Το καλό πορτοκάλι πληρώνεται!

14-11-2014, 14:31
Το καλό πορτοκάλι πληρώνεται!

Αν τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά, τότε το πορτοκάλι θα πωληθεί σε καλή τιμή. Όπως εκτιμάται, η τιμή που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός για τις Ναβαλίνες θα κυμανθεί από 27 έως 28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και στα 20-25 λεπτά στη Λακωνία.

 

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για μια ακόμη φορά εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς για την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών εμπορίας που προβλέπονται από την Ε.Ε. κατά τη διακίνηση φορτίων πορτοκαλιών ή μανταρινιών στο εξωτερικό.

 

Η κατάσταση ωριμότητας των καρπών αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, τον χρωματισμό και τα σάκχαρα, θα πρέπει επίσης να πληροί ορισμένες προδιαγραφές, ώστε τα φορτία να αντέξουν στις συνθήκες μεταχείρισης και μεταφοράς και να φθάσουν στον τόπο προορισμού τους σε καλή κατάσταση. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, αυτή πρέπει για τα πορτοκάλια να είναι μεγαλύτερη από 33%, για τις κλημεντίνες πάνω από 33% και για τα λεμόνια μεγαλύτερη από 25%. Επιπλέον, για τα πορτοκάλια ο δείκτης ωριμότητας για σάκχαρα/οξέα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 6,5.

 

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό τα πρώτα φορτία της εμπορικής περιόδου που θα φθάσουν στις αγορές του εξωτερικού να έχουν τον απαιτούμενο χυμό, το κατάλληλο χρώμα και τα σάκχαρα, ώστε να διαφημίσουν τα ελληνικά εσπεριδοειδή, με τελικό αποτέλεσμα τις καλές τιμές και τη συνέχιση της εμπορίας με ευοίωνες προοπτικές.

 

Τυποποίηση

 

Επιπλέον, οι παραγωγοί και οι έμποροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τυποποίηση των καρπών σε μέσα συσκευασίας (κιβώτια) με σήμανση, είναι υποχρεωτική. Στη σήμανση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται: τα στοιχεία ταυτότητας του συσκευαστή ή και του αποστολέα, ο κωδικός του μητρώου εμπόρων (GR), το είδος και η καταγωγή του προϊόντος, τα εμπορικά χαρακτηριστικά (κατηγορία, μέγεθος), τα συντηρητικά που χρησιμοποιήθηκαν στο συσκευαστήριο κατά την επεξεργασία των πορτοκαλιών ή των μανταρινιών, καθώς και ο κωδικός ιχνηλασιμότητας, που ταυτοποιεί τον παραγωγό από τον οποίο προέρχονται οι καρποί των εσπεριδοειδών του φορτίου.

 

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι διακίνηση φορτίων σε πλαστικές κλούβες, κατευθείαν από το χωράφι απαγορεύεται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, αυτή τιμωρείται με πρόστιμο από 500 έως 20.000 ευρώ.

 

Πρόστιμα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδίδουν τις χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν την εμπορική περίοδο 2013-14 στο γεγονός ότι διακινήθηκαν φορτία πρώιμων καρπών, χωρίς να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ωριμότητας, με αποτέλεσμα να δυσφημιστεί το προϊόν.

 

Η μη τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών διάθεσης, ποιότητας και των κανόνων παραγωγής, επισύρει επιβολή προστίμου 500 - 20.000 ευρώ και «η μη συμμόρφωση κατά την εισαγωγή, εξαγωγή, το ενδοενωσιακό εμπόριο και τη διάθεση στην αγορά του υπευθύνου του φορτίου με την υποχρέωση για αναγγελία όλων των απαραίτητων πληροφοριών και των ακριβών ενδείξεων για την αναγνώριση του προϊόντος, επισύρει επιβολή προστίμου ύψους 3.000-10.000 ευρώ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:06

«Τρέχει» η ανανέωση των παγίων του ΑΔΜΗΕ
Την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων...

03.22.2021 12:56

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Καλαμάτας
Με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

03.22.2021 12:52

Η ΔΕΗ ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ακόμη 75 εκατ.
Για επιπλέον 75 εκατ. ευρώ ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών η ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<