«Λουξοδρομώντας» σε νέα προϊόντα και αγορές

17-11-2014, 14:41
«Λουξοδρομώντας» σε νέα προϊόντα και αγορές

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Δεν… λοξοδρομεί, αλλά «λουξοδρομεί», όπως λέει και η διαφήμισή της, προς νέες αγορές και προϊόντα η πατρινή βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ Μαρλαφέκας.

 

Εμφανίζοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τις αρχές της κρίσης και διευρύνοντας το πελατολόγιό της, εντός και εκτός Ελλάδος, τη στιγμή που οι εν Ελλάδι θυγατρικές πολυεθνικών παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, η εταιρεία προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της.

 

Όπως τόνισε στην «Παραγωγή» ο εμπορικός διευθυντής, κ. Κώστας Μαρλαφέκας, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2015 παρουσιαστούν θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα νέα ολιγοθερμιδικά προϊόντα της Λουξ, με φυσικά γλυκαντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για καινοτομία, καθώς η αντικατάσταση των γλυκαντικών ουσιών γίνεται με φυσικό τρόπο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, επεκτείνεται και το εργοστάσιο της Πάτρας, με νέα γραμμή παραγωγής. Ως το Μάρτιο του 2015 η επένδυση θα «τρέχει» και η δυναμικότητά του εργοστασίου θα αυξηθεί κατά 40%.

 

Και δεν είναι το μόνο σχέδιο επέκτασης στα σκαριά, καθώς οι αδελφοί Μαρλαφέκα συνεχίζουν να αναζητούν επενδυτή για την υλοποίηση νέου πρότζεκτ στο Αίγιο. Το θέμα της χρηματοδότησης το έχει κρατήσει πίσω, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν νεότερα μέσα στην επόμενη χρονιά. Για την επένδυση των 35 εκατ. ευρώ η Λουξ έχει μερικές σοβαρές προτάσεις, κυρίως από ξένους επενδυτές, αλλά αυτό που επιθυμεί είναι να προχωρήσει σε αυτήν, διατηρώντας το management, όρος που είναι απαράβατος.

 

Η κρίση τους δυνάμωσε

«Με σκληρή δουλειά και προσεκτικές επιλογές έχουμε καταφέρει να πετύχουμε συνεχή κερδοφορία ετών, εξαιρετική ποιότητα για τα προϊόντα μας και την καθολική αναγνώρισή τους», σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας και προσθέτει πως η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών απέναντι στο ελληνικό προϊόν, που ήρθε μαζί με την κρίση, τους έχει στηρίξει.

 

«Επιπλέον, είμαστε το πιο αναγνωρισμένο αναψυκτικό με γεύση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το στοχευμένο μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», προσέθεσε ο ίδιος.

 

Η αγορά των αναψυκτικών στην Ελλάδα άλλαξε άρδην τα χρόνια της κρίσης. Τα μερίδια των άλλοτε κραταιών πολυεθνικών Coca Cola και Pepsico έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται, ενώ οι «μικροί» καρπώνονται τα οφέλη.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εταιρεία, η Λουξ κατέχει το 20,8% της αγοράς στα αναψυκτικά με γεύση και το 7,4% (δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας την Pepsico που κατέχει το 10,9%) στο σύνολο των αναψυκτικών.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι πωλήσεις τους το 2013 ανήλθαν στα 27,02 εκατ. ευρώ έναντι 24,79 εκατ. ευρώ το 2012. Παράλληλα, η πατρινή βιομηχανία κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη προ φόρων στα 2,33 εκατ. ευρώ από 2,29 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ συνεχίζει να έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

 

Οι εξαγωγές

 

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιο των εξαγωγών μας», επισημαίνει ο κ. Μαρλαφέκας και σύμφωνα με τον ίδιο, η στόχευσή τους αυτή μπαίνει και σε νέες βάσεις με τα καινούρια προϊόντα.

 

Ήδη η εταιρεία εξάγει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ρουμανία, η Μάλτα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, το Κατάρ, η Ν. Αφρική, η Αυστραλία, ενώ μέσα στο τελευταίο δεκάμηνο οι εξαγωγές της ενισχύθηκαν κατά 43%.

 

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της Λουξ με την κυπριακή ΚΕΟ για την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή των αναψυκτικών της στην Κύπρο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.19.2019 15:22

ΟΠΕΚΑ: Την Τετάρτη καταβάλλονται τα διατροφικά προνοιακά επιδόματα
Αύριο, Τετάρτη καταβάλλονται τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου σε 16.755 δικαιούχους σε όλη την χώρα, όπως αναφέρει η...

02.19.2019 15:18

«Βυθίστηκε» η ζήτηση για καφέ μετά την αύξηση του φόρου
Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν προκύψει σε καταναλωτές και επιχειρηματίες του κλάδου από την επιβολή του...

02.19.2019 14:14

Από τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων Βιολογικής Καλλιέργειας
Μετατέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη 2η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<