ΕΒΖ: Δεν διαφαίνεται φως ούτε μετεκλογικά!

09-01-2015, 12:52
ΕΒΖ: Δεν διαφαίνεται φως ούτε μετεκλογικά!

Της Βούλας Μαλαίνου

 

«Προεκλογικές παροχές» χαρακτηρίζουν οι καλλιεργητές τα όποια πρώτα χρήματα λάβουν για τα τεύτλα, που οι ίδιοι παρέδωσαν στην ΕΒΖ τους περασμένους μήνες. Η ιστορία της εισηγμένης, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της επιβίωσης, γράφεται σταδιακά με… τα πιο μελανά χρώματα. Η φετινή χρονιά θα σωθεί πολύ δύσκολα, εκτιμούν οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για μηδέν προοπτική ακόμη και μετεκλογικά.

 

Η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας από την άλλη εξακολουθεί να ρίχνει το «μπαλάκι» στην Τράπεζα Πειραιώς, τη στιγμή που οι πολιτικοί ενόψει της 25ης Ιανουαρίου δεσμεύονται πως τα εργοστάσια θα σωθούν και η τευτλοκαλλιέργεια θα αναβιώσει ξανά.

 

Καλλιεργητές από τον Έβρο λένε στην «Παραγωγή» πως ακόμα και με την καταβολή ενός μέρους από τα χρωστούμενα-τα οποία φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ-δεν σώζεται η κατάσταση. Απομένουν εκκρεμότητες ύψους 8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ και άλλες οφειλές για λοιπά έξοδα της εταιρείας, τα οποία αφορούν την περασμένη παραγωγική διαδικασία.

 

Παραγωγοί και εργαζόμενοι συμφωνούν πως η δανειοδότηση από την Πειραιώς είναι το ζητούμενο. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και η ίδια η εταιρεία, δια στόματος του Λάμπρους Χαραλάμπους, ο οποίος, σε αντίθεση με τους πολιτικούς της χώρας, δεν λαμβάνει καμία δέσμευση για την τύχη της ζαχαροβιομηχανίας μέσα στο νέο έτος.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης, τονίζει  πως η φετινή χρονιά τείνει να χαθεί, ειδικά όσο ο πιστωτής δεν δίνει το «πράσινο φως» για λήψη δανείου. «Οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις δεν βοηθούν την κατάσταση. Η εξόφληση ορισμένων οφειλών είναι παροδική. Μελλοντικά, οι προοπτικές είναι από ελάχιστες έως καμία», εξηγεί ο κ. Βαρκάκης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνάντηση που είχε το Σωματείο των εργαζομένων με τη διοίκηση της εισηγμένης την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χαραλάμπους δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και αρκέστηκε ακόμη φορά να επαναλάβει ότι όσο η Πειραιώς δεν συμβάλλει στην ανάκτηση της ρευστότητας της εταιρείας, τότε ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει καμία ανακοίνωση για την τιμολογιακή πολιτική του 2015.

 

Το μόνο που υποσχέθηκε ο κ. Χαραλάμπους είναι πως μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα πάρουν τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δε, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η προσωρινή «στάση πληρωμών» που τηρήθηκε. Πάντως, όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας επικαλέστηκε πως θέλησε να μαζέψει χρήματα για τους παραγωγούς.

 

«Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως τα δύο ανενεργή εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα θα λειτουργήσουν ξανά. Λόγια ακούμε, πράξεις δεν βλέπουμε. Τον Ιούλιο πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής παρουσιάστηκαν, ως εγγυητές του εγχειρήματος επαναλειτουργίας των δύο μονάδων για μετά από δύο χρόνια, τώρα αυτοί πού είναι;», επισημαίνει ο κ. Βαρκάκης. Σημειώνεται εδώ πως η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα ήταν προαπαιτούμενο για χορήγηση δανείου από την Πειραιώς.

 

Ποιες οι προϋποθέσεις για να επιβιώσει η ζαχαροβιομηχανία

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν απογοήτευση. Τονίζουν δε στην «Παραγωγή» πως οι κόποι τους δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η εταιρεία δύσκολα θα παραμείνει παραγωγική φέτος, λένε οι εργαζόμενοι, αν η Πειραιώς δεν της δώσει δάνειο. «Το 2015 τα πράγματα είναι πολύ άσχημα», τονίζει ο κ. Βαρκάκης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιβιώσει η ζαχαροβιομηχανία θα πρέπει α)να υπάρξει εγγύηση χρηματοδότησης, β)να αλλάξει η διοίκηση της εισηγμένης και γ)να επέλθει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την ώρα που τις μετοχές τις κατέχει ο εκκαθαριστής.

 

«Μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ξεκαθαρίσει, εάν θέλει τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας ή όχι», λέει ο ίδιος.

 

Διαβάστε όλο το σχετικό ρεπορτάζ στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<