Απορούν και στην Τρόικα πώς οι αγρότες θα πληρώσουν 1,2 δισ. επιπλέον φόρους

05-12-2014, 13:42
Απορούν και στην Τρόικα πώς οι αγρότες θα πληρώσουν 1,2 δισ. επιπλέον φόρους

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Ούτε η Τρόικα δεν πιστεύει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι αγρότες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 1,2 δισ. ευρώ το 2015 για τα εισοδήματα του 2014, αδυνατώντας να αντιληφθεί τις πηγές των εν λόγω χρημάτων, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι παραμένει στο «τραπέζι» ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων με τα χρέη προς τον ΟΓΑ.

Όπως επισημαίνεται στο πακέτο μέτρων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην Τρόικα, «υπάρχει πιθανότητα κρυφής πηγής φορολογικών εσόδων από άτομα που δηλώνουν αγρότες ενώ δεν είναι, απολαμβάνοντας έτσι τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας για τους αγρότες». Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, προαναγγέλλονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα «τρέξουν» εντός δύο εβδομάδων σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κάθε προσβάσιμη βάση δεδομένων. Όπως καταλήγει η αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Τρόικα, όσοι πιαστούν στη «φάκα» των ελέγχων, θα φορολογηθούν σύμφωνα με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με συντελεστή δηλαδή 26%, αντί του 13% που προβλέπεται για τους αγρότες.

Να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωναν άγνοια για την εξέλιξη και ειδικά για τη χρήση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαδικασία.

Είναι προφανές ότι αν κάποιοι επιτήδειοι ετεροεπαγγελματίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης που ισχύει για τους αγρότες, καλώς και να πιαστούν στα «δίχτυα» των υπηρεσιών, ενώ είναι πιθανό το θέμα να συνδέεται με τη βιομηχανία πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχει στηθεί σε όλη τη χώρα και φέρνουν στο φως οι έρευνες του ΣΔΟΕ.

Ωστόσο, το πρόβλημα, σύμφωνα με αγροτικούς κύκλους, είναι να μη χρησιμοποιηθούν πραγματικοί αγρότες ως «μπαλάκι» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εκμεταλλευόμενοι από πλευράς της κυβέρνησης το γεγονός ότι είχαν μια άτυχη χρονιά και βρήκαν εισόδημα σε εξωγεωργική απασχόληση ή αντίστοιχα είχαν μια εξαιρετική χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι αγρότες και συνολικά ο αγροτικός πληθυσμός θα κληθεί να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα προβλεπόμενα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού του 2015.

 

 

Συμψηφισμοί με τη… βούλα της Τρόικας

Το θέμα των συμψηφισμών της ενιαίας ενίσχυσης με τα χρέη των αγροτών προς τον ΟΓΑ, επανέρχεται μετ’ επιτάσεως στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Όπως αναφέρεται ρητά, αυτοί μπορεί να γίνουν με τις πληρωμές του ΦΠΑ ή του αγροτικού πετρελαίου, αλλά μπορούν να γίνουν και με την ενιαία ενίσχυση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις στελεχών του ΟΓΑ, αλλά και κύκλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι επέμεναν ότι δεν θα πειραχτεί η ενιαία ενίσχυση.

Όπως είπε μεσοβδόμαδα ο υποδιοικητής του ΟΓΑ, Κανέλλος Τούντας, οι συμψηφισμοί που γίνονται αφορούν μόνο την επιστροφή ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κι όχι των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι αν ψηφιστεί από τη Βουλή, η τροπολογία που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ, οι επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα ποσά που περισσεύουν ως οφειλόμενο υπόλοιπο του αγρότη προς τον ΟΓΑ, μετά τους συμψηφισμούς με ΦΠΑ και πετρέλαιο, θα μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωσή και κατά επιθυμία του να τα συμψηφίζει με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλετών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται σε περίπου 248.000, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 150.000 αγρότες είναι μικροφειλέτες.

 

Στον… αέρα τα φορολογικά εν αναμονή της εγκυκλίου

Λιγότερο από ένα μήνα από τη λήξη της πρώτης χρήσης στα φορολογικά των αγροτών, παραμένουν βασικές εκκρεμότητες εκ μέρους της Φορολογικής Διοίκησης και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγρότες και οι λογιστές τους να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούν ακόμα οι διευκρινίσεις:

- Πώς θα φορολογηθούν και πότε η ενιαία ενίσχυση και οι αποζημιώσεις.

- Ο προσδιορισμός του αποτελέσματος (επιμερισμός των κοινών δαπανών) όταν στην ίδια αγροτική εκμετάλλευση υπάρχουν κλάδοι (παραγωγή αγροτικών προϊόντων και μεταποίηση ή παροχή υπηρεσιών), για τους οποίους ισχύει διαφορετικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος (13% ή 26%).
- Ο καθορισμός της διαδικασίας αποφυγής φορολόγησης εισοδημάτων της χρήσης 2014, που φορολογήθηκαν την προηγούμενη χρήση 2013 (αποφυγή διπλής φορολόγησης).
- Ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων στις ειδικές περιπτώσεις των φυτειών και του ζωικού πληθυσμού πάγιας εκμετάλλευσης.
- Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου (κατά 50%) συντελεστή, λόγω της ιδιότητας του νέου επιτηδευματία.
- Τί θα ισχύσει στις περιπτώσεις ιδιοκατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων;

- Θα αναγνωριστούν ως φορολογικά εκπεστέες δαπάνες τα εργατικά της συζύγου και των παιδιών του αγρότη, οι οποίοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ. Με ποιά παραστατικά και μέχρι ποιό ύψος;
- Τι θα ισχύσει με την ιδιοχρησιμοποίηση αγροτικής γης και ακινήτων. Σύμφωνα με το Άρθρο 39. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία. «1. Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων».
- Θα ισχύσει και για τους αγρότες (δεδομένου του επηρεασμού του κέρδους από τις καιρικές συνθήκες), η γενική διάταξη της μη δυνατότητας μεταφοράς στο επόμενο έτος τυχόν φορολογικής ζημιάς, όταν ο αγρότης έχει «τεκμήρια διαβίωσης»;

 

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στην "Παραγωγ'η" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<