Ρουμάνικο καλαμπόκι στέλνουν στα νησιά!

29-12-2014, 10:28
Ρουμάνικο καλαμπόκι στέλνουν στα νησιά!

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Με τους παραγωγούς καλαμποκιού να δυσκολεύονται να συγκομίσουν τα «υπολείμματα» της φετινής παραγωγής λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και με τις τιμές να «τσιμπάνε» ελάχιστα παραπάνω, κινούμενες σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την μεταφορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους των νησιών ήρθε να ταράξει τα νερά…

 

Για πρώτη φορά στα 7 χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο επιδότησης της μεταφοράς ζωοτροφών στα ελληνικά νησιά, εγκρίνεται η χρηματοδότηση μεταφοράς καλαμποκιού για ζωοτροφή από λιμάνι της Ρουμανίας!

 

Το θέμα της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού των έως και 100.000 κατοίκων ελληνικών νησιών, όπως αυτό καθιερώθηκε με σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά, και του γενικού διευθυντή της Ένωσης Καβάλας, Κλέαρχου Σαραντίδη. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός της επιδότησης ναύλων σε πλοίο που απέπλευσε απ’ τη Ρουμανία μεταφέροντας πρώτες ύλες σε νησί της χώρα μας. «Αυτό, σε μια εσφαλμένη ερμηνεία των Οδηγιών, συμβαίνει για πρώτη φορά και ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ίδια τη φιλοσοφία του μέτρου, το οποίο και καθιερώθηκε με μοναδικό σκοπό τη μείωση του κόστους των μεταφορικών, μέσω της επιδότησης ναύλων, ώστε να μπορούν τα ελληνικά προϊόντα να φτάνουν στην λεγόμενη άγονη γραμμή των διάσπαρτων μικρών νησιών της πατρίδας μας. Η για πρώτη φορά επιδότηση πλοίου άλλης χώρας, ανοίγει την κερκόπορτα εξοβελισμού των εγχώριων προϊόντων, με όσες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει αυτό, τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς γεωργικών προϊόντων όσο και για την εθνική οικονομία στο σύνολό της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου». Και προσθέτει: «Εφιστούμε την προσοχή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ελληνικό υπουργείο πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες θα είναι τεράστιες, η ζημιά μεγάλη».

 

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Καβάλας σημείωσε: «Περιμένουμε απάντηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί να δίνεται επιδότηση ναύλου στα πλοία του εξωτερικού για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό συνέβη πρώτη φορά φέτος τα 7 χρόνια που λειτουργεί ο Κανονισμός. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε μέχρι στιγμής αφορά ένα πλοίο που φορτώθηκε από τη Ρουμανία το οποίο πήγε στην Μυτιλήνη με 5.500 τόνους καλαμποκιού. Αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς δεν είναι απίθανο να σημειωθεί μείωση της τιμής των προϊόντων χωρίς όμως να υπάρχει παράλληλα μείωση στην τιμή καταναλωτή»

 

Τι προβλέπεται

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και συνεπώς είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης για τη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, εφόσον έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο: οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Ανεξάρτητοι Πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (που δραστηριοποιούνται εκτός των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών στο εν λόγω Πρόγραμμα), οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται άμεσα στην αγορά των ζωοτροφών.

 

Συγκεκριμένα, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που περιλαμβάνουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης και Εύβοιας, κατανέμεται ετησίως ποσότητα ζωοτροφών που προορίζονται είτε άμεσα για τη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου των νησιών είτε για την παραγωγή παρασκευασμάτων από τοπικές βιομηχανίες, της οποίας η μεταφορά ενισχύεται από την ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς μέρους των αναγκών σε ζωοτροφές αυτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα µε τα όσα ορίζει ο κανονισμός, «η διαμόρφωση του κόστους των ναύλων από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά του Αιγαίου διαφοροποιείται ανάλογα µε το λιμάνι προέλευσης. Επιπλέον, η συχνότητα των δρομολογίων αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα για την αύξηση του κόστους µμεταφοράς των ζωοτροφών».

 

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει η διάκριση σε Ομάδα Α’ και Ομάδα Β’ μικρών νησιών, µε ενίσχυση 20 και 32 ευρώ ανά τόνο, αντίστοιχα.

 

Οι εντολείς µμεταφοράς ζωοτροφών (ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, ανεξάρτητοι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, έμποροι και κτηνοτρόφοι) θα λειτουργούν ως εντολείς για τη μεταφορά ζωοτροφών για συγκεκριμένους κτηνοτρόφους µε ορισμένες ανάγκες σε ζωοτροφές, επικυρωμένες από την οικεία ∆ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να µην γίνεται υπέρβαση της διαθέσιμης ποσότητας ζωοτροφών

 

Πώς επηρεάζει το πετρέλαιο την τιμή καλαμποκιού

 

Η ανοδική τάση στα εμπορεύματα στις αρχές του 2014 αντιστράφηκε απότομα στο β' εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι τιμές από το σιδηρομετάλλευμα ως το πετρέλαιο και τον χρυσό να σημειώνουν νέα χαμηλά, με τον δείκτη των 22 βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg να έχει υποχωρήσει πλέον σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και ύφεσης, το 2009. Ειδικά στο πετρέλαιο η συνεχής πτώση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να επηρεάζει την πορεία των εμπορευμάτων.

 

Το αργό πετρέλαιο WTI και το αργό πετρέλαιο Brent, οι δύο παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς, έχουν χάσει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της αξίας τους από όταν έλαβε χώρα η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στις 27 Νοεμβρίου, στην οποία το καρτέλ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές του. Σύμφωνα με μελέτη των Societe Generale και Citigroup, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου φάσματος εμπορευμάτων και θα υποχωρήσουν αναπόφευκτα οι τιμές πολλών τροφίμων. Ειδικότερα, η Societe Generale εκτιμά πως το καλαμπόκι θα υποχωρήσει 3%, το βαμβάκι 6,5% και ο χρυσός κατά 5%, καθώς περίπου το 40% το λειτουργικού κόστους για την παραγωγή τους αφορά τα καύσιμα.

 

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), οι οποίες για την περίοδο 2014-2015 αναφέρουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει την τιμή βασικών καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<