Εκλογή Προέδρου ή εκλογές; –Στις 12 το μεσημέρι τελειώνουν τα ψέματα...
Του Γιάννη Λιάρου
Σήμερα τελειώνουν τα ψέματα! Απ’ όποια πλευρά κι αν βρίσκονται βουλευτές, πολιτικά και κομματικά στελέχη και πολίτες, είτε τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είτε επιθυμούν πρόωρες εκλογές, σήμερα το μεσημέρι θα γνωρίζουν, όπως και όλοι μας, αν η Βουλή θα εκλέξει τον Σταύρο Δήμα διάδοχο του Κάρολου Παπούλια ή η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διεργασίες έως την τελευταία στιγμή, στις 12 το μεσημέρι, οπότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, για την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι. Η «εντυπωσιακή» πρωτοβουλία που ανέμεναν πολλές πλευρές από το Μαξίμου, έστω και την ύστατη ώρα, δεν ήρθε τελικά και ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μία συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, μέσω της οποίας επανέλαβε όσα είχε προτείνει πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία (συναίνεση για την προεδρική εκλογή, για τη συμφωνία με την τρόικα και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές στο τέλος του 2015), ενώ έθεσε και πάλι τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι «άρνηση εκλογής νέου προέδρου στην τρίτη εκλογή σημαίνει ότι όσοι το κάνουν συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου και τον πολιτικό εκβιασμό».
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν», θυμίζοντας ότι «ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Θέλει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή».
Η υποψηφιότητα Δήμα ξεκινάει τη σημερινή ψηφοφορία από τη «βάση» των 168 βουλευτών που ψήφισαν για Πρόεδρο στις 23 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι 12 που υπολείπονται έως τους 180 φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Πέρα από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων, που έχει περιοριστεί σε εκείνους που επέμεναν έως χθες στο «παρών», για να φτάσει η κυβερνητική πρόταση τις 180 ψήφους χρειάζεται να ψηφίσουν και κάποιοι βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛ. Στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι τελευταίες εξελίξεις και η συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις, οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα, ενώ 2-3 βουλευτές ακόμα εμφανίζονται έτοιμοι να αποχωρήσουν, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν προτίθενται να αλλάξουν την ψήφο τους στη σημερινή ψηφοφορία. Από την άλλη πλευρά, στο κόμμα του Πάνου Καμμένου επιμένουν επισήμως στο «παρών», ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στη βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία απουσίαζε από τη δεύτερη ψηφοφορία.
Τις προηγούμενες ημέρες φούντωσαν και τα σενάρια σχετικά με ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής (που διαθέτει 16 βουλευτές) να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, προκειμένου να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων. Ωστόσο ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ενώ και βουλευτές της ΝΔ έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ψήφιζαν εκείνοι «παρών» για να εμποδίσουν την εκλογή. Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο 180 βουλευτές του «δημοκρατικού τόξου», ώστε να είναι «άχρηστες» οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.
Άμεσες εξελίξεις
Σε κάθε περίπτωση –και ανάλογα με το αποτέλεσμα– οι εξελίξεις στη συνέχεια θα είναι άμεσες. Ήδη, έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 2 το μεσημέρι και, σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του και να δρομολογήσει κατ’ ευθείαν τις εκλογές, ώστε οι κάλπες να στηθούν στις 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται και για «κλυδωνισμούς» στην οικονομία, σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου σήμερα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του «BHMA FM» είπε ότι «Προετοιμαζόμαστε για να αντέξουμε τυχόν κλυδωνισμούς. Περάσαμε ήδη νομοθετήματα που παρέχουν ασφάλεια στις καταθέσεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας, ενώ όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται επί ποδός και σε επαγρύπνηση». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «το κλειδί για την αποφυγή κλυδωνισμών και τη μετέπειτα οικονομική μας πορεία το 2015 το κρατάει η ΕΚΤ. Το κλειδί αυτό εύκολα και απότομα μπορεί να κλείσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες και έτσι να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία σε χρόνο dt»...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...