Ελληνική μπύρα με τη «σφραγίδα» της Chimay

08-12-2014, 13:17
Ελληνική μπύρα με τη «σφραγίδα» της Chimay

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Βέλγικη μπύρα με ελληνικό σαφράν και μάλιστα από την περιοχή του Τυρού «γεννήθηκε» χάρη στην αγάπη για την Ελλάδα. Πριν περίπου 2 χρόνια μια ομάδα Βέλγων, που έχει αγοράσει σπίτια και επισκέπτεται τακτικά τον Τυρό Κυνουρίας, έψαχνε τρόπο να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του που πλήττονται από την κρίση.

 

Αναζητήθηκαν διάφορες εναλλακτικές, με δεδομένο ότι η περιοχή είναι «δύσκολη», δεν υπάρχουν πεδιάδες και το νερό δεν υπάρχει σε αφθονία. Κάπως έτσι κατέληξαν στο σαφράν και την καλλιέργειά του, η οποία δεν χρειάζεται πολύ νερό.

 

Αλλά τα πρώτα έξοδα για την καλλιέργεια ήταν αρκετά, χρειάζονταν κεφάλαιο. Έτσι, η ομάδα των φίλων του Τυρού προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ASBL Notios στο Βέλγιο, με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια, που θα έδιναν κίνηση στα πλάνα τους.  Η πρώτη θετική ανταπόκριση ήρθε από την κοινότητα των μοναχών του Αββαείου του Chimay, η οποία μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει (“Solidarité Cistercienne”), έδωσε την κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσει το έργο.

 

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η μπύρα Νοτιάς με ελληνικό σαφράν, η οποία παράγεται στις εγκαταστάσεις της Chimay, η οποία υποστήριξε το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή και διαθέτει ένα φημισμένο ζυθοποιείο με τεχνογνωσία και παράδοση αιώνων στην παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας.

 

Πρώτος στο «χορό» μπήκε ο κ. Δημήτρης Σιώρας, κάτοικος της περιοχής. Είναι τώρα στη δεύτερη χρονιά ενασχόλησης με την καλλιέργεια σαφράν και διαθέτει 3 στρέμματα. «Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά το τρέχω γιατί θέλω να προχωρήσει το εγχείρημα», σημείωσε ο ίδιος στην «Παραγωγή», προσθέτοντας πως η φετινή παραγωγή κρόκου που είχε, έφυγε για την Chimay. Μέχρι στιγμής έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την καλλιέργεια σε Γαλλία και Ελλάδα, ενώ έχει κατασκευάσει και αυτοσχέδια μηχανήματα που τον βοηθούν στο χωράφι.

 

Πρόσφατα, στο εγχείρημα προστέθηκαν ακόμα πέντε κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προτίθενται να καλλιεργήσουν και αυτοί σαφράν. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση γύρω από αυτό το πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ. François Misonne, ένας εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας.


Το μέλλον

 

Τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε η μπύρα για πρώτη φορά, περιορισμένα. Ωστόσο, από το επόμενο καλοκαίρι, από την αρχή της σεζόν, θα μπουν πιο συντεταγμένα στην ελληνική αγορά και τη βέλγικη, ενώ γίνονται και κινήσεις για τη Λετονία. «Η φετινή χρονιά που θα έρθει, θα δείξει εάν θα περπατήσει το εγχείρημα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας και προσθέτει: «Απώτερος στόχος είναι κάποια στιγμή να φτιάχνουμε τη μπύρα στο χωριό».

 

Ο ίδιος, ως παραγωγός αναμένει στα τέλη του 2015 να έχει τα πρώτα του κέρδη και κάνει λόγο για ικανοποιητική τιμή, ένα καλό συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<