Άρχισαν οι κατασχέσεις αγροτικών καταθέσεων για χρέη

06-01-2013, 15:09
Άρχισαν οι κατασχέσεις αγροτικών καταθέσεων για χρέη

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις αγροτικών καταθέσεων για κτηνοτροφικά δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί από την ΑΤΕ με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Σε σύγχυση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι αναμένουν τις εξελίξεις στην «κακή» ΑΤΕ, καθώς δεκάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα βρήκαν άδειους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς παραμονές Πρωτοχρονιάς. Οι κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ότι οι καταθέσεις τους κατασχέθηκαν από την εφορία, για ληξιπρόθεσμα δάνεια από την ΑΤΕ, τα οποία είχαν ρυθμιστεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

 

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, που αγωνιούν για την τύχη της περιουσίας τους, μετά την πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, τη στιγμή μάλιστα που αναμένουν το πόρισμα με τις προτάσεις του ειδικού εκκαθαριστή στις 14 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πολλά από τα εν λόγω δάνεια παραμένουν στην «κακή» ΑΤΕ. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, η ΑΤΕ βεβαιώνει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις στην εφορία και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με το ελληνικό Δημόσιο και κατασχέσεις καταθέσεων, οι οποίες δεν αφορούν αποταμιεύσεις των αγροτών, αλλά κυρίως επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για τις παραγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των κατασχέσεων βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του Δημοσίου προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Το κακό, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν σταματά εδώ.

 

Οι κατασχέσεις που ξεκίνησαν για χρέη προς την ΑΤΕ ανοίγουν το δρόμο για απαιτήσεις και από άλλες εμπορικές τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει αγρότες, με ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. Καταγγέλλουν μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμπαίζει για μια ακόμη φορά τον κόσμο της υπαίθρου, καλλιεργώντας προσδοκίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις, ακόμα και «κούρεμα» των δανείων της «κακής» ΑΤΕ που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν. Ο κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, κτηνοτρόφος στο δήμο Μουζακίων στην Καρδίτσα, λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή του 2011, είδε τις καταθέσεις του να έχουν κάνει φτερά. Όπως ενημερώθηκε από το διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας, τα χρήματά του είχαν κατασχεθεί από την εφορία, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΑΤΕ.

 

Μάλιστα, όπως του επισήμανε ο διευθυντής, δεν ήταν ο μόνος που εξεπλάγη με τα μηδενικά στο βιβλιάριό του. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην «Παραγωγή», «το ποσό που κατασχέθηκε δεν ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί, μεταξύ άλλων, από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο βιβλιάριο συνδικαιούχος ήταν και η αδελφή του, γεγονός που δεν αποτέλεσε εμπόδιο στη διαδικασία κατάσχεσης. Σύμφωνα με τον κ. Βαϊόπουλο, πρόκειται για δάνειο 18 εκατ. δραχμών το οποίο εκταμιεύτηκε το 1990 και κατέληξε στις αρχές του 2000 να φτάσει τις 200.000 ευρώ, κυρίως, όπως υποστηρίζει, λόγω των πανωτοκίων.

 

«Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις, δεν υπάρχει λογική, ούτε κρατική μέριμνα. Δεν ζητώ να μου χαριστούν τα δάνεια, αλλά αυτό που ζητάω είναι να γίνει μια ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορώ να ικανοποιώ το δάνειό μου. Είναι άδικο και για μένα αλλά και για όλους τους παραγωγούς όχι μόνο να κατάσχονται χρήματα που τα έχουμε απόλυτη ανάγκη, αλλά επιπροσθέτως να μην μπορούμε να θεωρήσουμε βιβλία στην εφορία, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα επιβίωσης».

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<