Hμερολόγιο από 5 -11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

04-01-2013, 13:45
Hμερολόγιο από 5 -11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

 Γράφουν οι γεωπόνοι :

 

Αγγ.Κούτρου –Αυγουλά

 

και Ορέστης Καίρης

 

Νέα χρονιά , αλλά παραδοσιακά τέτοια εποχή απαιτείται αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων που αναπτύσσονται μαζί με τα χειμερινά σιτηρά. Η εποχή ωστόσο ενδείκνυται για φύτευση για δέντρα όπως η μηλιά, η αχλαδιά και η ροδιά.Προσοχή απαιτέιται και για τα νεαρά φυτά τομάτας …

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ

 

Συνιστάται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων των χειμερινών σιτηρών, μεταξύ των άλλων μεθόδων και η χημική ζιζανιοκτονία με κατάλληλα εγκεκριμένα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα. Ενδείκνυται ως εποχή εφαρμογής το στάδιο μεταξύ του 3ου-4ου φύλλου της καλλιέργειας (αδέλφωμα) και της εμφάνισης του πρώτου κόμβου στο στέλεχος. Στόχος είναι η ζιζανιοκτονία να γίνεται σχετικά νωρίς, που τα ζιζάνια έχουν μεν φυτρώσει αλλά είναι ακόμη μικρά. Εφιστάται η προσοχή για την αποφυγή φαινομένων φυτοτοξικότητας, να αποφεύγεται ο ψεκασμός στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών καθώς και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, π.χ. πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η περίοδος του αδελφώματος είναι η καταλληλότερη για τα περισσότερα σκευάσματα.

 

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 

Ενδείκνυται η εποχή για τη φύτευση έρριζων ή γυμνόρριζων δέντρων όπως η μηλιά, η αχλαδιά, η ροδιά κ.ά., με άνοιγμα λάκκου διαστάσεων 60 x 60 x 60 εκ., και πάντοτε ανάλογα με το μέγεθος της μπάλας χώματος και τον όγκο των ριζών. Στον πυθμένα του λάκκου προστίθεται οποιοδήποτε κομπόστ ή μικρή ποσότητα κοπριάς. Συνιστάται προσοχή κατά την προσθήκη του λιπάσματος, έτσι ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τις ρίζες των φυτών και έχουμε εξ αυτού του λόγου φαινόμενα φυτοτοξικότητας (κάψιμο). Επισημαίνεται για τα γυμνόρριζα δέντρα, να εφαρμόζεται ελαφρύ κόψιμο μέρους των ριζών και η εμβάπτισή τους σε ορμόνη ριζοβολίας, καθώς και η αφαίρεση των παραφυάδων ή των ξερών κλάδων πριν την τοποθέτηση του δέντρου στο κέντρο του λάκκου, που συμπληρώνεται στη συνέχεια με χώμα.

 

Προτείνεται για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, να κατασκευάζεται μια ελαφριά λακούβα-λεκάνη ποτίσματος γύρω από το φυτό, για δε την προστασία από το ψύχος να τυλίγεται ο κορμός των πιο ευαίσθητων και πρόσφατα μεταφυτευομένων δέντρων με ύφασμα παγοπροστασίας, ένα τσουβάλι ή ένα κομμάτι νάϊλον. Επισημαίνεται ότι η εποχή είναι κατάλληλη για προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των εσπεριδοειδών, των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, των ακρόδρυων (ξηροί καρποί) καθώς και της ελιάς από διάφορες μυκητολογικές προσβολές. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μετά το τέλος του κλαδέματος ή της συγκομιδής, όπως επίσης μετά τη φυλλόπτωση ή και μετά από ακραίες καιρικές συνθήκες (δυνατός άνεμος, χαλάζι). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται μετά από δυνατή βροχή, καθώς ο χαλκός ξεπλένεται και απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού για την προστασία των δέντρων.

 

ΤΟΜΑΤΑ

 

Επισημαίνεται ότι το βακτηριακό έλκος της τομάτας είναι μία ασθένεια προκαλούμενη από βακτήριο που μεταφέρεται με το σπόρο και παρουσιάζεται συνήθως στα νεαρά φυτά με συμπτώματα μαρασμού και γρήγορης νέκρωσης, ενώ στις περιπτώσεις επιβίωσης παρουσιάζεται έντονος νανισμός. Φυτά με υψηλή μόλυνση κιτρινίζουν σταδιακά, μαραίνονται και καταρρέουν, η δε εκδήλωση της μόλυνσης των νεαρών καρπών γίνεται με εμφάνιση μικροκαρπίας, καθώς και με παραμόρφωση και μεταχρωματισμό του αγγειακού τους ιστού στην περιοχή του κάλυκα.

 

Συνιστάται προσοχή καθώς η μεταφορά του βακτηριδίου γίνεται με το σπόρο, το νερό, τα έντομα, ακόμη και με τα εργαλεία κατά τη φάση του εμβολιασμού, της μεταφύτευσης, της καλλιέργειας του εδάφους, της τεχνητής γονιμοποίησης, του ψεκασμού και της συγκομιδής. Σε συνθήκες θερμοκρασίας γύρω στους 24-28 οC, σχετικής υγρασίας τουλάχιστον 80%, σχετικά χαμηλής έντασης φωτισμού, υψηλής συγκέντρωσης του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία και pH περί το 8 (αλκαλικό) ευνοείται η ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα αμμώδη εδάφη, παρά στα πλούσια οργανικά, επειδή στην κατηγορία αυτή παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα.

 

Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με τη χρησιμοποίηση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόροι, σπορόφυτα). Οι επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα σε συνδυασμό με mancozeb έχουν προληπτικό παρά θεραπευτικό χαρακτήρα και πραγματοποιούνται μετά το κλάδεμα των φυτών και σε χωράφια που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του βακτηρίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<