Μποναμάς 1,5 δισ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

22-12-2014, 12:46
Μποναμάς 1,5 δισ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Προπαραμονή Χριστουγέννων η ενιαία ενίσχυση, μία εβδομάδα μετά η εξισωτική αποζημίωση του 2014 και συνολικά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα καταβάλει στους Έλληνες αγρότες ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), δίνοντας «ανάσα» ρευστότητας σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα και συνακόλουθα στην ελληνική ύπαιθρο.

Όπως επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, «την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η β’ δόση της ενιαίας ενίσχυσης, παράλληλα θα ‘‘τρέχουν’’ οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, των νέων αγροτών και η ολοκληρωμένη των τεύτλων –ανάλογα με τους φακέλους που θα αποστέλλουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών– ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 για πρώτη φορά εντός του τρέχοντος έτους».

Μόνο για την ενιαία ενίσχυση το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 670.000 αγροτών ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί χωρίς καμία παρακράτηση για οφειλές προς τον ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση καταβλήθηκε προ μερικών εβδομάδων και ήταν 886.450.613,63 ευρώ.

Είναι προφανές ότι στην επιτάχυνση των πληρωμών έπαιξε ρόλο και η προεδρική εκλογή, πόσο μάλλον το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

 

Στη βιολογική

Οι πληρωμές στη βιολογική γεωργία ξεκίνησαν από το Νομό Λέσβου και μέσα στις επόμενες μέρες, και ανάλογα με τους φακέλους που θα ολοκληρώνουν οι ΔΑΟΚ, θα πληρωθούν και οι δικαιούχοι των υπόλοιπων Νομών. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αγρινίου αναφέρει ότι αγώνας δρόμου έγινε από τη ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, η οποία και είναι σε θέση να αποστείλει (σ.σ. Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου), την πρώτη παρτίδα καταστάσεων για τις πληρωμές της Βιολογικής Γεωργίας (2ετία), πρόγραμμα που αφορά σε 600 παραγωγούς. Την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν –σύμφωνα με πληροφορίες– και οι υπόλοιπες καταστάσεις, προκειμένου να καταβληθούν οι πιστώσεις στους 1.100 δικαιούχους παραγωγούς.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν ότι θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και οι πληρωμές της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς βαίνει προς ολοκλήρωση ο επανέλεγχος στους φακέλους των 3.240 κτηνοτρόφων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι η κάθε εκμετάλλευση έχει στη διάθεσή της και τα αντίστοιχα βοσκοτόπια.

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα δύο έτη φθάνει τα 112 εκατ. ευρώ περίπου, αν και το ποσό που τελικά θα πιστωθεί εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μικρότερο.

 

Νέοι αγρότες

Ποσό 113,17 εκατομμυρίων ευρώ έχει πιστωθεί μέχρι τώρα στους λογαριασμούς 10.926 παραγωγών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009 και του 2014, ενώ τις επόμενες μέρες και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να πληρωθούν και υπόλοιποι δικαιούχοι του προγράμματος, περίπου 2.892 νέοι αγρότες. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξοφληθεί το σύνολο της πρώτης δόσης που ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ξεμπλόκαραν για 2.702 δικαιούχους του προγράμματος νέων αγροτών 2009, οι β’ και γ’ δόσεις και πιστώνονται μέσα στις επόμενες μέρες οι λογαριασμοί τους με συνολικό ποσό 11,65 εκατ. ευρώ.

 

Τεύτλα

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την αποστολή των σχετικών φακέλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών, ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των τεύτλων στους ενταγμένους στο πρόγραμμα παραγωγούς.

Οι τελικές καταστάσεις των τευτλοπαραγωγών για την ολοκληρωμένη του 2012 και του 2013, πρόκειται να πληρωθούν τις επόμενες μέρες, αφού έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της πίστωσης.

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς η εξισωτική του 2014!

Το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πληρωμή, τις τελευταίες μέρες του έτους, των περίπου 130 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, για πρώτη φορά τόσο νωρίς. Αν τελικά καταστεί δυνατό να επισπευσθεί κατά 6 μήνες η πληρωμή της εξισωτικής, θα δώσει μια βαθιά οικονομική ανάσα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο εδώ και αρκετό καιρό, λόγω του χαρακτηρισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων ως μη επιλέξιμων. Ωστόσο, φαίνεται ότι πηγαίνει για την επόμενη χρονιά η αναμόρφωση του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης, έτσι ώστε να μειωθούν τα βοσκοτόπια που πρέπει να κατέχει ένας κτηνοτρόφος. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα για κάθε πρόβατο που δηλώνει πως εκτρέφει ένας κτηνοτρόφος, έπρεπε να δηλώνει 1,4 στρέμμα βοσκοτόπων. Με την αναμόρφωση του προγράμματος, για κάθε ένα πρόβατο θα απαιτείται ένα στρέμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων θα πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση και παράλληλα θα μειωθούν οι περικοπές που έγιναν κατά την πληρωμή της επιδότησης του 2013.

Τη δυνατότητα να πληρωθούν εντός του έτους την εξισωτική του 2014 θα έχουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει την απογραφή των κοπαδιών που εκτρέφουν έως τις 30 Νοεμβρίου του 2014. Αρκεί, βέβαια, τα μητρώα των εκτροφών τους να έχουν σφραγιστεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Με σχετική εγκύκλιο που εξεδόθη, προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, χωρίς την προϋπόθεση της μετακίνησης των ζώων τους, θα εξετάζονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που δεν κατάφεραν να καλύψουν την πεντάμηνη παραμονή του ζωικού τους κεφαλαίου στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές λόγω του καταρροϊκού πυρετού, που χτύπησε σχεδόν το σύνολο της χώρας το έτος 2014.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<