Σούπερ μάρκετ: Οι «μεγάλοι» παίρνουν και τοπικές αλυσίδες

05-12-2014, 13:26
Σούπερ μάρκετ: Οι «μεγάλοι» παίρνουν και τοπικές αλυσίδες

Της Βούλας Μαλαίνου


Η κρίση ενώνει τις κορυφαίες επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και με τις τοπικές αλυσίδες, αποφέροντας σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Το 2014 οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου ακολούθησαν την «πεπατημένη» των εξαγορών, προκειμένου να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στην περιφέρεια, όπου οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες, χάρη στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

 

Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά των σούπερ μάρκετ, είναι απόρροια πολύχρονων «ζυμώσεων», οι οποίες τελικά καρποφόρησαν, ύστερα και από προτροπή των τραπεζών. Εδώ και μία τριετία οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έψαχναν ευκαιρίες ανάπτυξης εν μέσω κρίσης. Αλλά τα deals «κλείδωσαν», μόλις οι τράπεζες «άναψαν» το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση κορυφαίων σχημάτων, με υγιείς ισολογισμούς και προοπτικές. Μονόδρομος για τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών είναι οι συγχωνεύσεις.

 

Πέραν της δραστηριότητας στο εξωτερικό, η οποία έχει σώσει και την παρτίδα, οι μεγάλοι λιανέμποροι «χτυπούν» τώρα μικρότερα σούπερ μάρκετ σε επαρχίες ανά όλη την Ελλάδα, όπου η κρίση έχει επηρεάσει τον καταναλωτή σε μικρότερο βαθμό. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι το 2013 ο κύκλος εργασιών στα σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας μειώθηκε κατά 7%, ενώ στην περιφέρεια υποχώρησε κατά 2,5%. Στην Κρήτη δε, η πτώση ήταν οριακή, ενώ στην Πελοπόννησο καταγράφτηκε αύξηση της τάξεως του 2,1%. Το 2014 η εικόνα αναμένεται ακόμα καλύτερη. Καταλυτικός παράγοντας ο τουρισμός, ο οποίος φέτος σημείωσε ρεκόρ.

 

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίοι του κλάδου, μέσω των εξαγορών, «λύνουν» το πρόβλημα των χρεών τους προς τους πιστωτές, το οποίο θα μπορούσε να τους στοιχίσει ακόμη και την επιβίωσή τους.

 

Μετά και τις τελευταίες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν, η αγορά φαίνεται να προετοιμάζεται σταδιακά για την επικράτηση λίγων, αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως αυτό ήταν και το ζητούμενο εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης.

 

Το λιανεμπόριο φαίνεται να περνά πλέον στην… αντεπίθεση, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους κλάδους που «χτυπήθηκε» από την κρίση, με συνενώσεις ανάμεσα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως εκείνη της Σκλαβενίτης με τη Makro Cash & Carry. Τα «νερά» όμως αναμένεται να ταράξει ο ενδεχόμενος «γάμος» των Σκλαβενίτη - Βερόπουλου, όπως προμηνύει η εξαγορά του 60% στη Χαλκιαδάκης.


Σκλαβενίτης: Κινήσεις ματ σε επαρχία και χονδρική

 

Κινήσεις ματ κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η «Σκλαβενίτης», οι οποίες την οδηγούν στην πρώτη «γραμμή» του ανταγωνισμού.

 

Η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη συγχώνευσή της με τον Βερόπουλο, αφότου εξαγόρασε το 60% στη Χαλκιαδάκης (το οποίο ανήκε μέχρι πρότινος στον όμιλο Βερόπουλου). Πληροφορίες λένε πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του Βερόπουλου, το οποίο καταλήγει στη συνένωσή του με τη Σκλαβενίτη. Είναι γνωστό πως ο Βερόπουλος έχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και πως η Πειραιώς αναζητεί εδώ και χρόνια τον κατάλληλο αγοραστή.

 

Η συμφωνία πώλησης του συνόλου των μετοχών της Makro Cash & Carry, μέλους του γερμανικού Metro Group, στη «Σκλαβενίτη» σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής.

 

Η Σκλαβενίτης, με κύκλο εργασιών σήμερα 1,2 δισ. ευρώ περίπου και 8.500 εργαζομένους, έχει παρουσία 110 καταστημάτων λιανικής στην Αθήνα. Με την εξαγορά της Makro θα λειτουργεί, μέσω του νέου δικτύου Cash & Carry, σε 9 επιπλέον σημεία, εκ των οποίων τα 7 σε μεγάλες πόλεις εκτός Αττικής. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. 


Εδραιώνεται και στη Δυτική Ελλάδα η «Μαρινόπουλος»

 

Η περιφέρεια βρίσκεται στο στόχαστρο της «Μαρινόπουλος», η οποία επεκτείνει τα επιχειρηματικά της σχέδια στη δυτική Ελλάδα, προχωρώντας στην εξαγορά της Κρόνος Νικ. Καρακίτσος ΑΕΒΕΗ. Σημειώνεται ότι η «Μαρινόπουλος» διαθέτει στην περιοχή (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία) 17 καταστήματα, ενώ η Κρόνος διαθέτει 19 καταστήματα στο Νομό. Πέρα της Δυτικής Ελλάδας, η εταιρεία έχει εξαπλωθεί και στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Στόχος της «Μαρινόπουλος» είναι να ενδυναμώσει την παρουσία της στη λιανική αγορά, γι’ αυτό και προβαίνει σε ολοένα και περισσότερες κινήσεις εξαγορών.

 

Με τη νέα συμφωνία εξαγοράς, το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» θα αριθμεί σε σύνολο 906 σημεία πώλησης.


Στη μάχη του ανταγωνισμού και οι «μικρότεροι»

 

Στη μάχη του ανταγωνισμού ρίχνονται όμως και οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής. Ενδεικτική, η εξαγορά της «Βιδάλης Μάρκετ», που δραστηριοποιείται με 12 σημεία σε νησιά των Κυκλάδων, από τα κρητικά σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ, τα οποία ελέγχονται από συνεταιρισμό εταιρειών και καταναλωτών και αριθμούν πάνω από 30 καταστήματα στην Κρήτη.

 

Το 2015 θα ανακοινωθούν και νέες σημαντικές συμφωνίες, λένε κύκλοι του λιανεμπορίου. Εταιρείες κάθε μεγέθους, αλλά υπερχρεωμένες, δεν θα επιβιώσουν και θα πουληθούν. Η αγορά δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το έργο με την Ατλάντικ, η οποία πτώχευσε, αφότου δεν κατόρθωσε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<