Ξεπαγώνουν, αλλά τσεκουρεμένες, οι επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου

14-11-2014, 14:25
Ξεπαγώνουν, αλλά τσεκουρεμένες, οι επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

 

Συμψηφισμούς εξπρές, εντός τριών ημερών, των επιστροφών του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, έναντι οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επιστροφές του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο «ξεπαγώνουν», αλλά για όσους έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ θα καταβληθούν «τσεκουρεμένες», τουλάχιστον στο ύψος της ετήσιας εισφοράς τους προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο συμψηφισμός θα γίνεται ως εξής:

 

α) Θα χρησιμοποιείται για τους συμψηφισμούς η βάση δεδομένων ασφαλιστικών οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

 

β) Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών (ΔΗΛΕΔ) και στην περίπτωση αυτή, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

 

γ) Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις εφορίες ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).

 

δ) Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

 

ε) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Τα 2,8 δισ.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν στον αγροτικό τομέα, δηλαδή επιδοτήσεις, πληρωμές βιολογικών, αποπληρωμή προγραμμάτων προηγούμενων ετών κ.ά., θα προσεγγίσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Γρηγόρη Αποστολάκο:

 

• η πληρωμή της εκκαθάρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2014,

 

• η πληρωμή του Μέτρου 214, που αφορά τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 και σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα,

 

• η πληρωμή του Μέτρου 214, που αφορά τη Δράση «Βιολογική Κτηνοτροφία», θα αρχίσει εντός Δεκεμβρίου του 2014 σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα,

 

• η πληρωμή (συμπληρωματική) για το Μέτρο 211-212, που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2013 και προηγούμενων ετών, θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2014,

 

• η πληρωμή για το Μέτρο 211-212, που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2014, και αφού διευθετηθούν κάποιες αλλαγές στην ΚΥΑ πιστώσεων και της εφαρμογής, θα γίνει μέχρι το τέλος του 2014.
Τέλος, συνεχίζονται οι πληρωμές για το Μέτρο 112 που αφορά τους Νέους Αγρότες, τόσο για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2009-2010 (β’ και γ’ δόση) όσο και για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2014 (α’ δόση).


Χωρίς προβλήματα οι επιδοτήσεις

 

Χωρίς περικοπές και χωρίς σοβαρά προβλήματα καταβλήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα από τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της χορήγησης του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Πρόκειται για 656.736 δικαιούχους, με ποσό 886.450.613,63 ευρώ.

 

Παράλληλα, άνοιξε απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εφαρμογή, όπου μπορούν οι αγρότες ηλεκτρονικά να κάνουν έλεγχο με το ΑΦΜ τους για τις περιπτώσεις λάθους στην ΟΣΔΕ ή για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν εντοπιστεί.
Το υπόλοιπο των επιδοτήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί, όπως κάθε χρόνο, έως το τέλος του έτους.

 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών, κυρίως για τρεις λόγους: Πρώτον, σαφέστατα ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεύτερον, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εγγυημένων δανείων των αγροτών σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τρίτον, αίρει την αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<