Μύθος-Ολυμπιακή: Τί κερδίζουν οι δυο εταιρείες από τη συγχώνευση

24-11-2014, 13:49
Μύθος-Ολυμπιακή: Τί κερδίζουν οι δυο εταιρείες από τη συγχώνευση

Της Άννας Αραμπατζή


Η «ισχύς εν τη ενώσει» σκέφτηκαν η Μύθος και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και, επιτέλους, κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη συγχώνευσή τους.


Οι δυο εταιρείες, μετά από αρκετό καιρό ζυμώσεων, αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους, ταράζοντας τα νερά της εγχώριας αγοράς μπύρας. Εφόσον η συμφωνία λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα συμμετέχει με 51% ο όμιλος Carlsberg και με 49% οι μέτοχοι της πρώην Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ως φυσικά πρόσωπα, ήτοι, ο κ. Γιάννης Χήτος με 25% και οι αδερφοί Γκρέκη από 12%.

 

Το «τυράκι» για τη δανέζικη Carlsberg, τη μητρική της Μύθος, ήταν το μερίδιο 13% που ελέγχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, στην ουσία μέσω του σήματος Fix, το οποίο είναι και το παλαιότερο στην ελληνική αγορά. Έτσι, θα γίνει ο δεύτερος «παίκτης» του κλάδου, αφού διπλασιάζει το μερίδιό του και μπορεί να κοιτάζει από άλλη θέση πλέον τον όμιλο Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία).

 

Από την άλλη, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με τη συγχώνευση αυτή, μπαίνει κάτω από την «ομπρέλα» μιας πολυεθνικής, με επαρκή ρευστότητα και όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται. Αν και ορισμένοι θεωρούν πως η κίνηση αυτή οφείλεται στα δάνεια που έχει η Ολυμπιακή, αυτό διαψεύστηκε από τον κ. Χήτο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δανεισμός της εταιρείας του αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ.

 

Τόσο ο κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Μύθος Ζυθοποιία, ο οποίος θα έχει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και στη νέα εταιρεία, όσο και ο επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, κ. Γ. Χήτος, που στη νέα εταιρεία θα έχει τη θέση του αντιπροέδρου, αρνήθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ότι για τη συγχώνευση καταβλήθηκε τίμημα από την Carlsberg στην ελληνική εταιρεία.

 

Πάντως, με τον «γάμο» αυτό, θα προκύψει μια εταιρεία με δυο εργοστάσια σε Σίνδο και Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,2 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, 14 σήματα εκ των οποίων τα 7 παράγονται στην Ελλάδα, δίκτυο 2.000 προμηθευτών, μερίδιο αγοράς 29%, πωλήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους.

 

Μάλιστα, η νέα εταιρεία θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ την πενταετία 2015-2019. Βασικοί πυλώνες του πλάνου αυτού, που μένει να καθοριστεί, είναι κυρίως η ανανέωση του εξοπλισμού, των υποδομών και των προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία.

 

Στις προτεραιότητες της νέας εταιρείας εντάσσονται, επίσης, η ανάπτυξη συνεργειών σε θέματα προμηθειών, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, καθώς και η βελτιστοποίηση και καλύτερη αξιοποίηση των δικτύων διανομής.

 

Σχετικά με τις πρώτες ύλες, ήδη η υπάρχουσα Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει αυξήσει το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού που εφαρμόζει και στόχος τους είναι η νέα εταιρεία σταδιακά να χρησιμοποιεί εξ’ ολοκλήρου ελληνικές πρώτες ύλες.

 

Όσο για σήματα των δύο εταιρειών, που φτάνουν μαζί τα 14, σύμφωνα τόσο με τον κ. Α. Καραφυλλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Μύθος όσο και τον κ. Ι. Χήτο, πρόεδρο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, δεν υπάρχουν σκέψεις μείωσης τους.

 

Αντίθετα, στο ερώτημα για νέα προϊόντα μέσω επέκτασης στον κλάδο των αναψυκτικών, το θέμα έμεινε ανοιχτό.

 

Οι σκέψεις για τη δημιουργία βυνοποιείου στην Ελλάδα, αφού καμία από τις δύο εταιρείες δεν διαθέτει δικό της, υπάρχουν και θα εξεταστεί σοβαρά εν ευθέτω χρόνω, μόλις βρεθεί ο βηματισμός της νέας εταιρείας.

 

Ο ανταγωνισμός

Με τη συνένωση αυτή, το μερίδιο αγοράς που θα έχει η νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία φτάνει το 29%. Στόχος δε, είναι μετά την επόμενη πενταετία, να ξεπεράσει και το 32%.

 

Έτσι, το νέο σχήμα θα μπορεί να «κοντράρει» από καλύτερη θέση την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που κρατά τα σκήπτρα με μερίδιο αγοράς 55%. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι εκκρεμούν εδώ και χρόνια αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει δεχθεί καταγγελίες για δεσπόζουσα θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά.

 

Ο πόλεμος θα είναι μεγάλος καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, η ελληνική αγορά μπύρας έχει περιθώρια ανάπτυξης, παρά τη χαμηλή κατανάλωση

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<