Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

08-12-2014, 13:04
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Τέλος εποχής για τη σπορά χειμωνιάτικων σιτηρών και ψυχανθών, η καλή πορεία των οποίων εξασφαλίζεται από την άριστη προπαρασκευή της κλίνης του σπόρου (όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του) και τη σπορά χωρίς καθυστερήσεις. Εχθροί και ασθένειες των πυρηνοκάρπων (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, κερασιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά) αντιμετωπίζονται με καλλιεργητικά και χημικά μέτρα. Στην καρυδιά, τέλος, σημαντικές ζημιές προκαλούν η ανθράκωση και η φυτόφθορα, μυκητολογικές ασθένειες που περιορίζονται και προληπτικά.


ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η σπορά σε όλη τη χώρα των χειμωνιάτικων σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη), αλλά και των χειμωνιάτικων ψυχανθών (βίκος, όσπρια κ.ά.).

Το φύτρωμα και η πρώτη ανάπτυξη των φυτών ευνοήθηκαν φέτος από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, σε μερικές όμως περιοχές το φύτρωμα έγινε προβληματικό, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την εποχή της σποράς.

Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν έχει γίνει ακόμη η σπορά, η καλή προετοιμασία της κλίνης του σπόρου, απαλλάσσει το χωράφι για σημαντικό χρονικό διάστημα από τα ζιζάνια και έτσι αποκτούν προβάδισμα τα καλλιεργούμενα φυτά, πράγμα που προοιωνίζεται υψηλές αποδόσεις. Η προετοιμασία της κλίνης του σπόρου πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι στον ρώγο του και η τελική κλίνη του σπόρου ελαφρώς βολώδης.

Σε χωράφι που τα ψυχανθή καλλιεργούνται για πρώτη φορά, χρειάζεται εμβολιασμός του εδάφους με το κατάλληλο για το καλλιεργούμενο ψυχανθές τύπο αζωτοβακτηρίων ή μεταφορά χώματος από χωράφι στο οποίο έχει καλλιεργηθεί το συγκεκριμένο ψυχανθές.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών των πυρηνοκάρπων, όπως και των άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, χρησιμοποιούνται καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά (χημικά) μέσα.

Σε όλα τα πυρηνόκαρπα, ειδικά φέτος που οι μέχρι τώρα υψηλές για την περίοδο θερμοκρασίες παρέτειναν την βλαστική περίοδο, οι καλλιεργητικές εργασίες που συνιστώνται περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δέντρων από τα ξερά και προσβεβλημένα από τις ασθένειες κλαδιά και η συλλογή των σάπιων ή μουμιοποιημένων καρπών, που στη συνέχεια πρέπει να απομακρύνονται και να θάβονται ή να καίγονται. Οι καλλιεργητικές αυτές φροντίδες πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε με ξηρό καιρό και έχουν κύριο στόχο τη σημαντική μείωση των διαχειμαζόντων εχθρών, καθώς και τον δραστικό περιορισμό των μυκητολογικών, βακτηριολογικών και άλλων ασθενειών που τα προσβάλλουν.

Οι εχθροί και οι ασθένειες των πυρηνοκάρπων, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι ο εξώασκος, το κορύνεο, το βακτηριακό έλκος, η φυτόφθορα, ο ανθονόμος κ.ά., που αντιμετωπίζονται, επίσης, με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μέσα, όταν οι προσβολές είναι έντονες.

 

ΚΑΡΥΔΙΑ

Η ανθράκωση είναι μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την καρυδιά. Ο μύκητας διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, όπου σχηματίζει περιθήκια. Από αυτά απελευθερώνονται την άνοιξη ασκοσπόρια, που μολύνουν την τρυφερή βλάστηση. Για να περιοριστούν οι μολύνσεις του μύκητα την ερχόμενη άνοιξη, πρέπει να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

- Συλλογή και καταστροφή των πεσμένων φύλλων με όργωμα και παράχωμα ή κάψιμο.

- Κατά το κλάδεμα ή τη φύτευση νέων δενδρυλλίων να λαμβάνονται μέτρα για τον καλό αερισμό της φυτείας.

- Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής θα πρέπει να γίνει ένας ψεκασμός πριν την πτώση των φύλλων με βορδιγάλειο πολτό ή με χαλκούχο, εγκεκριμένο, κατάλληλο, φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.

Άλλη σοβαρή ασθένεια της καρυδιάς προκαλείται από μύκητες του γένους phytophthora, που είναι παθογόνα εδάφους και προσβάλουν το ριζικό σύστημα και την περιοχή του λαιμού των δέντρων. Προκαλεί εξασθένιση και ξήρανση του φυτικού κεφαλαίου και είναι ιδιαίτερα καταστροφική στα μικρής ηλικίας δέντρα.

Στα υπέργεια συμπτώματα περιλαμβάνονται η καχεκτική βλάστηση, το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων, η ξήρανση βλαστών και βραχιόνων και, τέλος, η τελική ξήρανση των δέντρων. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά κυρίως μέτρα, όταν έχει ήδη εμφανισθεί η ασθένεια στις φυτείες καρυδιάς, αλλά και όταν η ασθένεια δεν έχει ακόμη εμφανισθεί στα δέντρα καρυδιάς.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται εκρίζωση, απομάκρυνση και κάψιμο των ξερών και έντονα προσβεβλημένων δέντρων μαζί με τις ρίζες τους. Κατασκευή αναχώματος, έτσι ώστε το νερό του ποτίσματος να έρχεται σε επαφή με το λαιμό των δέντρων, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο υγρασίας κ.ά.

Ολοκληρώνοντας, συνιστάται όταν η ασθένεια δεν έχει εμφανισθεί στη φυτεία ή γίνεται φύτευση νεαρών δενδρυλλίων, να γίνεται επάλειψη του κορμού των δέντρων 1 μέτρο πάνω από το έδαφος, με βορδιγάλεια πάστα, καθώς και βελτίωση της αποστραγγιστικής ικανότητας του εδάφους και αποφυγή δημιουργίας πληγών στην περιοχή του λαιμού και των ριζών.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<