Βράζουν οι αδικημένοι της νέας ΚΑΠ

01-12-2014, 11:57
Βράζουν οι αδικημένοι της νέας ΚΑΠ

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Σε εκστρατεία πειθούς για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2015, έχουν επιδοθεί τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να προλάβουν αντιδράσεις, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει για πρώτη φορά στο «στόμα» του τη νέα ΚΑΠ ζητώντας άμεση δημοσιοποίηση του Εθνικού Φακέλου.

 

Σε περιοχές όπως η Κρήτη, που αναμένεται να είναι από τις «χαμένες» της νέας ΚΑΠ, το κλίμα είναι ήδη εκρηκτικό. Στα 205,9 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) τις απώλειες για τις ενισχύσεις μόνο στα ελαιόδεντρα του νησιού και καταγγέλλει το γεγονός ότι ακόμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία εκτάσεων, δικαιούχων και δικαιωμάτων που ισχύουν σήμερα, καθώς και εκείνα που θα ισχύσουν το 2019, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στα… σκοτάδια.

 

Σε ρόλο πυροσβέστη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Ηράκλειο επέμεινε ότι η Κρήτη θα βγει ωφελημένη και όχι χαμένη. Ανέφερε ότι προγραμματίζεται να δοθούν στο νησί κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια, από τα 4 δισ. που είναι συνολικά οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι αναμένονται άμεσα 3 μεγάλα έργα, η εκτροπή στο Πλατύ (που περιμένει το Ρέθυμνο και η Μεσσαρά) και τα έργα σε Λίθινες Λασιθίου και Ταυρωνίτη Χανίων. Μάλιστα, είπε ότι «το λάδι που παράγεται σήμερα στην Κρήτη, με τα στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών εδώ και των αγροτών, είναι περίπου τα δύο τρίτα του λαδιού που παρήγαγε η Κρήτη το 2006 –το ξέρετε φαντάζομαι καλύτερα από μένα. Το πρόβλημά μας αυτό είναι, να αμειφθεί αυτός που παράγει και να ανεβάσουμε την παραγωγή κρατώντας πολύ ψηλά την ποιότητα». Σημείωσε, τέλος, ότι ποσοστό 19% θα μεταφερθεί από τις άμεσες ενισχύσεις στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την εξισωτική αποζημίωση, η οποία, όπως είπε, θα αυξηθεί.

 

Στο Κιλκίς

Σε άλλο χώρο, σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. στο Κιλκίς, ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Μελάς άφησε διάπλατα ανοιχτό το «παράθυρο» της προνοµιακής ενεργοποίησης δικαιωµάτων όσων αποδεδειγµένα καλλιεργούν ή εκτρέφουν ζώα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι κάτοχοι αντίστοιχων δικαιωµάτων. Μάλιστα, προσδιόρισε το διάστημα αυτό στην τελευταία 5 ετία, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τη διατήρηση και στη νέα ΚΑΠ του μεγαλύτερου μέρους των ιστορικών δικαιωμάτων, πρώην κυρίως αγροτών, στερώντας κονδύλια από τους εν ενεργεία.

 

«Συχνές» ερωτήσεις

Στη Λάρισα, η Ομάδας Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, επέλεξε μια πρωτότυπη επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποβάλλοντας γραπτώς ερωτήματα, τα οποία και απαντήθηκαν.

Αναλυτικότερα:

ΕΡ.: Αν ένας παραγωγός με εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 300 στρ. καλλιεργήσει 25% της έκτασης με ψυχανθή, χρειάζεται να έχει 3 διαφορετικές καλλιέργειες;

ΑΠ.: Ναι.

 

ΕΡ.: Για τις εκμεταλλεύσεις πάνω από 300 στρ. απαιτούνται να υπάρχουν τρεις διαφορετικές καλλιέργειες και 5% της έκτασης περιοχή οικολογικής εστίασης. Αν η οικολογική εστίαση καλύπτεται από 5% ψυχανθές, αυτή η έκταση μπορεί να καλύπτει και την τρίτη καλλιέργεια;

ΑΠ.: Ναι.

