Εξαγωγές: Απειλή διαρκείας το ρωσικό εμπάργκο!

12-01-2015, 10:08
Εξαγωγές: Απειλή διαρκείας το ρωσικό εμπάργκο!

Της Βούλας Μαλαίνου


Με επιφυλακτικότητα και έντονο προβληματισμό «κοιτάζουν» τη νέα χρονιά οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν αναμένεται να αρθεί τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Οι συνέπειες από το «μπλόκο» του Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι παραμένουν ακόμα «ζωντανές», με το μεγαλύτερο πρόβλημα να σημειώνεται τώρα στη διάθεση της φράουλας, πέρα των ροδάκινων και των νεκταρινιών, καθώς το 60% εξάγεται προς τη Ρωσία.

 

Το 2015 οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων θα παραμείνουν υπό… έντονη δοκιμασία. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 40% (περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου, νωπό και κομπόστα.

 

Πέρα του εμπάργκο, όμως, η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα δεν βοηθά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, γεγονός το οποίο αποτελεί «τροχοπέδη» για την «είσοδο» των αγροτικών προϊόντων και σε νέες αγορές, πέρα των παραδοσιακών.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», παράγοντες της Incofruit-Hellas τονίζουν πως και φέτος «πρωταγωνιστές» των εξαγωγών θα είναι τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα μήλα και από τα κηπευτικά τα αγγούρια.

 

Σύμφωνα με ίδια στελέχη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει και άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Μέση Ανατολή, με βασικό εξαγώγιμο προϊόν το μήλο και η Κίνα και η Ινδία, με βασικό εξαγώγιμο προϊόν το ακτινίδιο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και η καλλιέργειά του είναι σταθερά ανερχόμενη.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες από την Incofruit-Hellas στην «Παραγωγή», απαιτείται η υπογραφή διμερών συμφωνιών, οι οποίες τουλάχιστον προς το παρόν… αιωρούνται.

 

«Το εμπάργκο μας προβληματίζει έντονα. Δεν πρόκειται να αρθεί φέτος. Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Στην πορεία θα δείξει. Η επίδραση είναι μεγαλύτερη στη διάθεση των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Όμως τώρα ζήτημα παρουσιάζεται και στη φράουλα, το 60% της οποίας εξάγεται προς Ρωσία. Η καλλιέργεια της φράουλας σημειώνει μείωση της τάξεως του 15%», διευκρινίζουν στην «Παραγωγή» Έλληνες εξαγωγείς.

 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της «Παραγωγής» αναφέρουν ότι Ρώσοι εισαγωγείς παραμένουν ακόμα στα… χαμένα, καθώς οι ίδιοι λόγω του εμπάργκο υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προμηθευτές, γεγονός που προκάλεσε αναταραχές στις δουλειές τους. Όπως τονίζουν στην «Παραγωγή» συνεταιριστές, οι Ρώσοι εισαγωγείς θέλουν να επιστρέψουν στους παλιούς τους συνεργάτες από την Ευρώπη, όταν η «ιστορία» με το «μπλόκο» θα λήξει. Το θέμα, όμως είναι, πότε αυτό θα γίνει…

 

Πάντως, εκτίμηση των συνεταιριστών είναι ότι η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη κυρίως για το ακτινίδιο, το οποίο έχει ανέβει σημαντικά στη «λίστα» των πιο εξαγώγιμων προϊόντων.

 

Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα

 

Οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν τη «σανίδα σωτηρίας» της χώρας μας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, παράγοντες, όπως η πολιτική και οικονομική αστάθεια ανακόπτουν την ανοδική πορεία τους.

 

Σημειώνεται ότι στα αγροτικά προϊόντα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) αντιστοιχεί ποσοστό μεγαλύτερο του 27% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Όπως τονίζει στην «Παραγωγή» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, απαιτείται αναθέρμανση και εδραίωση αυξητικών ρυθμών στις εξαγωγές, με έμφαση στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

 

«Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι πολιτική και οικονομική σταθερότητα και κυρίως η εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, ακόμη και μέσω διμερών εμπορικών συμφωνιών με βασικούς εταίρους της χώρας. Το παράδειγμα του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες με Κινέζους εισαγωγείς, την χρονιά που πέρασε, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, για τη διαρκή προσπάθεια, που απαιτείται, προκειμένου να κερδίσουν μερίδια στις ξένες αγορές τα ελληνικά προϊόντα. Και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είναι κοινή, με τη συμπαράσταση και των τραπεζών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η ίδια.

 

Αυτές είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις

 

Τη χρονιά που μας πέρασε αναδείχτηκαν και νέα προϊόντα του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, τα οποία κατατάσσονται μεταξύ των 100 πιο εξαγώγιμων.

 

Από αυτά ξεχώρισαν, το σιτάρι σκληρό, τα μήλα, το ρύζι, τα ζαχαρώδη προϊόντα, τα καπνιστά ψάρια, ο τοματοπολτός και τα νερά, προσθήκη αρωματικών υλών. Σε καλύτερες θέσεις βρέθηκαν επίσης το βαμβάκι, τα αγροτοδιατροφικά σνακ, το γιαούρτι, τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη αποστάγματα και τα μείγματα ζαχαροπλαστικής.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<