Με τη νέα αυτή πληρωμή, το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει οι Έλληνες αγρότες μέσα στο τελευταίο δίμηνο για το καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014 ανέρχεται σε 1.823.000.000 ευρώ, δηλαδή στο 97%.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<