 

ΕΡ.: Παραγωγός έχει εκμετάλλευση 400 στρ., από τα οποία τα 200 στρ. καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο και τα 200 στρ. συμβατικά. Χρειάζεται να κάνει πρασίνισμα ή όχι; Κι αν ναι, σε πόσα στρέμματα; (Αν και έχει δοθεί απάντηση στον Αλμυρό και υπάρχει διατύπωση στον κανονισμό, επανήλθαμε στην ερώτηση, γιατί δημιουργήθηκε μια ασάφεια).

ΑΠ.: Στα 200 στρ. (σ.σ. δηλαδή εξαιρείται η βιολογική).

 

ΕΡ.: Παραγωγός φύτεψε δέντρα και τα δήλωσε για πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ 2014 σε τεμάχια, που είχε δικαιώματα και μέχρι το 2013 τα καλλιεργούσε με αροτριαίες καλλιέργειες. Για τις εκτάσεις αυτές το 2015 θα του δοθούν δικαιώματα δενδρωδών καλλιεργειών;

ΑΠ.: Όχι, γιατί η κατηγοριοποίηση των αγροτεμαχίων (αροτραία- βοσκότοποι-δενδρώνες) θα γίνει με βάση στοιχεία ΟΣΔΕ πριν το 2014.

 

ΕΡ.: Αν κάποιος παραγωγός έχει μεικτή εκμετάλλευση με δέντρα και αροτριαίες καλλιέργειες-αγροδασικά συστήματα, πώς θα υπολογιστούν τα δικαιώματά του;

ΑΠ.: Αν τα δέντρα είναι παραγωγικά, θα πάρει από δύο περιφέρειες δικαιώματα. Αν τα δέντρα είναι στο πλαίσιο του προγράμματος δάσωσης (που πριν οι εκτάσεις ήταν αροτραίες), θα πάρει από μια Περιφέρεια (αροτραία).

 

ΕΡ.: Κάποιος που βρίσκεται στο πρόγραμμα «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και έχει 300 στρέμματα και αφήνει αγρανάπαυση, λόγω απαιτήσεων του προγράμματος, είναι υποχρεωμένος να αφήσει επιπλέον 5% για οικολογική εστίαση ή όχι;

ΑΠ.: Δεν είναι υποχρεωμένος να αφήσει επιπλέον 5% έκταση σε αγρανάπαυση, αλλά θα υποστεί μείωση της ενίσχυσης του αγροπεριβαλλοντικού, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί μετά την έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από την Ε.Ε.

 

ΕΡ: Εκτάσεις, που αναδασώθηκαν με τους Καν. 1257/99 και 1698/05 με ακακίες ή καρυδιές, θα είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο εφαρμογής της βασικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ; Τί θα ισχύσει για εκτάσεις, που οι συμβατικές υποχρεώσεις με τα προγράμματα των εν λόγω Κανονισμών λήγουν το 2016;

ΑΠ.: Ναι, θα είναι ως αροτραίες.

 

ΕΡ.: Τί θα γίνει στη διαδικασία της σύγκλισης και προστασίας των υψηλών δικαιωμάτων;

ΑΠ.: Στην περίπτωση που υπάρχει μείωση της έκτασης που δηλώνεται το 2015 και η ΑΜΑΔ αυξάνεται, θα ενεργοποιείται η ρήτρα του απροσδόκητου κέρδους, που σημαίνει ότι ποσοστό της αύξησης θα μεταφερθεί στο εθνικό απόθεμα.

 

ΕΡ.: Ένας κτηνοτρόφος έχει μεικτά δικαιώματα ήτοι 0,7 εκτ. αξίας 3.500 ευρώ και ένα ειδικό αξίας 2.500 ευρώ. Εάν το 2015 δηλώσει 0,7 εκτάρια αρόσιμες καλλιέργειες και 300 πρόβατα χωρίς βοσκότοπο, θα μπορέσει να τύχει της συνδεδεμένης ενίσχυσης των 150 ευρώ περίπου/ΜΜΖ και για πόσα πρόβατα;

ΑΠ.: Σύμφωνα με τον Κανονισμό, προϋπόθεση για να χορηγηθεί συνδεδεμένη σε γεωργό (που κατέχει ειδικά δικαιώματα) είναι να μη διαθέτει επιλέξιμη έκταση για ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Άρα, ή θα πρέπει να μη δηλώσει την έκταση (0,7 εκτ.) ή αν τη δηλώσει, θα πρέπει να δηλώσει και βοσκότοπο. Ο συντελεστής για αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους είναι 0/15. Άρα, θα πάρει συνδεδεμένη για 45 ΜΜΖ.

