Το καλό πορτοκάλι πληρώνεται!

14-11-2014, 14:31
Το καλό πορτοκάλι πληρώνεται!

Αν τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά, τότε το πορτοκάλι θα πωληθεί σε καλή τιμή. Όπως εκτιμάται, η τιμή που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός για τις Ναβαλίνες θα κυμανθεί από 27 έως 28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και στα 20-25 λεπτά στη Λακωνία.

 

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για μια ακόμη φορά εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς για την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών εμπορίας που προβλέπονται από την Ε.Ε. κατά τη διακίνηση φορτίων πορτοκαλιών ή μανταρινιών στο εξωτερικό.

 

Η κατάσταση ωριμότητας των καρπών αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, τον χρωματισμό και τα σάκχαρα, θα πρέπει επίσης να πληροί ορισμένες προδιαγραφές, ώστε τα φορτία να αντέξουν στις συνθήκες μεταχείρισης και μεταφοράς και να φθάσουν στον τόπο προορισμού τους σε καλή κατάσταση. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, αυτή πρέπει για τα πορτοκάλια να είναι μεγαλύτερη από 33%, για τις κλημεντίνες πάνω από 33% και για τα λεμόνια μεγαλύτερη από 25%. Επιπλέον, για τα πορτοκάλια ο δείκτης ωριμότητας για σάκχαρα/οξέα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 6,5.

 

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό τα πρώτα φορτία της εμπορικής περιόδου που θα φθάσουν στις αγορές του εξωτερικού να έχουν τον απαιτούμενο χυμό, το κατάλληλο χρώμα και τα σάκχαρα, ώστε να διαφημίσουν τα ελληνικά εσπεριδοειδή, με τελικό αποτέλεσμα τις καλές τιμές και τη συνέχιση της εμπορίας με ευοίωνες προοπτικές.

 

Τυποποίηση

 

Επιπλέον, οι παραγωγοί και οι έμποροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τυποποίηση των καρπών σε μέσα συσκευασίας (κιβώτια) με σήμανση, είναι υποχρεωτική. Στη σήμανση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται: τα στοιχεία ταυτότητας του συσκευαστή ή και του αποστολέα, ο κωδικός του μητρώου εμπόρων (GR), το είδος και η καταγωγή του προϊόντος, τα εμπορικά χαρακτηριστικά (κατηγορία, μέγεθος), τα συντηρητικά που χρησιμοποιήθηκαν στο συσκευαστήριο κατά την επεξεργασία των πορτοκαλιών ή των μανταρινιών, καθώς και ο κωδικός ιχνηλασιμότητας, που ταυτοποιεί τον παραγωγό από τον οποίο προέρχονται οι καρποί των εσπεριδοειδών του φορτίου.

 

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι διακίνηση φορτίων σε πλαστικές κλούβες, κατευθείαν από το χωράφι απαγορεύεται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, αυτή τιμωρείται με πρόστιμο από 500 έως 20.000 ευρώ.

 

Πρόστιμα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδίδουν τις χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν την εμπορική περίοδο 2013-14 στο γεγονός ότι διακινήθηκαν φορτία πρώιμων καρπών, χωρίς να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ωριμότητας, με αποτέλεσμα να δυσφημιστεί το προϊόν.

 

Η μη τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών διάθεσης, ποιότητας και των κανόνων παραγωγής, επισύρει επιβολή προστίμου 500 - 20.000 ευρώ και «η μη συμμόρφωση κατά την εισαγωγή, εξαγωγή, το ενδοενωσιακό εμπόριο και τη διάθεση στην αγορά του υπευθύνου του φορτίου με την υποχρέωση για αναγγελία όλων των απαραίτητων πληροφοριών και των ακριβών ενδείξεων για την αναγνώριση του προϊόντος, επισύρει επιβολή προστίμου ύψους 3.000-10.000 ευρώ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<