Στον «αέρα» διεθνώς τα ΠΟΠ ελαιολάδου

24-11-2014, 13:30
Στον «αέρα» διεθνώς τα ΠΟΠ ελαιολάδου

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να χαθεί διεθνώς η προστασία που διαθέτουν τα αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα με γεωγραφικό προσδιορισμό ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, καθώς λήγει στο τέλος του έτους σχετική διεθνής συνθήκη.

 

Όπως αποκάλυψε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, «η διεθνής συνθήκη του 2005 για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει θέματα διάθεσης, εμπορίας, αλλά και γεωγραφικού προσδιορισμού του ελαιολάδου και των ελιών, που αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Νότου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι για την Ελλάδα οι ελιές Καλαμάτας, οι οποίες συνιστούν εξαγωγικό προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση».

 

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τονίζει ότι τα ίδια κράτη-μέλη πλήττονται βαρύτατα τόσο από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, όσο και από τις ρωσικές απαγορεύσεις και ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τις ενέργειες της Επιτροπής αναφορικά με την παράταση της συμφωνίας, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.

 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) 27 τύποι ελαιολάδων εγχώριας παραγωγής, γεγονός που απεικονίζει τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης της εγχώριας παραγωγής.


Το ΠΟΠ Καλαμάτας

Εξελίξεις στο θέμα της κατοχύρωσης του ελαιολάδου Καλαμάτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δημοσιεύθηκε στη σημερινή Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταχώρησή του με νέα στοιχεία στον κοινοτικό κατάλογο των προστατευόμενων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Οι τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν αποδεκτές το υπουργείο έχουν να κάνουν με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του εν λόγω ελαιολάδου, καθώς και με τη θέσπιση αυστηρότερων ποιοτικών προδιαγραφών, ώστε η ονομασία να χρησιμοποιείται μόνο για το πλέον ποιοτικό ελαιόλαδο της περιοχής.

 

Επισημαίνεται ότι, όταν δημοσιεύθηκε η κατάθεση του φακέλου με το σχετικό αίτημα τον Ιούνιο του 2012 στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν 4 ενστάσεις από την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία και την Ελβετία (!!), οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Έτσι, ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τα οποία και δόθηκαν. Όπως σημειώνουν, ωστόσο, παράγοντες του Υπουργείου, κάποιοι ιδιωτικοί φορείς, τους οποίους δεν κατονομάζουν αρμούνται, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία που θα βοηθούσαν στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε πρόσφατα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, «πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. Δεν απέκλεισαν βέβαια τον κίνδυνο να υπάρξει κωλυσιεργία από πλευράς της Κομισιόν, διότι διάφορα συμφέροντα πιέζουν και απειλούν με ενστάσεις».

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.23.2019 16:24

Εντείνονται οι έλεγχοι για τις αγορές του Πάσχα
Μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν 382 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διακινούμενα φορτία και διαπιστώθηκαν 156 μη συμμορφώσεις,

04.23.2019 16:08

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση επί 4 χρόνια αφήνει την ΕΒΖ να αργοπεθαίνει
Επίκαιρη ερώτηση του αντιπρόεδρου της ΝΔ στη Βουλή προς τους Τσακαλώτο, Δραγασάκη και Αραχωβίτη.

04.23.2019 15:54

Στα 93 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι του 2019
Αύξηση των τιμών στα  οπωροκηπευτικά προϊόντα κατά 28%, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<