 

ΕΡ.: Για τον υπολογισμό της αρχικής μοναδιαίας αξίας, στις ενισχύσεις που έλαβε ο γεωργός στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης το 2014, θα συνυπολογιστούν και αυτές, που έλαβε σαν συνδεδεμένες με βάση το άρθρο 68 του Καν. 73/2009 για το ίδιο έτος;

ΑΠ.: Όχι.


Καρασμάνης: 240 εκατ. ευρώ σε 16.000 νέους αγρότες, από το 2015

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Καρασμάνης, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη των νέων αγροτών και στην προσπάθεια ανανέωσης του ηλικιακού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Αναλυτικά, ο κ. Καρασμάνης σημείωσε τα εξής: «Οι νέοι αγρότες αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η ελληνική γεωργία. Είναι το “νέο αίμα’’, που αναζωογονεί την ελληνική ύπαιθρο. Στηρίζουμε τη δραστηριότητά τους και στηριζόμαστε στις ιδέες τους, ώστε από κοινού να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Το ενδιαφέρον μας για τους νέους αγρότες είναι έμπρακτο. Με το νέο πρόγραμμα εγκρίναμε την είσοδο 11.116 παραγωγών μέχρι 40 ετών στο αγροτικό επάγγελμα, οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες. Και αυτό έγινε μετά από δική μας επίμονη και συστηματική προσπάθεια. Οι πληρωμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης, που αντιπροσωπεύει το 70%, καταβλήθηκε ήδη σε 2.029 δικαιούχους, με ποσό 24 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί σε επιπλέον 1.100 νέους αγρότες με ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου.

Ήδη, κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των νέων αγροτών, του παλαιού προγράμματος, η β’ και η γ’ δόση, το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουμε να έχουν πάρει την πρώτη δόση το σύνολο των δικαιούχων, με ένα συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ. Κατ’ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε την πολυπόθητη ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας.

»Στόχος μας είναι μέσα στο 2015, με το καινούριο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών με μια σειρά δράσεων, επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα, θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας με 240 εκατ. ευρώ.

»Η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για το υπουργείο μας. Η προσπάθειά μας αυτή βλέπουμε ότι αποδίδει καρπούς και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρός. Γι’ αυτό και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι νέοι αγρότες να στηριχθούν με όλα τα δυνατά μέσα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αποτελέσουν τους πρωτεργάτες της αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας».


Κουκουλόπουλος: Ισχυρές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί

Οι Έλληνες αγρότες από την 1/1/2015, με τη νέα ΚΑΠ, πρέπει να βρεθούν οργανωμένοι «σε σοβαρές και ισχυρές ομάδες παραγωγών, σε σοβαρούς, δυνατούς και υγιείς οικονομικά συνεταιρισμούς, για να μπορέσουν να δώσουν αξία στη δουλειά και το προϊόν τους». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, σχετικά με την κατάσταση στη Συνεταιριστική Ένωση Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ).

Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «το καλώς εννοούμενο συμφέρον των αγροτών μπορεί και πρέπει να τους οδηγήσει σε συλλογικές μορφές οργάνωσης και όχι μια κρατική επιταγή. Εκεί που επιχειρούν και λειτουργούν συλλογικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Είναι μεγάλο κίνητρο, ως ύψιστη υποχρέωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εμού προσωπικά, να ανορθώσουμε την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι, να ανορθώσουμε την ιδέα της συλλογικής δράσης κατοχυρώνοντας εμείς εδώ από τη Βουλή και την κυβέρνηση τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας».

Απαντώντας στο σκέλος της επίκαιρης ερώτησης για την παραγωγή και καλλιέργεια σύκων, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει ο β’ Πυλώνας, το αναπτυξιακό δηλαδή σκέλος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προφανώς και είναι απολύτως θετικό, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, ώστε να υπάρξει μια αναγέννηση του φυτικού κεφαλαίου της καλλιέργειας σύκων».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<