Στη Γλυφάδα μαζεύουν ελιές για τις άπορες οικογένειες

19-11-2014, 13:29
Στη Γλυφάδα μαζεύουν ελιές για τις άπορες οικογένειες

Θετική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της Γλυφάδας στο κάλεσμα του δήμου για συγκομιδή των καρπών των ελιών από όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου το λάδι που θα παραχθεί να διανεμηθεί στις φτωχές και τις άπορες οικογένειες της πόλης. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συγκομιδή ελιών στη Γλυφάδα. Έχουμε ένα δώρο της φύσης και αποφασίσαμε να το εκμεταλλευθούμε για να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Πρώτη μέρα σήμερα, δεκάδες είναι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, που με εργαλεία που πήραν μαζί τους από το σπίτι τους, μαζεύουν ελιές σε περιοχές του δήμου. Μπορεί η εικόνα να μην ταιριάζει με το παραλιακό κομμάτι της Γλυφάδας, που γνωρίζουν οι περισσότεροι, όμως, όπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου «είναι χιλιάδες οι ρίζες και αναμένουμε να μαζέψουμε τόνους ελιών από τις οποίες θα παραχθούν τόνοι λαδιού. Μόνο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, έκτασης 4,5 στρεμμάτων, που ξεκινήσαμε το πρωί, υπάρχουν 300 ρίζες και αναμένεται να μαζέψουμε έναν τόνο. Τα πεζοδρόμια της πόλης μας είναι γεμάτα ελιές. Μια απλή βόλτα να κάνεις στη Γλυφάδα θα δεις ελιές γεμάτες καρπό που έχει μαυρίσει και πέφτει».

Οι δημότες αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία και σύμφωνα με όσα λέει ο δήμαρχος, δεν υπάρχει έλλειψη χεριών για το μάζεμα του πολύτιμου καρπού. «Ξεπερνούν τους πενήντα οι εθελοντές σήμερα, έφεραν χτένια, δίχτυα, μουσαμάδες, χρησιμοποιώντας και εργαλεία του δήμου, μάζεψαν μέσα σε μία ώρα δέκα τσουβάλια ελιές. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι περισσότερα δίχτυα για να απλώνουμε κάτω από τα δέντρα καθώς είναι πολλοί όσοι έρχονται για να βοηθήσουν. Μάλιστα, σχεδιάζουν αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή να κλαδέψουν τα δέντρα προκειμένου η παραγωγή να είναι καλύτερη του χρόνου. Χαίρονται πολύ. Χαιρόμαστε και εμείς που βλέπουμε τους πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά και να λένε ότι αξίζει τον κόπο αφού θα προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη».

Η ιδέα της συγκομιδής των ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου ανήκει, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, σ’ έναν από τους εθελοντές του «γραφείου εθελοντών» που έχει δημιουργήσει ο δήμος και κατά τη δίμηνη λειτουργία του ξεπερνά τους 200 συμμετέχοντες.

«Σκεφτόμασταν πώς θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ενόψει των εορτών και ένας εθελοντής πρότεινε να αναλάβουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το λάδι αφού παραχθεί θα ελεγχθεί για την τοξικότητά του και στη συνέχεια θα διανεμηθεί με το κοινωνικό παντοπωλείο πριν από τις γιορτές» λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας.

Στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου υπάρχουν εγγεγραμμένες 600 οικογένειες, περισσότεροι από 1200 άνθρωποι. «Όμως, πολλοί είναι αυτοί που δεν δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη για λόγους αξιοπρέπειας και οι υπηρεσίες του δήμου τους αναζητούν. Ο κόσμος γνωρίζει για τη Γλυφάδα το κομμάτι της παραλίας, όμως, πάνω από τη Βουλιαγμένης, υπάρχει φτώχια, ανέχεια, πολλά προβλήματα. Η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Εκεί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου με ό,τι μέσα έχουμε» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Παπανικολάου σχεδιάζει κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η συγκομιδή, σε συνεργασία με σχολεία να συμμετέχουν και μαθητές προκειμένου να γνωρίσουν περισσότερα για το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Η συγκομιδή των καρπών της ελιάς θα ξεκινά στον δήμο της Γλυφάδας στις 11 το πρωί και θα συνεχίζεται μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2132025396 και 2132025381 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και στο info@glyfada.gr.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<