Στη Θράκη οι μεγαλύτερες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες

10-12-2014, 16:11
 Στη Θράκη οι μεγαλύτερες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται από το πρωί οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

 

Στους περισσότερους νομούς οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ από σήμερα, οπότε ο καιρός παρουσιάζει σχετική βελτίωση, ξεκίνησαν τις επισκέψεις και τις αυτοψίες σε πληγείσες από τις πλημμύρες, που έχουν αναφερθεί από αγρότες, προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των καταστροφών. Καλλιέργειες βαμβακιού, χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκια και κηπευτικά προϊόντα(όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι) βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυσμενών καιρικών συνθηκών και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πληγείσες περιοχές, σε χειρότερη κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται οι αγρότες της Θράκης.

 

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, Θανάσης Παναγός, "αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν ακόμα κοπάσει, λόγω και των εισερχόμενων νερών στα εδάφη της χώρας μας από τη Βουλγαρία, οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει στη Θράκη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν συνολικά τις 80.000 στρέμματα".

 

Και μπορεί η καλλιέργεια βαμβακιού να αποζημιώνεται απόν τον ΕΛΓΑ μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παναγό οι βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα οδήγησαν πολλούς αγρότες, τη μεγαλύτερη μερίδα τους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για αποζημίωση και έτσι με τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών "απλά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο".

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πεδιάδα του ποταμού Ερυθροποτάμου-Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει περί τα 25.000 στρέμματα βαμβακιού, ενώ όπως επεσήμανε, λόγω των νερών που μπαίνουν στα ελληνικά εδάφη από τη Βουλγαρία, έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 70.000 στρέμματα σε εκτάσεις κατά μήκους του ποταμού Έβρου". Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμα, ότι φέτος στη Θράκη σπάρθηκαν περί τα 540.000 στρέμματα με βαμβάκι, εκ των οποίων τα 200.000 εντοπίζονται αποκλειστικά στο Έβρο.

 

Από τα κεντρικά γραφεία το ΕΛΓΑ, η αρμόδια υπάλληλος της υπηρεσίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες, θα έχουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.18.2018 14:04

Σέρρες: Εξόφληση 1.200 παραγωγών για παράδοση τεύτλων στην ΕΒΖ
Συνολικά 355 τευτλοπαραγωγοί παραμένουν ανεξόφλητοι από την εταιρία.

05.11.2018 11:57

Εγκρίθηκαν δύο μέτρα ύδρευσης για το δήμο Ωρωπού
Κοντά στα 3 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

05.07.2018 12:42

Προχωράει το έργο οδικής σύνδεσης Ακτίου-Αμβρακίας
Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της εργολαβίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<