Πριμ πρώτης εγκατάστασης και για τους αστούς 40ρηδες

12-12-2014, 13:12
Πριμ πρώτης εγκατάστασης και για τους αστούς 40ρηδες

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Μια παλιά πρωθυπουργική εξαγγελία για την ενίσχυση με πριμ πρώτης εγκατάστασης όσων ανέργων κατοίκων των πόλεων θελήσουν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και είναι ηλικίας 40 έως 50 ετών, ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ από την επόμενη χρονιά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Το μέτρο, που περιλαμβάνεται στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πριμ πρώτης εγκατάστασης ύψους 15.000 ευρώ και θα αφορά μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που έχασαν τη δουλειά τους στην πόλη και θέλουν να δημιουργήσουν μια μικρή εκμετάλλευση στο χωριό τους.

 

Το μέτρο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2015 και βοηθά ανέργους, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν νέοι αγρότες, να ασχοληθούν με την αγροτική καλλιέργεια και να δημιουργήσουν εισόδημα.

 

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει από τον Ιούνιο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας, μιλώντας στη Βουλή, ότι «διαβλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα από αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε με την νέα ΚΑΠ. Έτσι, από τη νέα χρονιά, όπου θα μπορέσει να εκκινήσει η νέα ΚΑΠ, θα έχουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης και νεοεισερχόμενων ατόμων στη γεωργία, τα οποία ξεπερνούν το 40ο έτος».

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας πριν από ένα χρόνο, είχε προαναγγείλει την ενεργοποίηση του μέτρου με κονδύλια που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση περίπου 1.300 αστών στην ύπαιθρο.

 

Τί χρειάζεται

Η στόχευση για τη δημιουργία μικρών εκμεταλλεύσεων εξηγείται από το υψηλό κόστος που έχει, σύμφωνα με παράγοντες του αγροτικού χώρου, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαιναν ότι τα 15.000 ευρώ μόλις και μετά βίας επαρκούν για τα απαραίτητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαιτηθεί και ένα γερό… κομπόδεμα του υποψήφιου αγρότη, ενώ σχεδόν απαραίτητη προυπόθεση είναι η ύπαρξη γης του ίδιους ή συγγενικού του προσώπου.

 

Συγκεκριμένα, ο αγρότης απαιτείται να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια για την προμήθεια των απαραίτητων μηχανημάτων, εκτός κι αν επιλέξει την ενοικίαση μηχανημάτων και… υπηρεσιών από άτομα που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Μέρος των εν λόγω κεφαλαίων μπορεί να τα αποκτήσει μέσω παράλληλων προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα «τρέχουν», όπως αυτά των σχεδίων βελτίωσης. Καταρχήν, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να έχει υπόψη του ο αγρότης – επενδυτής, ότι θα πρέπει να επωμιστεί ο ίδιος (ή η οικογένειά του, αν πρόκειται τέτοιου είδους εκμετάλλευση) την καλλιεργητική φροντίδα των διαφορετικών ειδών καλλιεργειών (πορτοκάλια, ελιές, καλαμπόκι, μηδική, βαμβάκι), με την οποία θα ασχοληθεί.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι, εάν δεν του κάνει η απλή φρέζα (κόστος αγοράς 4.500 ευρώ) και θέλει να αγοράσει ένα τρακτέρ, θα πρέπει να διαθέσει από 15.000 έως 40.000 ευρώ. Σημαντικό είναι και το κόστος αγοράς τόσο ενός ραντιστικού πολλαπλής χρήσης (2.000-4.000 ευρώ) ή ενός κλαδευτικού (1.000-2.000 ευρώ). Εάν τώρα αποφασίσει να αποκτήσει ένα αγροτικό αυτοκίνητο ή να δημιουργήσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης των μηχανημάτων και των προϊόντων, τότε να νούμερα γίνονται πενταψήφια ή και εξαψήφια.

 

Οι προϋποθέσεις

Πέρα από την προϋπόθεση να είναι άνεργοι, οι δικαιούχοι του μέτρου θα υποχρεωθούν –όπως και όσοι εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών– να δεσμευτούν ότι θα ασκήσουν την αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον για μια 10ετία.

 

Επίσης, αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αποκτήσουν αποδεδειγμένη επαγγελματική ικανότητα εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή τη συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.

 

Ψηφίζουν χωριό

Επιστροφή στην ύπαιθρο για ενασχόληση με τη γη «ψηφίζουν» ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες, δημιουργώντας μια τάση, που συνεχώς διευρύνεται. Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση, που πλήττει τη χώρα.

 

Ο αγροτικός τομέας σήμερα απασχολεί το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και οι τάσεις είναι αυξητικές. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι η τελευταία πρόσκληση για το μέτρο των νέων αγροτών, που βρήκε τεράστια απήχηση.

 

Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων στρέφεται τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή, αλλά και σε επιμέρους κλάδους, όπως η μελισσοκομία. Πάνω από 25% των αιτήσεων προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία, 14% από την Κρήτη και ακολουθούν στο 11% οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ακολουθούμενες, σε μικρή απόσταση, από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

 

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<